چگونه با غم از دست دادن چیزی عزیز کنار بیاییم؟ (قسمت سوم)
غم از دست دادن عزیز بسیار سخت است. با این حال تکنیک هایی برای شرایط خوب وجود دارد.
وقتی عزادارید از خودتان مراقبت کنید.
مراقبت از نیازهای عاطفی و فیزیکی کمک می کند از این روزهای سخت بگذرید.
-
با احساسات خود روبه رو شوید؛
- می توانید سرکوب کردن احساس ناراحتی خود را امتحان کنید اما باید بدانید برای همیشه نمی توانید جلوی آن را بگیرید. برای بهبود یافتن شما باید درد خود را بشناسید. اجتناب از حس ناراحتی و فقدان عزیز تنها روزهای سوگواری شما را طولانی تر خواهد کرد. مشکلات حل نشده می تواند باعث اختلالالی شود، از جمله افسردگی، اضطراب، مصرف مواد و مشکلات سلامت.
-
احساسات خود را به شکلی خلاقانه و محسوس نشان دهید؛
- می توانید در این مورد برای یک مجله بنویسید. اگر کسی که دوستش داشته اید را از دست داده اید نامه ای نوشته و در آن چیزهایی که به او نگفته بودید را بنویسید. می توانید یک آلبوم از زندگی آن فرد برای خود تهیه کنید یا خود را درگیر فعالیتی کنید که برای او مهم بوده است.
-
سعی کنید سرگرمی های خود را امتحان کنید؛
- در روال زندگی خود سختگیری نکرده و چیزهایی که برای شما لذت بخش بوده و باعث ارتباط نزدیکتر با دیگران می شدند را دوباره برگردانید. این کار کمک می کند با این درد بهتر کنار آمده و بتوانید راحت تر روزهای سخت را پشت سر بگذارید.
-
نگذارید هیچکس به شما بگوید باید چه حسی داشته باشید و خودتان نیز این را به خود نگویید؛
- عزاداری شما مربوط به خودتان است و هیچکس دیگری نمی تواند به شما بگوید چه زمانی وقت پایان دادن یا عبور از این اتفاق است. ایرادی ندارد عصبانی باشید، فریاد بزنید یا گریه کنید. ایرادی ندارد بخندید، لحظات شادی داشته باشید و هرزمان اماده بودید بگذارید همه چیز تمام شود.
-
رفع غم از دست دادن عزیز با برنامه ریزی برای محرک های ناراحتی؛
- سالگرد ازدواج، تعطیلات و نقاط عطف رابطه می تواند خاطرات و احساسات شما را تجدید کنند. برای سختی های عاطفی اماده باشید و بدانید این کاملا عادی است. اگر در یک تعطیلات یا اتفاق مهمی در زندگی می خواهید با خویشاوندان خود همراه شوید در مورد انتظارات خود با آن ها صحبت کرده و روی راه هایی برای بزرگداشت این عزیز از دست رفته توافق کنید.
-
مراقب سلامت فیزیکی خود باشید؛
- ذهن و بدن باهم در ارتباط اند. وقتی از نظر فیزیکی احساس سلامت دارید بهتر می توانید از لحاظ عاطفی خود را با شرایط تطبیق دهید. با خوب خوابیدن، درست خوردن و ورزش کردن با استرس و خستگی مبارزه کنید. برای آرام کردن درد خود یا بهبود وضعیت روحی نباید از الکل یا داروها یا مواد دیگر استفاده کنید.
چرا ناراحتی شما تمام نمی شود؟
با گذشت مدتی پس از اینکه چیزی را از دست دادید، مانند مرگ یکی از عزیزان، داشتن حس ناراحتی، بی حالی یا عصبانیت عادی است. این ها و احساسات سخت دیگر با پذیرش نبود فرد و شروع به حرکت به سمت جلو در زندگی کمتر خواهند شد.
نشانه های سوگواری پیچیده و غم از دست دادن عزیز عبارتند از:
- تکذیب مرگ او یا باور نکردن
- احساس پوچی و بی معنایی زندگی
- تصور اینکه این فرد عزیز هنوز زنده است.
- اشتیاق و تمایل شدید به فردی که مرده است.
- جستجو برای عزیز از دست رفته در مکان های آشنا
- تصاویر یا افکار ناگهانی از فردی که دوستش داشتید.
- عصبانیت یا اوقات تلخی شدید برای از دست دادن او
اگر مرگ عزیز شما ناگهانی، بر اثر خشونت یا بسیار پراسترس بوده است سوگواری پیچیده می تواند خود را به شکل اختلال روانی بعد از حادثه نشان دهد. اگر این جدایی باعث شده است شما حس بی پناهی پیدا کرده و با احساسات ناراحت کننده، خاطرات و اضطرابی که از بین نمی رود در مبارزه باشید شاید دچار آسیب روانی شوید. اما با راهنمایی مناسب می توانید تغییرات را درمان کرده وحرکتی به سمت جلو داشته باشید.
تفاوت بین سوگواری و افسردگی ناشی از غم از دست دادن عزیز
تشخیص تفاوت بین سوگواری و افسردگی بالینی اغلب ساده نیست زیرا علائم مشترک زیادی دارند اما راه هایی برای بیان این تفاوت وجود دارد. به یاد داشته باشید سوگواری می تواند مانند یک ترن هوایی باشد. این حزن و اندوه با خود احساسات متفاوت و ترکیبی از روزهای خوب و بد را همراه خواهد داشت. حتی وقتی در میانه ی این روزهای سوگواری قرار دارید بازهم ممکن است لحظات شادی را تجربه کنید. از طرف دیگر افسردگی همراه با حس پوچی و ناامیدی دائمی است.
نشانه های دیگر که برای افسردگی هستند نه سوگواری عبارتند از:
- احساس گناه شدید
- احساس ناامیدی یا بی ارزشی
- فکر به خودکشی یا تمایل به مردن
- کند شدن حرکات بدن و صحبت کردن
- دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند.
- عدم توانایی برای فعالیت در خانه، مدرسه یا محل کار
آیا داروهای ضدافسردگی به سوگواری کمک خواهند کرد؟
به عنوان یک قانون کلی، سوگواری عادی نیازی به استفاده از داروهای ضدافسردگی را ندارد. با وجودی که داروها برخی از علائم سوگواری را تسکین خواهند داد اما نمی توانند علت آن که از دست دادن یک عزیز است را درمان کنند. بعلاوه با از بین بردن دردی که باید در نهایت با آن مواجه شوید، داروها تنها فرایند سوگواری و ناراحتی شما را به عقب می اندازند. به جای آن برای مبارزه با افسردگی و برگرداندن لذت ها به زندگی گام های دیگری را می توانید بردارید.
چه زمانی سراغ کمک های حرفه ای برویم؟
اگر علائم سوگواری پیچیده یا افسردگی را دارید با یک متخصص سلامت روان فورا صحبت کنید. اگر این مشکلات درمان نشده بمانند منجر به آسیب روانی قابل توجه، بیماری های تهدیده کننده ی زندگی و حتی خودکشی خواهند شد. اما درمان می تواند به بهتر شدن شما کمک کند.