هوش هیجانی چیست؟

وقتی نوبت به خوشبختی و موفقیت می رسد ، EQ یا هوش هیجانی به همان اندازه ضریب هوشی اهمیت دارد. بیاموزید که چگونه می توانید هوش هیجانی خود را تقویت کنید ، روابط محکم تری ایجاد کنید و به اهداف خود برسید. هوش هیجانی برای تنظیم احساسات شخص در صورت لزوم و هم کمک به دیگران برای انجام همین کار است. در این مقاله قصد داریم ببینیم که هوش هیجانی چیست و چه تاثیری بر زندگی افراد دارد. می توانید با مراجعه به مرکز مشاوره همکده به عنوان  اولین و بزرگ ترین مرکز مشاوره در زمینه هوش هیجانی اطلاعات بسیاری کسب کنید. شما می توانید از خدمات حضوری و مشاوره تلفنی روان شناسی در این مرکز استفاده کنید.

هوش هیجانی یا EQ چیست؟

هوش هیجانی (گاهی به عنوان ضریب احساسی یا EQ شناخته می شود) توانایی درک ، استفاده و مدیریت احساسات خود از طریق روش های مثبت برای از بین بردن استرس ، برقراری ارتباط موثر ، همدلی با دیگران ، غلبه بر چالش ها و خنثی کردن تعارض است. همچنین می تواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید ، قصد را به عمل تبدیل کرده و درباره آنچه بیشترین اهمیت را برای شما دارد آگاهانه تصمیم بگیرید.

ویژگی های هوش هیجانی

خودمدیریتی

 شما قادر به کنترل احساسات و رفتارهای تکانشی هستید ، احساسات خود را به روش های سالم مدیریت می کنید ، ابتکار عمل خواهید داشت، تعهدات را دنبال می کنید و با شرایط تغییر یافته سازگار می شوید.

خودآگاهی

 شما احساسات خود و نحوه تأثیر آن ها بر افکار و رفتار خود را می شناسید. نقاط قوت و ضعف خود را می دانید و اعتماد به نفس دارید.

 آگاهی اجتماعی

 شما همدلی دارید. شما می توانید احساسات ، نیازها و نگرانی های افراد دیگر را درک کنید ، نشانه های احساسی را انتخاب کنید ، از نظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان بشناسید.

مدیریت روابط

 شما می دانید که چگونه می توانید روابط خوب را برقرار کرده و حفظ کنید ، برقراری ارتباط واضح ، الهام بخشیدن و تأثیرگذاری بر دیگران باعث می شود تا به خوبی در یک تیم کار کنید و تعارضات را مدیریت کنید.

چرا هوش هیجانی موضوع بسیار مهمی است؟

همانطور که می دانیم ، باهوش ترین افراد نیستند که در زندگی موفق ترین یا پیروز ترین هستند. شما احتمالاً افرادی را می شناسید که از نظر تحصیلی درخشان هستند و در عین حال از نظر اجتماعی در کار یا روابط شخصی خود ناتوان و موفق هستند. توانایی ذهنی یا ضریب هوشی شما (IQ) به تنهایی برای دستیابی به موفقیت در زندگی کافی نیست. بله ، ضریب هوشی شما می تواند به شما کمک کند وارد دانشگاه شوید ، اما این ضریب هیجانی شما است که به شما کمک می کند استرس و احساسات را هنگام مواجه شدن با امتحانات نهایی خود مدیریت کنید. ضریب هوشی و ضریب هیجانی به طور هم زمان وجود دارند و وقتی از یکدیگر تأثیر می گیرند بسیار موثر هستند.

هوش هیجانی بر چه چیزهایی تاثیر می گذارد؟

عملکرد شما در مدرسه یا محل کار

 هوش هیجانی بالا می تواند به شما کمک کند تا از پیچیدگی های اجتماعی محل کار استفاده کنید ، دیگران را هدایت و انگیزه دهید و در حرفه خود سرآمد باشید. در حقیقت ، وقتی نوبت به ارزیابی کاندیدا های مهم شغلی می رسد ، اکنون بسیاری از شرکت ها هوش هیجانی را به اندازه توانایی فنی مهم ارزیابی می کنند و قبل از استخدام از آزمون EQ استفاده می کنند.

سلامتی جسمی

اگر قادر به کنترل احساسات خود نیستید ، احتمالاً استرس خود را نیز کنترل نمی کنید. این می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. استرس کنترل نشده فشار خون را بالا می برد ، سیستم ایمنی را سرکوب می کند ، خطر حملات قلبی و مغزی را افزایش می دهد ، به ناباروری کمک می کند و روند پیری را تسریع می کند. اولین قدم با وجود بهبود هوش هیجانی یادگیری نحوه کنترل استرس است.

سلامت روان

احساسات و استرس کنترل نشده همچنین می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد و شما را در برابر اضطراب و افسردگی آسیب پذیر کند. اگر قادر به درک ، احساس راحتی و مدیریت احساسات خود نیستید ، برای ایجاد روابط قوی نیز تلاش خواهید کرد. این به نوبه خود می تواند احساس تنهایی و انزوا را در شما ایجاد کند و مشکلات روانی را بیشتر تشدید کند.

هوش هیجانی و روابط

روابط شما با درک احساسات و چگونگی کنترل آنها  مدیریت می شود. پس بهتر می توانید احساس خود را بیان کرده و احساس دیگران را درک کنید. این به شما امکان می دهد که به طور موثرتری ارتباط برقرار کنید و روابط قوی تری را چه در محل کار و چه در زندگی شخصی خود ایجاد کنید.

هوش اجتماعی

 همسو بودن با احساسات شما در جهت یک هدف اجتماعی است و شما را به سایر افراد و دنیای اطراف متصل می کند. هوش اجتماعی شما را قادر می سازد تا دوست خود را از دشمن تشخیص دهید ، میزان علاقه فرد دیگر به خود را بسنجید ، استرس را کاهش دهید ، سیستم عصبی خود را از طریق ارتباطات اجتماعی متعادل کنید و احساس دوست داشته شدن و خوشبختی کنید.

ایجاد هوش هیجانی

چهار مهارت اصلی برای افزایش EQ

مهارت های تشکیل دهنده هوش هیجانی را می توان در هر زمان یاد گرفت. با این حال ، مهم است که به یاد داشته باشید که بین یادگیری ساده EQ و استفاده از این دانش در زندگی شما تفاوت وجود دارد. فقط به این دلیل که می دانید باید کاری انجام دهید ، به معنای انجام این کار نیست .به ویژه هنگامی که دچار استرس شدید شوید ، که می تواند بهترین اهداف شما را تحت تاثیر قرار دهد. به منظور تغییر دائمی رفتار از راه هایی که شما را  تحت فشار قرار داده اند ، باید یاد بگیرید چگونه در لحظه و در روابط خود بر استرس غلبه کنید تا از نظر احساسی آگاه باشید.

خود مدیریتی

برای اینکه بتوانید هوش هیجانی خود را درگیر کنید ، باید بتوانید از احساسات خود برای تصمیم گیری سازنده درباره رفتار خود استفاده کنید. وقتی بیش از حد دچار استرس می شوید ، می توانید کنترل احساسات و توانایی عمل متفکرانه و مناسب را از دست دهید. به زمانی فکر کنید که استرس شما را تحت فشار قرار داده است. آیا آسان فکر کردن یا تصمیم گیری منطقی آسان بود؟ احتمالا نه. وقتی بیش از حد تحت فشار قرار می گیرید ، توانایی شما برای تفکر روشن و ارزیابی دقیق احساسات – خود و دیگران – به خطر می افتد.

مدیریت استرس

احساسات اطلاعات مهمی هستند که در مورد خود و دیگران به شما می گویند ، اما در برابر استرسی که ما را از منطقه راحتی خارج می کند ، می توانیم بیش از حد تحت فشار قرار بگیریم و کنترل خود را از دست بدهیم. با توانایی مدیریت استرس و حضور عاطفی ، می توانید بدون ناراحتی افکار و کنترل خود ، اطلاعات ناراحت کننده را دریافت کنید.  شما قادر خواهید بود گزینه هایی را انتخاب کنید که به شما امکان کنترل احساسات و رفتارهای تکانشی ، مدیریت احساسات خود به روش های سالم ، ابتکار عمل ، پیگیری تعهدات و سازگار شدن با شرایط متغیر داشته باشید.

خود آگاهی و مدیریت استرس

خودآگاهی مدیریت استرس فقط اولین قدم برای ایجاد هوش هیجانی است. علم دلبستگی نشان می دهد که تجربه عاطفی فعلی شما احتمالاً بازتابی از تجربه اولیه زندگی شما است. توانایی شما در مدیریت احساسات اصلی مانند خشم ، غم ، ترس و شادی اغلب به کیفیت و ذات تجربیات عاطفی اولیه زندگی شما بستگی دارد. اگر سرپرست اصلی شما به عنوان یک کودک احساسات شما را درک کرده و برای آنها ارزش قائل است ، احتمالاً احساسات شما به سرمایه های ارزشمندی در زندگی بزرگسالی تبدیل شده اند. اما ، اگر تجربیات عاطفی شما در دوران کودکی گیج کننده ، تهدید کننده یا دردناک بود ، به احتمال زیاد سعی کرده اید از احساسات خود فاصله بگیرید. اما اینکه بتوانید از طریق هوش هیجانی به احساسات خود متصل شوید، داشتن یک ارتباط لحظه به لحظه با تغییر احساسات خود، نکته کلیدی در درک چگونگی تأثیر احساسات بر افکار و اعمال شما از طریق هوش هیجانی است.

ذهن آگاهی را تمرین کنید.

ذهن آگاهی عملی است که می تواند توجه شما را به لحظه فعلی متمرکز کند و بدون قضاوت پیش رود. پرورش ذهن آگاهی ریشه در آیین بودا دارد ، اما اکثر ادیان شامل نوعی از روش های مشابه دعا یا مراقبه هستند. ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا مشغله فکر خود را به سمت درک لحظه ای ، احساسات جسمی و عاطفی خود سوق دهید که دیدگاه وسیع تری در مورد زندگی ایجاد می کند. ذهن آگاهی شما را آرام و متمرکز می کند و باعث می شود در این کار از خود آگاهی  نتیجه بیشتری داشته باشید.

آگاهی اجتماعی

آگاهی اجتماعی شما را قادر می سازد نشانه های غیرکلامی که دیگران بطور مداوم برای برقراری ارتباط با شما استفاده می کنند را تشخیص و تفسیر کنید. این نشانه ها به شما اطلاع می دهند که دیگران واقعاً چگونه احساس می کنند ، چگونه حالت عاطفی آن ها لحظه به لحظه تغییر می کند و آنچه واقعاً برای آنها مهم است چه می باشد؟ هنگامی که گروه هایی از افراد نشانه های غیرکلامی مشابهی را ارسال می کنند ، شما می توانید پویایی قدرت و تجربیات عاطفی مشترک گروه را بخوانید و درک کنید. به طور خلاصه ، شما همدل هستید و از نظر اجتماعی راحت هستید.

منابع
psychcentral.comhelpguide.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا