اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه مسئلهای است که این روزها به چالش بزرگی تبدیل شده است. آیا نگران فرزندتان هستید؟ استفاده از تلفن همراه و اینترنت در چه مقطعی به اعتیاد تبدیل میشود؟ چه کاری میتوانید انجام دهید تا به فرزندان خود کمک کنید تا از اعتیاد جلوگیری کنند؟
در این مقاله از وبسایت همکده قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم و اصلیترین نکات را در این باره بیان کنیم. شما برای رفع مشکلات خود میتوانید با متخصصان ما در همکده ارتباط برقرار کنید. مرکز مشاوره همکده اولین و بزرگترین مرکز مشاوره در ایران است. این مرکز ارائهدهنده خدمات حضوری و مشاوره تلفنی روانشناسی است.
اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه و زندگی اجتماعی آن ها
این راز بزرگی نیست که نوجوانان رابطه پیچیدهای با فناوری دارند. از آنها انتظار میرود که هم در کلاس درس و هم در خارج از آن از فناوری برای کسب نمره استفاده کنند. آنها زندگی اجتماعی خود را از طریق برنامهها و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی مختلف مدیریت میکنند و از فناوری برای سازماندهی و در رأس فعالیتهای بسیار زیاد خود استفاده می کنند. نوجوانان امروزی با سطوح شدید فشار روبهرو هستند.
گاهی اوقات استفاده از تلفن آنها با فعالیتهای تفریحی مرتبط است و میتواند به آنها در کاهش استرس کمک کند؛ اما گاهی اوقات آنها از تلفن خود برای ادامه زندگی پرمشغله خود استفاده میکنند.
اطمینان از اینکه استفاده از فناوری کودکان منجر به استرس بیشتر برای آنها نمیشود، کار آسانی نیست. هیچ راه دقیقی برای حذف فعالیتهای استرسزا در فناوری وجود ندارد؛ پس چگونه والدین، چه برسد به خود بچهها، میتوانند در دنیای اغلب پر استرس فناوری حرکت کنند؟
تشخیص اعتیاد به گوشی در نوجوانان
اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه میتواند پیچیده باشد. اگر چه تشخیص «اعتیاد به گوشی های هوشمند» به رسمیت شناخته نشده است، اما طبیعی است که والدین فکر کنند که آیا وسواس ظاهری یک نوجوان به تلفن هوشمند بهعنوان رفتار اعتیادآور واجد شرایط است یا خیر. از این گذشته تلاش برای مکالمه با کسی که نمیتواند چشمان خود را از تلفن همراهش دور کند، ممکن است بسیار خستهکننده باشد.
بررسی روند اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه
همانطور که مشخص است، والدین دلیلی برای نگرانی دارند. نتایج یک گزارش رسانه در سال 2016 نشان داد که 50 درصد از نوجوانان به دستگاههای تلفن همراه «احساس اعتیاد» میکنند.
این در حالی است که 59 درصد از والدین مورد بررسی معتقدند که کودکان به دستگاههای خود معتاد هستند. این نظرسنجی همچنین نشان داد که 72 درصد از نوجوانان و 48 درصد از والدین احساس میکنند باید فوراً به پیامهای متنی، پیامهای شبکههای اجتماعی و سایر اعلانها پاسخ دهند.
69 درصد از والدین و 78 درصد از نوجوانان دستگاههای خود را حداقل هر ساعت یک بار چک میکنند. یک گزارش تحقیقاتی Pew در سال 2018 نشان داد که 45 درصد از نوجوانان گفتند که «تقریباً دائماً» از اینترنت استفاده میکنند و 44 درصد دیگر گفتند که چندین بار در روز آنلاین میشوند. بر اساس این گزارش، 50 درصد از دختران نوجوان در مقایسه با 39 درصد از پسران نوجوان کاربران «تقریباً ثابت» آنلاین هستند. 95 درصد از نوجوانان به گوشی هوشمند دسترسی دارند.
با توجه به اینکه نوجوانان به دلایل مختلفی، چه شخصی و چه تحصیلی (اغلب به طور همزمان) از گوشیهای هوشمند خود استفاده میکنند، این مسئله موجب میشود کمتر بر روی شمارش دقیقه استفاده و بیشتر بر نحوه استفاده از تلفن هوشمند خود تمرکز کنند. در واقع میتوان با تکنیکهایی اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه را کاهش داد.
والدین چیزهای زیادی در مورد اهمیت آموزش تعادل میشنوند؛ اما بخشی از ارزیابی برای برقراری تعادل سالم در درک نحوه استفاده نوجوانان از تلفنهایشان و اینکه با استفاده از آن چه هدفی را دنبال میکند، نهفته است؛ برای مثال یوتیوب میتواند هم تفریحی و هم دانشگاهی باشد.
شناخت علائم اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه و اینترنت
تمایز بین استفاده معمولی (یا کمی افزایش یافته) روزانه و استفاده مشکل ساز میتواند دشوار باشد. گزارشی که در سال 2016 در Frontiers in Psychiatry منتشر شد، استفاده از معیارهای DSM-5 را برای قمار اجباری و سوء مصرف مواد برای اندازهگیری استفاده مشکلساز از گوشیهای هوشمند پیشنهاد میکند. در حالی که استفاده مشکلساز از گوشی هوشمند به عنوان اعتیاد تعریف نمیشود، میتوان آن را به عنوان یک اختلال رفتاری ارزیابی کرد.
علائم بالقوه اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- استفاده آگاهانه در زمینههای ممنوعه یا موقعیتهای بالقوه خطرناک (مانند ارسال پیامک هنگام رانندگی)
- استفاده بیش از حد که باعث درگیری با خانواده میشود. کنارهگیری از خانواده یا رویدادهای مشترک به جهت استفاده از گوشی هوشمند
- تأثیرات منفی بر عملکرد مدرسه، خانواده، اجتماعی یا عاطفی
- ادامه استفاده بیش از حد با وجود اثرات منفی
- چک کردن ناگهانی، مکرر و مداوم تلفن حتی در فواصل کوتاه (احساس میکند که باید هر چند دقیقه یک بار چک شود)
- بی خوابی یا اختلالات خواب مربوط به استفاده مکرر
- فوریت بیش از حد یا نیاز به اتصال
- افزایش استفاده برای رسیدن به رضایت یا مقابله با خلق ناخوشایند (غمگین).
- نیاز به پاسخ فوری به پیامها و هشدارها
- افزایش اضطراب و/یا تحریک پذیری در صورت عدم دسترسی به تلفن
- احساس ناراحتی زمانی که نمیتواند از تلفن استفاده کند
سؤالات اساسی والدین
بررسی علائم اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه دید ما را به زندگی باز کرد. این مسئله کمک میکند که سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا نوجوان من وقتی تلفن را میبرند یا نمیتواند از آن استفاده کند، عصبانی، تحریکپذیر، مضطرب یا حتی خشن میشود؟
- آیا نوجوان من از رویدادهای اجتماعی یا فعالیتهای فوق برنامه برای استفاده از گوشی هوشمند به جای آن اجتناب میکند؟
- مراقبت شخصی (بهداشت)، دوستیها، روابط خانوادگی یا کار مدرسه نوجوان من تحت تأثیر استفاده از تلفن هوشمند قرار میگیرند؟
- گوشی هوشمند منجر به بروز تداخل میشود؟
- آیا با روال عادی خواب نوجوانم دچار تغییر شده است؟
- آیا تغییرات عمدهای در عادات غذایی نوجوان من وجود دارد که دلیل دیگری ندارد؟
- تغییرات عمدهای در خلق و خوی وجود دارد که دلیلی جز این ندارند؟
روشهای ترک اعتیاد به گوشی نوجوانان
اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه نیاز به درمان دارد. چه باور کنید چه نه، استفاده از گوشی هوشمند میتواند برای نوجوانان مفید باشد. نوجوانان از تلفنهای هوشمند برای ارتباط با همسالان خود استفاده میکنند.
آنها به کمک تلفن همراه در تکالیف مدرسه کمک میگیرند و حتی میتوانند از برنامههایی برای سازماندهی آنها استفاده کنند. اگرچه ممکن است به نظر برسد که نوجوانان دائماً در ارتباط هستند، اما بسیاری از آنها از دستگاههای خود در محدوده سالم استفاده میکنند.
توانمندسازی نوجوانان برای کنترل استفاده خود از تلفن های هوشمند و ایجاد و حفظ تعادل سالم بسیار مهم است. این یک مکالمه عادی نیست. چند کار که به ارائه راهنمایی و پشتیبانی کمک میکنند و میتوانید انجام دهید در ادامه آمدهاند.
آموزش
برای رفع اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه، آموزش نقش اساسی دارد. آشکارا در مورد مزایا و مشکلات احتمالی استفاده از صفحه نمایش صحبت کنید. سخنرانی به ندرت نتایج مثبتی را به همراه دارد؛ اما درخواست از نوجوانان خود در مورد مزایا و معایب میتواند باعث ایجاد گفتگوهای پر جنب و جوش شود.
استفاده بیش از حد چگونه از نظر جسمی، عاطفی، تحصیلی و اجتماعی بر ما تأثیر می گذارد؟ از استفاده مسئولانه از گوشیهای هوشمند خود چه چیزی میتوانیم به دست آوریم؟
برنامه ریزی کنید
در مورد تعیین محدودیتها و مرزهای سالم برای خانواده صحبت کنید. این که از چه کنترلها و تعادلهایی میتوانید استفاده کنید تا به آنها پایبند باشید؛ مانند عدم اجازه استفاده از تلفن در هنگام شام.
به یاد داشته باشید در کنار مسئله اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه، اعتیاد بزرگسالان به گوشیهای هوشمند نیز وجود دارد و آنها تنها کسانی نیستند که مستعد استفاده بیش از حد هستند. چه اتفاقی میافتد اگر والدین محدودیتهای خانواده را برای تماشای گوشی همراه رعایت کنند؟
نظارت بر استفاده خانوادگی
نوجوانان زمانی که احساس میکنند تحت نظر قرار دارند به دنبال راه حل هستند. نظارت را به یک هدف خانوادگی تبدیل کنید تا نوجوانان از استفاده و رفتار آنلاین خود استفاده کنند. چندین برنامه برای نظارت بر نحوه و زمان استفاده نوجوانان از تلفنهایشان وجود دارد.
برخی از مدلها مانند آیفون اکنون دارای تنظیمات «زمان استفاده» هستند. میتوانید از این قابلیت برای ردیابی استفاده و تعیین محدودیتهای سالم برای برنامههای خاص (مثلا xx ساعت در روز برای رسانههای اجتماعی) و برای خاموش کردن برنامهها در یک زمان خاص استفاده کنید. با نوجوانان خود در مورد محدودیتهای سالم و واقعی صحبت کنید. این کار منجر به رفع مشکل اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه میشود.
ایجاد یک خط مشی ورود
تلفنها، تبلتها و لپتاپها باید در شب از اتاق خواب خارج شوند تا از اختلال خواب و بیخوابی جلوگیری شود. برنامهای برای بررسی دستگاه ها در ساعت معینی در عصر و بیرون از منزل در صبح ایجاد کنید.
زمان های بدون صفحه نمایش
وعدههای غذایی، گردشهای خانوادگی و گردهماییهای اجتماعی نمونههایی از مواقعی هستند که چک کردن مکرر بر روابط تأثیر منفی میگذارد. برای استفاده از صفحه نمایش در این تنظیمات مرزها را تعیین کنید و به آنها پایبند باشید.
مرزهای سالم را مدل سازی کنید
وقتی والدین به تلفنهای خود وابسته هستند، مسئله اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه نیز بروز پیدا میکند و آنها اینطور یاد میگیرند که این رفتار مناسب است. به محدودیت ها و مرزهایی که تعیین کردهاید، پایبند باشید.
اگر نوجوان من قادر به کنار گذاشتن تلفن همراه نباشد، چه کار کنم؟
اگر مشکوک هستید که نوجوان شما «معتاد» است یا استفاده از گوشی هوشمند بر عملکرد روزانه نوجوان شما تأثیر منفی میگذارد، کمک بگیرید. اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه با کمک به موقع رفع میشود. رفتار درمانی شناختی میتواند به نوجوان شما کمک کند تا افکار و رفتارهای ناسازگار را به افکار و رفتارهای سالم و مثبت تبدیل کند.
فرایند درمانی فردی میتواند به نوجوانان کمک کند تا احساسات و تجربیاتی را که در استفاده مشکلساز تأثیر دارند، بشناسند و روی آنها کار کنند.
مشاوره تخصصی برای درمان اعتیاد نوجوانان به تلفن همراه از همکده
اگه نوجوان شما هم به تلفن همراهش اعتیاد پیدا کرده و به دنبال راهحلهایی موثر برای فاصله او از موبایلش هستید، ما در مرکز مشاوره تلفنی همکده با ارائه مشاوره اعتیاد به موبایل به شما در این زمینه کمک میکنیم؛ پس همین حالا از ما مشاوره بگیرید.