چگونه با غم از دست دادن چیزی عزیز کنار بیاییم؟ (قسمت اول)
کنار آمدن با غم عزیز و با از دست دادن کسی یا چیزی که دوستش دارید یکی از بزرگترین چالش های زندگی است. اغلب درد از دست دادن باعث احساس گیجی فرد خواهد شد. شما انواع احساسات سخت و غیرمنتظره را تجربه خواهید کرد، ازشک گرفته تا عصبانیت یا از دست دادن اعتقاد، احساس گناه یا ناراحتی. درد این حزن می تواند سلامت فیزیکی شما را خراب کرده و باعث مشکلات خواب، تغذیه یا حتی فکری شود. این ها واکنش های عادی به از دست دادن یک عزیز هستند. با وجودی که راه درست یا غلطی برای سوگواری وجود ندارد اما راه های سالمی هستند که کمک می کنند در این زمان بتوانید درد را کاهش داده، ناراحتی خود را کم کرده و با این از دست دادن کنار بیایید و برای زندگی خود معنا و انگیزه ی تازه ای پیدا کنید.
حزن و سوگواری چیست؟
حزن و سوگواری واکنشی طبیعی به از دست دادن است. این یک درد عاطفی است که شما برای دور شدن کسی یا چیزی که دوست داشتید حس می کنید. هرچه این از دست دادن مهم تر باشد ناراحتی شما بیشتر خواهد بود. شاید برای از دست دادن یکی از عزیزان خود سوگواری می کنید؛ اغلب این شدیدترین نوع از حزن است اما هرنوع از دست دادنی نیز می تواند باعث ایجاد اندوه شود، از جمله:
- سقط جنین
- بازنشستگی
- از دست دادن کار
- مرگ حیوان خانگی
- بیماری یک فرد عزیز
- فروش خانه ی پدری
- از دست دادن سلامت
- از دست دادن ثبات مالی
- طلاق یا جدایی در روابط
- از دست دادن یک دوست
- ازدست دادن یک رویای باارزش
- ازدست دادن امنیت بعد از یک حادثه همراه با آسیب روانی
حتی از دست دادن های خیلی کوچک در زندگی نیز می توانند شما را ناراحت کنند. برای مثال بعد از رفتن از خانه ی خودتان، فارغ التحصیلی از دانشگاه یا تغییر شغل احساس ناراحتی دارید. هرچه را که از دست داده باشید مربوط به خودتان است پس از حسی که برای آن دارید خجالت نکشید یا فکر نکنید تنها می توان برای چیزهای خاصی سوگواری کرد. اگر یک موقعیت، حیوان، فرد یا رابطه ای برای شما مهم بوده است ناراحتی بعد از تجربه ی از دست دادن آن عادی است. با این وجود هرچه علت این اندوه باشد راه های سالمی هستند تا بتوانید با این درد برخورد کرده و در نهایت با این فقدان کنار بیایید.
فرایند حزن و سوگواری و کنار آمدن با غم عزیز
سوگواری یک تجربه ی کاملا شخصی است. راه درست یا غلطی برای ناراحتی شما وجود ندارد. چگونه عزاداری کردن شما به فاکتورهای متعددی بستگی دارد، از جمله سبک شخصیت و برخورد شما با شرایط، تجربیات زندگی، ایمان و اینکه چقدر چیزی که از دست داده اید برای شما مهم بوده است. این فرایند زمان می برد. بهبود شما به تدریج ایجاد خواهد شد، نمی توان این روال را اجبارکرد یا به آن سرعت داد و زمان عادی خاصی برای بهبود وضعیت شما وجود ندارد. برخی افراد بعد از چند هفته یا چند ماه حس بهتری خواهند داشت. برخی دیگر سال ها به این ناراحتی ادامه می دهند. هر تجربه ای که داشته اید باید صبور باشید و به خودتان اجازه دهید این فرایند را به طور طبیعی سپری نمایید.
باورهای درست و غلط در مورد سوگواری و اندوه
- باور غلط: اگر به دردتان بی توجه باشید زودتر از بین می رود.
حقیقت: تلاش برای نادیده گرفتن درد یا فکر نکردن به آن تنها در طولانی مدت شرایط را بدتر خواهد کرد. برای بهبود واقعی، لازم است با حزن و اندوه خود روبه رو شده و فعالانه با آن برخورد کنید.
- باورغلط: در زمان از دست دادن یک چیزعزیز باید قوی باشید.
حقیقت: احساس ناراحتی، ترس یا تنهایی واکنشی طبیعی به این از دست دادن هستند. گریه کردن به معنای ضعف نیست. شما لازم نیست با قوی بودن جلوی دیگران از دوستان یا خانواده ی خود حفظت کنید. نشان دادن احساسات واقعی می تواند به شما وآن ها کمک کند.
- باورغلط: اگر گریه نکنید یعنی ناراحت نیستید.
حقیقت: گریه کردن فرایندی طبیعی در زمان ناراحتی است اما تنها واکنش نیست. کسانی که گریه نمی کنند نیز ممکن است به اندازه ی دیگران درد را حس کنند. آن ها تنها راه دیگری برای نشان دادن آن دارند.
- باورغلط کنار آمدن با غم عزیز : سوگواری باید برای یک سال ادامه داشته باشد.
حقیقت: زمان خاصی برای حزن و اندوه شما وجود ندارد. مقدار یا زمان برای هر فرد متفاوت خواهد بود.
- باورغلط: حرکت در زندگی یعنی این فقدان را فراموش کرده اید.
حقیقت: حرکت کردن و تلاش در زندگی یعنی شما این از دست دادن را پذیرفته اید اما این به معنای فراموش کردن نیست. شما می توانید در زندگی خود به سمت جلو حرکت کرده و خاطره ی آن فرد یا چیز مهم را به عنوان بخشی از وجودتان نگه دارید. در حقیقت با پیش رفتنن در زندگی، خاطرات بهتر و بهتر می توانند شخصیت ما را تعریف کنند.
چگونه با این سوگ و اندوه برخورد کنیم؟
با وجودی که عزاداری برای از دست دادن چیزی عزیز بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی است اما راه هایی هستند که کمک می کنند با این درد کنار بیایید، این حزن را بفهمید و در نهایت راهی بیابید تا در زندگی به سمت جلو حرکت کنید.
- درد خود را بشناسید.
- تفاوت بین سوگواری و اندوه با افسردگی را بشناسید.
- درک کنید نوع سوگواری شما منحصر به خودتان است.
- با مراقبت فیزیکی از خودتان، از سلامت عاطفی خود حمایت کنید.
- از کسانی که به شما اهمیت می دهند درخواست حمایت رودررو داشته باشید.
- بپذیرید ناراحتی شما می تواند محرکی برای احساسات مختلف و غیرمنتظره باشد.
مراحل سوگواری و کنار آمدن با غم عزیز
در سال 1969 یک روانشناس چیزی به عنوان ” پنج مرحله برای سوگواری ” را معرفی کرد. این مراحل بر پایه ی تحقیقات روی احساسات بیمارانی بوده است که با بیماری های کشنده روبه رو بوده اند، اما افراد زیادی آن را را به هر نوع از دست دادن یا تغییرات منفی در زندگی مرتبط دانسته اند، مانند مرگ یکی از عزیزان یا جدایی.
- پنج مرحله ی سوگواری
انکار ” این اتفاق نمی تواند برای من بیفتد”.
خشم” چرا این اتفاق افتاد؟ چه کسی مقصر بود؟”
چانه زدن”خدایا کاری کن این اتفاق نیفتاده باشد و من هم … “
افسردگی ” من خیلی ناراحت هستم و نمی توانم کاری بکنم”.
پذیرش ” من با اتفاقی که افتاده کنار می آیم”.