راه های شناخت افسردگی
راه های شناخت افسردگی چیست؟ ناراحتی های گه گاه و کسل بودن بخشی طبیعی از زندگی است اما وقتی احساساتی مانند ناامیدی و ناراحتی ایجاد شده و برطرف نمی شوند شاید دچار افسردگی شده باشید. جدا از ناراحتی که می تواند در واکنش به موانع و مشکلات زندگی باشد افسردگی طرز فکر، احساس و عملکرد شما در فعالیت روزانه را تغییر خواهد داد. این مشکل می تواند با توانایی شما برای کار، مطالعه، خوردن، خوابیدن و لذت بردن از زندگی تداخل ایجاد کند. تنها تلاش برای گذراندن روز می تواند برای شما سخت و چالش برانگیز باشد.
با وجودی که برخی افراد افسردگی را به عنوان زندگی در یک چاله ی سیاه توصیف می کنند برخی دیگر می گویند در عذابی دائمی هستند و برخی دیگر ان را با حس تهی بودن و بی تفاوتی حس می کنند. زمانی که افسردگی را تجربه می کنید درمان نکردن آن می تواند مشکلی جدی در سلامت شما ایجاد کند. اما باید به یاد داشته باشید احساس بی پناهی و ناامیدی نشانه ای از افسردگی هستند، نه واقعیت شرایطی که در آن هستید.
مهم نیست حالا چقدر احساس ناامیدی دارید شما بهتر خواهید شد. با درک علت افسردگی و تشخیص علائم متفاوت و نوع افسردگی خودتان، می توانید اولین گام ها برای داشتن حسی بهتر و غلبه بر مشکلات را بردارید.
علائم افسردگی چه هستند؟
افسردگی در هر فرد از فرد دیگر متفاوت است اما علائم و نشانه های متداولی وجود دارد. باید به یاد داشته باشید این علائم می توانند بخشی از مشکلات عادی زندگی باشند. اما هرچه علائم بیشتری داشته باشید و برای زمان بیشتری ماندگار شده باشند، احتمال بیشتری وجود دارد که با افسردگی مقابله کنید.
ده علائم متداول افسردگی و راه های شناخت افسردگی
- مشکلات در تمرکز؛ مشکل در تمرکز کردن، تصمیم گیری یا به یاد اوردن چیزهای مختلف.
- تغییرات خواب؛ چه بی خوابی باشد، خصوصا بیدار شن در ساعات اولیه ی صبح یا زیاد خوابیدن.
- تغییرات وزن یا اشتها؛ کاهش یا افزایش وزن قابل توجه، یک تغییر در بیش از 5 درصد وزن در ماه.
- دردها و ناراحتی های بی دلیل؛افزایش مشکلات فیزیکی مانند سردرد، کمر درد، درد ماهیچه و درد شکم.
- سرزنش کردن خود؛ احساس گناه شدید یا بی ارزش بودن. شما برای اشتباهات قبلی به شدت از خود انتقاد می کنید.
- رفتارهای متنفرانه؛ شما درگیر فعالیت هایی مانند رانندگی بی دقت، ورزش های خطرناک، مصرف مواد یا قلدری می شوید.
- احساس ناامیدی و بی پناهی دارید؛ هیچ چیز دیگر بهتر نخواهد شد و چیزی نیست که بتوانید برای بهبود این شرایط انجام دهید.
- راه های شناخت افسردگی با خشم یا بی قراری؛ احساس بی قراری، عصبانیت یا حتی پرخاشگری. سطح صبر شما کم شده، آستانه ی تحملتان کاهش یافته و همه چیز و همه کس شما را عصبی می کنند.
- از دست دادن انرژی؛ احساس خستگی و نداشتن انرژی فیزیکی. حس می کنید کل بدن شما سنگین شده است و حتی کارهای کوچک شما را خسته کرده یا نیاز به زمان زیادی برای کامل شدن دارد.
- از دست علاقه به فعالیت های روزانه؛ شما به چیزی در مورد سرگرمی ها، روزهای گذشته، فعالیت های اجتماعی یا رابطه ی جنسی دیگر علاقه ندارید. شما علاقه ی خود به لذت بردن را از دست خواهید داد.
مشکل شما افسردگی است یا اختلال دوقطبی؟
اختلال دوقطبی که با نام افسردگی مایک شناخته می شود شامل تغییرات شدید در حالات خلقی، انرژی، طرز فکر و رفتار است. اختلال دوقطبی در مراحل اولیه شبیه به افسردگی به نظر می رسد و به همین دلیل گیج کننده بوده و درست تشخیص داده نمی شود. مصرف داروهای ضدافسردگی در اختلال دوقطبی مشکلی جدی است زیرا می تواند واقعا شرایط را بدتر کند. اگر مراحلی را تجربه می کنید که شامل احساس رضایت شدید، کاهش نیاز به خواب، زیاد شدن افکار و رفتارهای تکانه ای هستید می توانید اختلال دوقطبی را در خود بررسی کنید.
افسردگی و خطر خودکشی
افسردگی فاکتور خطر بزرگی برای خودکشی است. هرچه ناراحتی و ناامیدی همراه با افسردگی برای شما عمیق تر باشد فکر می کنید خودکشی تنها راه برای فرار از این درد است. اگر یکی از عزیزان شما به افسردگی مبتلا شده است هرگونه صحبت یا رفتار در مورد خودکشی را جدی بگیرید و مراقب علائم هشداردهنده باشید:
- شیفتگی غیرعادی به مرگ
- دادن اموال خود به دیگران
- در مورد کشتن یا اسیب زدن به خود صحبت می کند.
- احساس شدید ناامیدی یا گیر کردن در شرایطی سخت دارد.
- یک تغییر ناگهانی از افسردگی شدید به آرامش و شادی ناگهانی
- گفتن چیزهایی مانند ” همه بدون من بهتر خواهند بود ” یا ” من می خواهم از اینجا بروم “.
- رفتارهای پرخطر، طوری که به نظر می رسد دوست دارد بمیرد ( مثلا رد کردن سریع چراغ های قرمز ).
اگر فکر می کنید یک دوست یا اعضای خانواده ی شما به فکر خودکشی است نگرانی خود را فورا با یک متخصص مطرح کرده و از او کمک بگیرید. صحبت های راحت در مورد افکار و احساسات به خودکشی می توانند زندگی او را نجات دهند.
علائم افسردگی در هر سن و جنسیت چه تفاوتی دارند؟
اغلب افسردگی در هر سن و جنسیت متفاوت از، علائم در بین مردان و زنان و افراد جوان یا مسن تفاوت دارد.
-
راه های شناخت افسردگی در مردان
افسردگی در مردان کمتر با احساساتی مانند ناامیدی و بیزاری همراه است. به جای ان، مردان با خستگی، بی قراری، مشکلات خواب یا از دست دادن علاقه به سرگرمی ها و کار بیشتر درگیرند. همچنین ممکن است علائمی مانند خشونت، پرخاشگری، رفتارهای پرخطر و مصرف مواد را تجربه کنند.
-
افسردگی در زنان
زنان به احتمال بیشتری افسردگی را با علائمی مانند احساس گناه، خواب زیاد، پرخوری و افزایش وزن تجربه می کنند. افسردگی در زنان در طول قاعدگی، بارداری و یائسگی تحت تاثیر فاکتورهای هورمونی قرار می گیرد. در حقیقت افسردگی بعد از زایمان از هر هفت زن روی یک نفر اثر خواهد گذاشت.
-
راه های شناخت افسردگی در نوجوانان
زودرنجی، عصبانیت و خشونت اغلب از علائم قابل توجه افسردگی در نوجوانان هستند نه ناراحتی. آن ها ممکن است از سردرد، شکم درد یا دیگر دردهای فیزیکی رنج ببرند.
-
افسردگی در افراد
مسن تر
افراد مسن اغلب بیشتر از علائم روانی و عاطفی از نشانه های فیزیکی افسردگی شکایت دارند. چیزهایی مانند خستگی، دردهای بی دلیل و مشکلات در حافظه. ان ها ممکن است به ظاهر شخصی خود بی تفاوت شده و مصرف داروهایی که برای سلامتشان ضروری است را کنار بگذارند.
انواع افسردگی
افسردگی در شکل ها و فرم های مختلفی ظاهر خواهد شد. دانستن نوع افسردگی می تواند به مدیریت علائم شما کمک کرده و باعث یافتن درمانی مناسب تر گردد.
افسردگی شدید
افسردگی شدید رواج کمتری از انواع متوسط و ضعیف دارد و با علائم زیاد و بی امان شناخته می شود.
- اگر افسردگی شدید درمان نشده بماند اغلب برای حدود شش ماه ادامه خواهد داشت.
- برخی افراد تنها بخشی از افسردگی را در زندگی خود تجربه می کنند. اما افسردگی شدید می تواند اختلالی برگشت پذیر باشد.
افسردگی بی قاعده
این نوع افسردگی زیرمجموعه ای از افسردگی شدید با الگوی خاصی از علائم است. این مشکل به برخی درمان ها و داروها بهتر از انواع دیگر واکنش نشان می دهد، بنابراین تشخیص نوع آن می تواند برای بیمار مفید باشد.
- علائم دیگر افسردگی بی اقعده شامل افزایش وزن، افزایش اشتها، خواب زیاد، احساس سنگینی در دست ها و پاها و حساسیت به رد شدن است.
- افراد مبتلا به افسردگی بی قاعده تغییرات خلقی موقتی را در واکنش به اتفاقات مثبت نشان می دهند، مانند بعد از دریافت یک خبر خوب یا وقتی با دوستان خود هستند.
راه های شناخت افسردگی و اختلال عاطفی فصلی یا SAD
برای برخی افراد، کاهش ساعات روز در زمستان منجر به نوعی از افسردگی می گردد که آن را اختلال عاطفی فصلی می نامند. این اختلال روی 1 تا 2 درصد از جمعیت اثر می گذارد، خصوصا زنان و افراد جوان. SAD می تواند باعث شود حس کنید فرد کاملا متفاوتی با کسی هستید که در تابستان بودید: ناامیدی، ناراحتی، تنش یا استرس، بدون داشتن علاقه به دوستان یا فعالیت هایی که در حالت عادی دوست داشتید. SAD اغلب در پاییز یا زمستان آشکار می شود، زمانی که روزها کوتاه تر شده و تا روشن تر شدن روزها در بهار ادامه خواهد داشت.
عوامل افسردگی و فاکتورهای خطر
با وجودی که برخی بیماری ها دارای علل پزشکی خاصی هستند اما افسردگی می تواند کمی پیچیده تر باشد. افسردگی تنها نتیجه ی عدم تعادل شیمیایی در مغز نیست که بتوان به سادگی آن را با دارو درمان کرد. افسردگی می تواند بر اثر ترکیبی از فاکتورهای اجتماعی، روانی و بیولوژیکی ایجاد گردد. به بیان دیگر انتخاب های شما در زندگی، روابط و مهارت های تطابق می توانند به همان اندازه ی ژنتیک موثر باشند و حتی بیشتر.
فاکتورهای خطر که شما را بیشتر مستعد افسردگی می سازند عبارتند از:
- بیکاری
- تنهایی و انزوا
- اعتیاد به دارو یا الکل
- نداشتن حمایت اجتماعی
- مشکلات و فشارهای مالی
- مشکلات در روابط یا ازدواج
- تجربیات پراسترس در زندگی
- سابقه ی خانوادگی افسردگی
- مشکلات در سلامت و دردهای شدید
- خشونت یا اتفاقات سخت در دوران کودکی
علت افسردگی می تواند به ارزیابی درمان کمک کند.
درک علت پنهان افسردگی می تواند کمک کند بر مشکل خود غلبه یابید. برای مثال اگر به خاطر شرایط کاری خود دچار افسردگی شده اید بهترین درمان می تواند یافتن شغل با رضایت بیشتر باشد تا استفاده از داروهای ضدافسردگی. اگر تازگی به شهر جدیدی رفته و احساس ناراحتی و تنهایی دارید یافتن دوستانی جدید باعث می شود وضعیت روحی شما بهبود یابد و این بهتر از درمان خواهد بود. در برخی موارد افسردگی با تغییر موقعیت شما بهتر خواهد شد. راه های شناخت افسردگی می تواند کمک کند.
برای داشتن حسی بهتر می توانید چه کار کنید.
وقتی دچار افسردگی می شوید حس می کنید در انتهای این راه هیچ نور و امیدی نیست. اما کارهای زیادی هستند که برای رسیدن به ثبات و بهبود روحیه ی خود می توانید انجام دهید. کلید کار شروع از اهداف کوچک و پیشرفت تدریجی از آن نقطه است. سعی کنید هر روز کمی کار بیشتر انجام دهید. داشتن احساس بهتر به زمان نیاز دارد اما شما می توانید با داشتن انتخاب های مثبت برای خودتان به انجا برسید.
برای مقابله با افسردگی و راه های شناخت افسردگی
- با افراد دیگر باشید؛ تنهایی افسردگی شما را شدید می کند، بنابراین بودن در کنار دوستان و کسانی که دوستشان دارید را فراموش نکنید. حتی اگر ترجیح می دهید تنها باشید یا دوست ندارید دیگران اطرافتان باشند. صحبت کردن ساده با فردی دیگر به شکل رودر رو در مورد احساستان می تواند یک کمک بزرگ باشد. شاید این فردی که با او حرف می زنید نتواند مشکل شما را حل کند. او تنها لازم است شنونده ی خوبی باشد، کسی که بدون هیچ قضاوت به حرف های شما گوش می دهد.
- تحرک داشته باشید؛ وقتی افسرده اید شاید بیرون امدن از رختخواب برای شما غیرممکن به نظر برسد چه برسد به ورزش کردن. اما ورزش منظم می تواند به اندازه ی داروهای ضدافسردگی برای کاهش علائم مفید باشد. یک پیاده روی کوتاه یا گوش دادن به موسیقی و رقصیدن عالی است. از فعالیت های کوچک شروع کرده و به تدریج زیاد کنید.