مواد اعتیاد آور و خطرات آن را بشناسید (قسمت دوم)
مواد مخدر اعتیاد آور ترکیبات شیمیایی یا طبیعی هستند که با تاثیر بر سیستم عصبی و مغز موجب کم شدن سطح هوشیاری، بی حسی، بی حالی و احساس سرخوشی در فرد میشود و همانطور که در مقاله قبل برخی از انواع مواد مخدر را مورد بررسی قرار دادیم در ادامه به دیگر مواد مخدر رایج اشاره خواهیم کرد. مواد اعتیاد آور و خطرات آن در ادامه بررسی شده اند.
ماده مخدر تریاک در میان مواد اعتیاد آور و خطرات آن
تریاک از شیره خشک شده در هوای کاسبرگ یا همان گرز خشخاش نارس بدست میآید و معمولا به رنگ قهوهای بوده و با بوی تند و مزه تلخ آن را میشناسند ، دارای آلکالوئیدهای مانند کدئین، نارسئین، پاپاورین، نوسکاپین، تبائین و مرفین است و لازم به ذکر است مرفین بیشتر از 11 درصد از کل تریاک را تشکیل داده است و بسیار اعتیاد آور است، استفاده طولانی از این ماده باعث افزایش تحمل بدن نسبت به تاثیر تریاک شده و با میزان استفاده قبل تجربه لذت و سرخوشی گذشته را نخواهند داشت و همین امر موجب افزایش مقدار استفاده شخص از مواد جهت رسیدن به لذت و سرخوشی قبل شده و اعتیاد به مخدر تریاک شکل میگیرد. در کل کشت خشخاش بیشتر جهت تولید هروئین میباشد به این صورت که با اضافه کردن مواد شیمایی دیگر به مرفین اقدام به ساخت هروئین میکنند.
عوارض اعتیاد به تریاک
می توان عوارض اعتیاد به تریاک را به دو دسته عوارض کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد که عبارتند از:
عوارض اعتیاد به تریاک در کوتاه مدت عبارتند از تغییرات رفتاری یا روانی، تهوع، استفراغ، سنگینی دست و پا، خشکی دهان، احساس گرما، گرگرفتگی، کاهش پیدا کردن عملکرد اجتماعی و شغلی، کاهش فشار خون، انقباض مردمک چشم و عوارض بلند مدت آن عبارتند از:
- کاهش علایق و انگیزهها
- بیحسی و عدم تعادل بدنی
- آسیبهای ریوی، کبدی و کلیوی
- مشکلات باروری و مردهزایی در زنان
- بی اشتهایی، سوء تغذیه و کاهش وزن
- بههم خوردن دورههای قاعدگی در زنان
- کاهش فعالیت رودهها و یبوست مزمن
- ایست تنفسی و مرگ به دنبال مصرف زیاد
- کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ در مردان
- خارش و تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لبها، کهیر
- پایین آمدن سطح سلامت به دلیل بیتوجهی به وضعیت بهداشتی و مراقبتهای فردی
- تغییر ساعت خواب و بیداری، بیخوابی هنگام شب و خواب آلودگی و چرت زدن در طول روز
- تضعیف دفاع بدن در مقابل بیماریها و احتمال ابتلا به عفونتهای ویروسی مثل ایدز، هپاتیت، عفونتهای پوستی، آبسه و… (در صورت تزریق این مواد)
ماده مخدر کوکائین
کوکائین (Cocaine) محصول استخراج شده از برگهای درخت کوکا (Erythroxylum coca) است، که بصورت پودر سفید، نرم، شفاف، کریستالی و با مزه تلخ است و در الکل و اتر بصورت کامل حل میشود. در سال 1855 آلکالوئید فعال گیاه کوکا جدا و خالص شد و در سال 1860 کوکائین نام گذاری شد.
اولین گزارش استفاده از این ماده در پزشکی برای بیحسی موضعی در جراحی در سال 1880 بوده و پس از آن در سالهای 1884 تا 1918 از این ماده برای بیحسی موضعی، نخاعی و مسدود سازی عصبی استفاده میشده است ولی پس از روشن شدن خاصیت اعتیادآوری و عوارض و اختلالات شدید جسمی و روانی مصرف آن، جزء دسته مواد مخدر غیر قانونی قرار گرفت.
کوکائین ماده مخدر بسیار قوی است و بسیار اعتیاد آور است، وابستگی که با کوکائین در فرد ایجاد میشود مانند آمفتامین است و فرد را دچار وابستگی روانی شدیدی میکند که حتی فکر و خواب او را به گونهایی تحت تاثیر خود قرار داده و فرد قادر به کنترل ذهن خود از این مخدر نخواهد بود. وابستگی دیگر این مخدر قوی، جسمی است که حتی پس از اولین بار استفاده خود را نشان خواهد داد و فرد را مجبور به مصرف بیشتر نسبت به قبل میکند.
عوارض اعتیاد به کوکائین
مصرف کوکائین نیز مانند دیگر مخدرها دارای عوارض کوتاه مدت و بلند مدت است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
عوارض کوتاه مدت کوکائین
برخی از عوارض کوتاه مدت مصرف این مخدر عبارتند از : افزایش ضربان قلب، ریتم تنفس و درجه حرارت و فشار خون در بدن فرد، رنگ پریدگی، تعریق شدید، گشاد شدن مردمک چشم، تحریک، هیجان، لرزش مخصوصاً در دستها، تهوع و استفراغ، اغتشاشات ذهنی و گیجی، اسپاسم عضلانی و توهمات شدید شنوایی، بینایی و لامسه و علائم روانی مانند سرخوشی یا بی تفاوتی، اضطراب و عصبانیت و کاهش تمرکز
عوارض بلند مدت کوکائین
- ضعف جنسی
- اختلال تنفسی
- اسهال و تهوع
- اضطراب و بیقراری
- آبریزش دائمی بینی
- بیخوابی و کم خونی
- اشکال در ادرار کردن
- سردرد، لرزش و تشنج
- سردردهای شبیه میگرن
- پریدن عضلات و سفتی آن
- تعریق شدید و رنگ پریدگی
- اختلالات درک زمان و مکان
- خونریزی و زخم مخاط بینی
- تحریکپذیری شدید و رفتار تهاجمی
- مشکلات گوارشی مانند دردهای شکم
- توهمات و اختلال در حواس (بینایی، شنوایی و لامسه)
- اختلال در اشتهای فرد در نتیجه از دست دادن وزن بدن
- در صورت استفاده از سرنگ آلوده ابتلا به هپاتیت و ایدز
- ایجاد زخم، آماس و جوشهای پوستی مخصوصاً اطراف مخاط گوش و بینی
- سوراخ شدن تیغه میانی بینی و از دست دادن حس بویایی (درمصرف استنشاقی)
- ناراحتیهای روانی جدی (روان پریشی یا سایکوز کوکائین) که فرد تماس خود را با واقعیت از دست میدهد و توهمات شنوایی پیدا میکند.
ماده مخدر شیشه
متیل آمفتامین که در بازار با نام شیشه (crystal) شناخته میشود به شکل پودر سفید رنگ (بلور شیشه) و بدون بو با مزه تلخ میباشد. ترکیب اصلی این ماده از آمفتامین گرفته شده و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک کرده و بسیار اعتیاد آور است، این ماده مصنوعی بوده و مانند تریاک، هروئین و… منبع طبیعی ندارد.
مخدر شیشه در جنگ جهانی دوم برای برطرف کردن خستگی و انرژی دادن به سربازان ژاپنی مصرف میشد.
عوارض مصرف شیشه
می توان عوارض مصرف شیشه در فرد را به دو دسته عوارض کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد.
عوارض کوتاه مدت مصرف شیشه مواد اعتیاد آور و خطرات آن
عوارض کوتاه مدتی که با مصرف شیشه در فرد ممکن است بروز کند. میتواند مواردی چون افزایش ضربان قلب، فشار خون، تنفس و درجه حرارت بدن، سرخ شدن صورت، قرمز شدن چشمها و گشاد شدن مردمک چشم، تعریق بدن و متصاعد شدن بوی شیمیایی از نفس فرد، تهوع، اسهال و استفراغ، تکلم سریع، کاهش اشتها و درنتیجه از دست دادن وزن بدن یا افزایش اشتها، تحریک پذیری و عصبی بودن، عدم توانایی در خوابیدن و گیجی و پریشانی باشد.
اثرات بلندمدت و عوارض مصرف شیشه
- لرزه گرفتن
- روان پریشی
- خستگی زیاد
- پوسیدگی دندان
- ضعف در حافظه
- اضطراب و افسردگی
- زخمهای پوست و آکنه
- خشکی و خارش پوست
- کمبود ویتامینها در بدن
- بیقراری و نوسانات هیجانی
- آسیب رسیدن به ششها، کبد و کلیه
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریها