کوکائین
در این مقاله همکده هدف ما بررسی کوکائین است. البته آثار روانی آن را هم در ادامه بیان می کنیم.
کوکائین چیست؟
کوکائین ماده ی اعتیادآور و محرک بسیار قدرتمندی است که از برگ های گیاه کوکا در جنوب امریکا به دست می آید. با وجودی که متخصصان سلامت می توانند از این ماده برای اهداف دارویی معتبر استفاده کنند، مانند ماده ی بی حسی برای برخی عمل های جراحی، اما مصرف تفریحی این ماده غیرقانونی شمرده می شود.
به عنوان یک ماده ی خیابانی، این ماده، پودری کریستالی، سفید و نرم است. دلال های خیابانی اغلب آن را با چیزهایی ماند پودر تالک، نشاسته ی ذرت یا آرد مخلوط می کنند تا بتوانند از آن سود بیشتری کسب کنند.همچنین ممکن است آن را با چیزهایی مانند آمفتامین های محرک یا اوپیودهای مصنوعی مانند فنتالین ترکیب نمایند. افزودن اوپیودهای مصنوعی به کوکائین بسار خطرناک است زیرا افرادی که از کوکائین استفاده می کنند نمی دانند در ان ماده ای خطرناک وجود دارد. افزودن تعداد اوردوزهایی که منجر به مرگ مصرف کنندگان این ماده می شود می تواند مرتبط با این کوکائین ناخالص باشد.
نام های مستعار مشهور برای این ماده عبارتند از:
- کوک
- کرک
- راک
- سنو
انسان ها چگونه از این ماده استفاده می کنند؟
اغلب پودر کوکائین را از طریق بینی استنشاق می کنند یا آن را روی لثه های خود می مالند. برخی دیگر این پودر را حل کرده و ان را درون جریان خون تزریق می نمایند. برخی دیگر ترکیبی از کوکائین و هروئین را تزریق می کنند.
روش مشهور دیگر برای استفاده از کوکائین این است که به شکل یک کریستال گرد فراوری شده ( که کوکائین بدون پایه ) می گردد. این کریستال حرارت داده می شود تا بخارهایی ایجاد نماید که درون ریه ها تنفس می شود. این نوع از کوکائین را کرک نیز می نامند، که اشاره به صدای شکستنی دارد که در مقابل گرما از خود ایجاد می کند. برخی افراد نیز با پاشیدن کرک روی ماری جوآنا یا تنباکو ان مصرف کرده و مانند سیگار می کشند.
کسانی که از کوکائین استفاده می کنند اغلب ان را برای خوشگذارنی مصرف می کنند – ماده را مکررا در فواصل زمانی کوتاهی استفاده کرده و به تدریج دوز آن را زیاد می کنند – تا بتوانند حالت شادابی خود را حفظ کنند.
کوکائین چه احساسی ایجاد می کند؟
کوکائین به شما چه احساسی می دهد؟
مصرف کوکائین می تواند باعث شود حس کنید:
- شاد هستید
- هیجان زده اید
- هشیار هستید
- اعتماد به نفس دارید
- در بهترین حالت هستید
همچنین می تواند:
- ضربان قلب شما سریع تر بزند.
- دمای بدن بالا برود در نتیجه احساس گرما می کنید.
- احساس گرسنگی شما را از بین می برد.
- باعث می شود احساس بیماری کنید.
- حس می کنید نیاز دارید مدفوع کنید.
- احساس اضطراب و وحشت خواهید داشت.
- دچار احساسات پارانوئید می شوید.
- اعتماد به نفس پیدا می کنید در نتیجه نمی توانید مانند حالات عادی کارهایتان را انجام دهید. ( که این می توانید خطرناک باشد.)
این ماده باعث می شود چه رفتاری هستید؟
- تند تند صحبت می کنید.
- احساس شادابی و سرزندگی دارید.
- اعتماد به نفس بیشتری پیدا می کنید.
برخی افراد حالات زیر را تجربه می کنند:
- اعتماد به نفس بیش از حد و تکبر
- پرخاشگری
- بی قراری
- برخوردهای زنننده
کوکائین می تواند تمایل جنسی شما را نیز افزایش دهد و برخی افراد تمایل جنسی شدیدتری را تجربه خواهد کرد اما مصرف کوکائین زیاد می تواند به طور قابل توجهی میل جنسی شما را کاهش دهد.
اغلب گفته می شود پس از اینکه فرد مصرف زیاد کوکائین را کنار گذاشت میل جنسی او به حالت عادی برخواهد گشت.
کوکائین چگونه روی مغز شما اثر خواهد گذاشت؟
کوکائین سطح پیام دهنده های شیمیایی طبیعی در مغز به نام دوپامین را افزایش می دهد، این ماده در چرخه ی مغز مسئول کنترل حرکات و سیستم های مرتبط است.
در حالت عادی دوپامین به سلولی برمی گردد که آن را آزاد ساخته است و باعث خاموش شدن سیگنال بین سلول های عصبی می شود. با این وجود کوکائین مانع از بازسازی دوپامین می شود و در نتیجه مقدار زیادی فضا میان دو سلول عصبی ایجاد می شود و مانع از ارتباطات عادی میان آن ها می شود. این جریان دوپامین در چرخه ی پاداش دهی در مغز با قدرت زیاد رفتارهای مرتبط با مصرف دارو را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا این چرخه ی پاداش دهید در نهایت خود را با مقدار زیاد دوپامین آزاد شده توسط کوکائین تطابق می دهد و حساسیت کمتری به آن پیدا می کند. در نتیجه فرد دوز قوی تر و بیشتری را در تلاش برای دریافت همان حس و برای رسیدن به آرامش ناشی از دریافت کوکائین مصرف می کند.
اثرات کوتاه مدت
اثرات کوتاه مدت کوکائین برای سلامت عبارتند از:
- تحریک پذیری
- هشیاری وضعیت روانی
- احساس شادی و انرژی خیلی زیاد
- هشیاری بسیار زیاد به نور، صدا و لمس
- پارانویا- عدم اطمینان شدید و غیرمنطقی به دیگران
برخی افراد متوجه می شوند کوکائین به ان ها کمک می کند بتوانند کارهای فیزیکی و روانی ساده ای را با سرعت بیشتری انجام دهند، با وجودی که برخی دیگر اثرات مخالف ان را تجربه می کنند. مقدار زیاد کوکائین می تواند منجر به رفتارهای پرخاشگرانه، غیر قابل پیش بینی و حالت توهم و گیجی شود.
اثرات کوکائین تقریبا فورا بعد از مصرف آشکار شده و بعد از چند دقیقه تا یک ساعت کاملا ناپدید خواهد شد. اینکه اثرات تا چه مدت زمانی ماندگار بوده و چه شدتی داشته باشند بستگی به روش مصرف ان دارد. تزریق یا کشیدن کوکائین مانند سیگار باعث تولید اثراتی سریع تر و قوی تر می شود اما تزریق آن ماندگاری کمتری خواهد داشت. مصرف کوکائین می تواند بین 15 تا 30 دقیقه ماندگار باشد. کشیدن آن ماند سیگار برای 5 تا 10 دقیقه ماندگار خواهد بود.
اثرات دیگری که کوکائین روی سلامت دارند چه هستند؟
اثرات دیگری که کوکائین روی سلامت شما خواهد داشت عبارتند از:
- حالت تهوع
- احساس بی قراری
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- منقبض شدن رگ های خونی
- گشاد شدن مردمک های چشم
- بالا رفتن دمای بدن و فشار خون
- گرفتگی و منقبض دن ماهیچه ها یا احساس مورمور در آن
اثرات طولانی مدت
اثرات طولانی مدت کوکایین مصرف کوکائین بستگی به روش مصرف آن داشته و شامل موارد زیر می شود:
- مصرف از طریق دهان: آسیب شدید به حرکات روده به علت کاهش جریان خون
- استنشاق: از دست دادن قدرت بویایی، خونریزی بینی، آبریزش مکرر بینی مشکلات را بلع غذا
- کشیدن کوکائین مانند سیگار: سرفه کردن، آسم، استرس و مشکل در دستگاه تنفسی و بالا رفتن خطر عفونت هایی مانند ذات الریه
- تزریق با سوزن: افزایش خطر قرار گرفتن در معرض ویروس HIV، هپاتیت C و دیگر بیماری های خونی، عفونت های بافت پوستی و دیگر زخم ها یا از بین رفتن رگ های خونی
با این وجود حتی افرادی که از کوکائین بدون سوزن استفاده می کنند خود را در معرض ویروس های HIV قرار خواهند داد زیرا این ماده باعث کاهش قدرت قضاوت و تصمیم گیری درست فرد خواهد شد و این می تواند منجر به رفتارهای جنسی خطرناکی شود که در ان با شریک جنسی آلوده ارتباط برقرار می گردد.
آیا ممکن است فردی بر اثر مصرف زیاد کوکائین اوردوز کند؟
بله، ممکن است مصرف کوکائین منجر به اوردوز فرد مصرف کننده شود. اوردوز زمانی اتفاق می افتد که فرد به مقداری از این ماده مصرف کرده باشد که منجر به تولید عوارض جانبی جدی و خطرناک، علائم تهدید کننده یا مرگ شود. اوردوز بر اثر مصرف کوکائین می تواند عمدی یا غیرعمدی باشد.
مرگ بر اثر اوردوز می تواند در اولین مصرف کوکائین اتفاق افتاده یا در دفعات بعد به طور غیر قابل منتظره ای اتفاق بیفتد. افراد زیادی که از کوکائین استفاده می کنند در کنار ان به طور همزمان الکل نیز مصرف دارند که این وضعیت تقریبا خطرناک بوده و می تواند منجر به اوردوز شود. برخی دیگر کوکائین را همراه با هروئین و یا دیگر ترکیبات خطرناک و کشنده استفاده می کنند.
برخی از عوارض جدی و مکرر اوردوز ضربان قلب نامنظم، حملات قلبی و سکته های قلبی و مغزی هستند. علائم دیگر اوردوز کوکائین عبارتند از مشکلات تنفسی، بالا رفتن فشارخون، بالا رفتن دمای بدن، توهم و آشفتگی زیاد و اضطراب.
اوردوز کوکائین چگونه قابل درمان است؟
هیچ داروی خاصی وجود ندارد که بتواند علائم اوردوز کوکائین را از بین ببرد. مدیریت علائم شامل مراقبت های حمایتی بوده و بستگی به حضور داشتن یا نداشتن علائم دارد. برای مثال از انجایی که اوردوز کوکائین می تواند منجر به حملات قلبی، سکته و تشنج شود گیرنده های ابتدایی و اتاق های اورژانس پزشکان سعی در درمان اوردوز با درمان کردن این شرایط دارند، ان ها قصد دارند:
- متوقف کردن تشنج
- برگرداندن جریان خون به قلب (سکته ی قلبی)
- برگرداندن منیع خونی غنی از اکسیژن به بخش هایی از مغز که تحت تاثیر قرار گرفته اند (سکته ی مغزی)
مصرف کوکائین چطور می تواند منجر به اعتیاد شود؟
مانند داروهای دیگر، مصرف مکرر کوکائین می تواند باعث تغییرات طولانی مدت در سیستم پاداش دهی مغز و دیگر سیستم های آن شود و می توان منجر به اعتیاد گردد. چرخه ی پاداش دهی در نهایت خود را با دوپامین تولیدی اضافی که بر اثر مصرف دارو ایجاد می گردد تطابق خواهد داد و به تدریج حساسیت کمتری نسبت به آن پیدا می کند. در نتیجه، فرد دوز قوی تر و دفعات بیشتری را استفاده می کند تا همان حس اولیه را تجربه کرده و احساس آرامش را دریافت کند.
علائم ترک مصرف کوکائین عبارتند از:
- افسردگی
- خستگی
- افزایش اشتها
- بی خوابی و رویاهای ناخوشایند
- کند شدن قدرت تفکر
چگونه افراد مختلف می توانند درمان مناسب برای اعتیاد به کوکائین را دریافت کنند؟
رفتار درمانی می تواند برای درمان اعتیاد به کوکائین استفاده شود. مثال هایی در این رابطه عبارتند از:
- درمان رفتار شناختی
- مدیریت احتمالات یا محرک های حرکتی تولید پاداش هایی برای بیمارانی که از مواد دیگر استفاده نمی کنند.
- ارتباط درمانی ماندن در گروه هایی بدون هیچ ماده ی دریافتی که در ان افرادی که از مصرف کوکائین بهبود یافته اند به یکدیگر کمک می کنند تا رفتارهای هم را درک کرده و تغییر دهند.
- گروه هایی که برای بهبود و ترک مواد به شما کمک می کنند.
از انجایی که هیچ داروی تایید شده ای توسط دولت در حال حاضر برای درمان اعتیاد به کوکائین در دسترس نیست، محققان در حال آزمایش کردن درمان هایی هستند که برای درمان این اختلالات استفاده می شوند، از جمله:
- دیزالیفیرام (برای درمان اعتیا به الکل)
- لورکازرین (استفاده برای درمان چاقی)
- بوپرنورفین (استفاده برای درمان اعتیاد به اوپیود ها)
- مودانیفیل (استفاده در درمان حالت خواب آلودگی شدید)
درمان اعتیاد به هروئین
مشاوره و دیگر روش های درمان اعتیاد اغلب از متداول ترین راه ها برای اعتیاد به کوکائین هستند. شادی نیاز باشد برای مدتی در بیمارستان بستری شوید. جلساتی که با یک مشاور اموزش دیده دارید کمک می کند تغییراتی را در رفتار خود و دیگر فرایندها ایجاد کنید. مراکز سم زدایی پزشکی می توانند کمک کنند بدن خود را با درمان تطابق دهید اما شاید نیاز باشد برای درمان از جیب خود هزینه کنید. اغلب بیمه ها برای ترک پوشش درمانی ندارند. داروی خاصی برای درمان اعتیاد به کوکائین تایید نشده است.