نشانه های یک کودک با استعداد
کودک با استعداد می تواند ویژگی های منحصر به فرد خودش را داشته باشد. اما آیا منظور از داشتن استعداد فقط درس خواندن است؟ بسیاری از والدین امروزی با ایجاد فشار بیش از حد به فرزندان خودشان استعداد های آن ها در هر زمینه ای از بین می برند. ممکن است یک کودک در زمینه درسی استعداد نداشته باشد. اما از آن سمت در زمینه هنری یا ورزشی پر از قابلیت های خاص باشد. تحصیلات موفق باعث پیشرفت افراد می شود. همان طور که در مقاله های قبل گفتیم پیشرفت موضوع مهمی در دنیای امروزی است.
لازمه پیشرفت در زندگی تلاش و کوشش است. کمک به فرزندان برای پیشرفت توسط خانواده باید انجام شود. یکی از مواردی که در دوران مدرسه فرزندان باید مورد توجه قرار بگیرد نحوه درس خواندن است. مشاوره تحصیلی می تواند به خانواده ها برای موفقیت فرزندان در مدرسه کمک کند. بسیاری از ما در دوران مختلف تحصیلی از مشاوران مختلف استفاده کردیم. نکته ای که باید بدانید این است که در کنار مشاوره تلاش خود را بیشتر کنید. لازمه موفقیت تحصیلی تمرکز در درس خواندن است. در ادامه می خواهیم ببینیم که نشانه های یک کودک با استعداد چگونه است؟
رفتار کودک با استعداد
این رفتار ممکن است در هر فردی به وجود بیاید. این که بگوییم فرد چه نوع رفتاری را در چه لحظه ای انجام خواهد داد غیر قابل پیش بینی و درست نیست. نحوه مدیریت رفتار ها باید زیر نظر روان شناس و مشاور باشد. تشخیص رفتار باعث می شود که مشاور بداند چه کاری انجام دهد تا فرد بتواند رفتار خود را مدیریت کند. در ادامه این مقاله که در وبسایت همکده به عنوان اولین و بزرگ ترین مرکز مشاوره تلفنی روان شناسی در ایران و ارائه دهنده خدمات مشاوره و روان شناسی نوشته شده است می خواهیم در ارتباط با نشانه های یک کودک با استعداد، صحبت کنیم.
کمک به کودک با استعداد برای موفقیت در مدرسه
بسیاری از والدین از خود می پرسند که برای کمک به فرزندان خود در مدرسه چگونه می توانند کار کنند. دانستن این که چقدر حمایت برای ارائه می تواند یک تعادل حساس باشد. این به سن فرزند شما بستگی دارد. کمک بیش از حد برای موفقیت در مدرسه به راحتی می تواند باعث شود که شما مسئولیت آن را بر عهده بگیرید. یا آن را انجام دهید چرا که باعث می شود آن ها کمتر دچار مشکل، سرخوردگی یا غرق شدن کند. این مسئله به ویژه در حال حاضر، پس از گذراندن دوران همه گیری کروناویروس، بسیار مهم است. بسیاری از بچه ها ممکن است پس از گذراندن بخش بیشتری از یک سال در آموزش از راه دور یا ترکیبی از نظر تحصیلی عقب افتاده باشند.
نکته ای در ارتباط با این زمینه
این یک شکاف بزرگ پیشرفت را در بین بچه های جوامع نیازمند ایجاد می کند. از جمله دانش آموزان رنگین پوست، آنهایی که تفاوت یادگیری یا شرایط روحی و روانی دارند. و کسانی که در مدرسه در حال تلاش بودند، افزایش داده است. بهترین راه های حمایت از تلاشهای تحصیلی کودک با استعداد خود شامل مواردی است. از جمله زمان ارائه کمک و میزان کمک، زمان برقراری ارتباط با معلمان و چگونگی تقویت خودکفایی. مدیریت زمان و مهارت های سازمانی فرزند خود را بیشتر بدانید.
انتظارات مثبت را تعیین کنید
ملکا آلن، مشاور مدرسه پورتلند، با بیش از 18 سال سابقه کار با کودک با استعداد نکته ای را گفته است. او در همه رده های سنی زیر ١٢ سال، به والدین و فرزندان آن ها کمک می کند. این کار باعث می شود تا انتظارات خوب، روال و اهداف سال تحصیلی را تعیین کنند. او به هر دو طرف توصیه می کند که در مورد آن چه دانش آموز می خواهد کار کند، مطالعه کنند. نکته مهم این است که آیا کتاب های مختلف را باید کودکان بخوانند یا خیر. به موقع تکلیف خانه را تمام کنند، در کلاس بیشتر صحبت کنند، همه نمرات قبولی را بگیرند.
نکته ای در ارتباط با این زمینه
آلن می گوید: به خاطر داشته باشید که انتظارات و اهداف والدین و دانش آموزان ممکن است متفاوت باشد. اشکالی ندارد برای یافتن زمینه های مشترک و متناسب با سن و اهداف خاص کودک با استعداد خود تلاش کنید.
نشانه های یک کودک با استعداد
سنجش هوش واقعی، بسیار دشوار است. توماس ادیسون در دوران کودکی یادداشتی از معلمش به مادرش داد که در آن نوشته بود که فرزندش “با استعداد” است.
یکی از معلمان انیشتین نیز گفت که او “از نظر ذهنی کند، غیر اجتماعی و برای همیشه در رویاهای احمقانه سرگردان است.” شاید او در مورد فیزیک رویاهایی می دید. شاید او صرفاً داشت چیزی را پرورش می داد که مسلماً بزرگترین فرآیند ذهنی بود که تاریخ تاکنون شناخته است.
نکته ای در ارتباط با این زمینه
انجمن ملی برای کودکان با استعداد (NAGC) استعداد را به عنوان “توانایی … به طور قابل توجهی بالاتر از حد طبیعی برای سن [کودک]” تعریف می کند. یک کودک ممکن است در یک یا چند زمینه استعداد داشته باشد، از جمله
- هنری
- خلاق
- روشنفکر (I.Q.)
- رهبری
- یک رشته دانشگاهی مانند هنرهای زبان، ریاضیات یا علوم
کودکان تیزهوش در همان روز اول کلاس تقریباً 60 درصد از تمام مطالب مهدکودک را می دانند.
حوزه های اطلاعاتی در ارتباط با کودک با استعداد
احتمالاً حوزههای هوشی بسیار بیشتری نسبت به موارد ذکر شده در بالا وجود دارد. نظریه هوش چندگانه ارائه شده توسط پروفسور هاروارد، دکتر هاوارد گارتنر، چند توانایی را پیشنهاد می کند که می توان آنها را عناصر عقل انسان دانست:
- جسمی- حرکتی: توانایی های جسمانی؛ چابکی بدن؛ هماهنگی دست و چشم؛ لمس اشیاء
- درون فردی: توانایی های اعمالی «در درون خود»؛ خودآگاهی یا درون نگری باورها، عواطف، اهداف و انگیزه ها.
- بین فردی: تعامل و درک دیگران – ارتباط کلامی و غیر کلامی. حساسیت به خلق و خوی دیگران
- منطقی-ریاضی: درک ایده های انتزاعی و پیچیده. استدلال استقرایی یا قیاسی؛ تشخیص الگوها؛ کار با اعداد
- موزیکال-ریتمیک: زیر و بم، ریتم و لحن مشخص. حرکت به سمت موسیقی؛ توسعه ریتم؛ ایجاد، شناخت، بازتاب و بازتولید موسیقی.
- طبیعت گرایانه: ارتباط با محیط فیزیکی. رشد غذاهای طبیعی (مانند میوه ها و سبزیجات)؛ بقای طبیعت؛ دانش حیوانات، گیاهان و غیره
- کلامی-زبانی: درک و استفاده از زبان. مهارت های کلامی و نوشتاری؛ استفاده از ریتم، صدا و لحن در کلمات. حافظه تصاویر، چهره ها و جزئیات دقیق.
- بصری- فضایی: شناختی که شامل تصاویر و تصاویر است. قضاوت و استدلال فضایی؛ تجسم اشیا
تفاوت بین “استعداد” و “هوش”
این مطمئناً اولین قدم در درک چگونگی کمک به کودک با استعداد برای موفقیت است. کریستوفر ، M.A.T، متخصص در زمینه آموزش تیزهوشان، چهار تفاوت اساسی بین کودک تیزهوش و کودک باهوش را توضیح می دهد:
بچه های باهوش برای رسیدن به موفقیت سخت تلاش می کنند. در مقابل، بچه های با استعداد به سرعت می توانند خسته شوند. بچه های باهوش رویای هر معلم هستند. آنها به موقع حاضر می شوند، درست رفتار می کنند و سخت کار می کنند. در نتیجه در کلاس درس موفق می شوند. در واقع، بچههای باهوش و در عین حال بدون استعداد بیشتر در محیطهای آکادمیک سنتی موفق میشوند. زیرا انگیزه آنها در درجه اول با نمرات و شناخت است. مشکل بزرگی برای بچههای تیزهوش وجود دارد: نه نمره و نه شناخت معمولاً آنها را هدایت نمیکند.
ویژگی بچه های تیزهوش
بچه های تیزهوش اغلب جواب ها را بدون تلاش زیاد به دست می آورند. این می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در کلاس درس شود. بدون انگیزه های درونی و تحریک بیرونی، بچه های با استعداد اغلب به دنیای درونی غنی خود عقب نشینی می کنند. بچه های باهوش همه جواب ها را می دانند. بچه های با استعداد همه سوالات را می پرسند.
نکته ای در ارتباط با این زمینه
بچه های باهوش در پردازش و حفظ اطلاعات عالی هستند. این واقعیت، همراه با اخلاق کاری آن ها، منجر به پیشرفت تحصیلی برجسته می شود. کودک با استعداد، اغلب، برای آشنایی با مطالب، نیازی به تکرار زیادی ندارد. در نتیجه، بچههای تیزهوش مجبور میشوند ساعتها در کلاس بنشینند تا بتوانند به سادگی «یک آزمون را پاس کنند» و ادامه دهند.
کنجکاوی در کودک با استعداد
از آن جایی که کنجکاوی سیری ناپذیر کودک با استعداد از بین نمی رود. آن ها عمیق تر به موضوع می پردازند و می خواهند همه چیز را در مورد آن بدانند. آن ها از خود سؤالاتی می پرسند و از Google یا کتابی برای یافتن پاسخ استفاده می کنند – و بدون زحمت دانش تازه خود را حفظ می کنند. بنابراین، وقتی کلاس بعدی شروع می شود، کودک با استعداد در حال حاضر فراتر از هر چیزی است که معلم آموزش می دهد.
نکته ای در ارتباط با این زمینه
همانطور که گفته شد، محیط کلاسی معمولی مکان مناسبی برای موفقیت یک کودک باهوش است. در مقابل، این اغلب برای بچه های با استعداد صدق نمی کند. بچه های با استعداد معمولاً به یادگیرندگانی خودراهبر تبدیل می شوند و مسئولیت آموزش خود را بر عهده می گیرند. بر خلاف محیط کلاس درس، خودآموزی به کودک با استعداد اجازه می دهد تا از طبیعت بسیار کنجکاو خود لذت ببرد که برای یادگیری مؤثر ضروری است.