بیماری روانی و علل آن || بیماری روانی چیست و چه عللی دارد؟
بیماری روانی به هر شرایطی برمی گردد که تاثیری منفی روی افکار، احساسات و رفتارهای فرد داشته باشد. درست مانند اصطلاح بیماری های فیزیکی، که ممکن است مشکلات فیزیکی مختلفی را در بر بگیرد بیماری های روانی نیز شامل مشکلات روحی و روانی مختلفی خواهد بود. بیماری روانی و علل آن در ادامه بررسی شدند.
شیوع بیماری
انجمن سلامت روانی ملی نشان داده است در امریکا از هر پنج فرد بزرگسال یک نفر در هر سال یک بیماری روانی را تجربه می کند. این یعنی بیست درصد از جمعیت دارای بیماری های روانی هستند. این بیماری ها به دو گروه تقسیم می شوند: هرگونه بیماری روانی یا AMI و بیماری های روانی جدی یا SMI، گروه کوچک تر و گروه شدیدتر.
برخی بیماری های روانی مانند ADHD یا بیش فعالی در دوران کودکی شروع می شوند. بعضی دیگر از بیماری های روانی مانند شیزوفرنی به احتمال بیشتر در سنین بلوغ یا جوانی آشکار خواهند شد.
برخی از بیماری های روانی، مانند اختلالات اضطراب خاص، در هر سنی ممکن است پدیدار شوند. این بیماری ها در دورانی از زندگی که فرد تجربیات پراسترس دارد آشکار شده و یا می تواند بدون هیچ دلیلی نمودار شود.
همچنین ممکن است فرد در یک زمان دچار بیش از یک نوع بیماری روانی باشد. برای مثال فردی که با اختلال اضطراب تشخیص داده می شود می تواند دچار بیش فعالی نیز باشد. یا بیمار بی اشتهایی عصبی ممکن است دچار افسردگی نیز باشد.
انواع بیماری روانی و علل آن
انجمن تشخیص و دسته بندی بیماری های روانی دسته بندی های زیادی را برای بیماری ها یا اختلالات روانی ارائه کرده است. این بیماری ها به کلاس ها یا انواع خاصی تقسیم می شوند. این کلاس ها شامل موارد زیر می شوند:
- بی قراری
- اختلال جنسی
- اختلال گسستگی
- وسواس و اختلالات مربوطه
- اختلالات افسردگی
- اختلالات اضطراب
- اختلال مربوط به طرد شدن
- اختلالات شخصیتی
- اختلالات پارافیلیک
- وسواس و اختلالات مربوطه
- اختلالات رشد عصبی
- دیگر بیماری های روانی
- اختلالات خواب و بیداری
- اختلال مربوط به طرد شدن
- وسواس و اختلالات مربوطه
- رفتارهای مخرب، عدم کنترل
- اختلالات غذا خوردن و غذا دادن
- شیزوفرنی و دیگر اختلالات روانی
- علائم جسمی و اختلالات مرتبط با آن
- اخلال دوقطبی و دیگر اختلالات مرتبط با آن
- اختلالات ناشی از حوادث و استرس مرتبط با آن
- اختلالات اعتیاد و سوء مصرف مواداختلالات عصبی شناختی
علائم و نشانه های بیماری روانی و علل آن
علائم بیماری های روانی با توجه به شرایط بیمار بسیار متغیر هستند. برای مثال فردی که دچار افسردگی است شاید کاهش انرژی و مشکلات خواب را تجربه کند در حالی که فردی دیگر شاید دچار اختلالات غذایی بینگ و خالی کردن بدن از غذا شود.
علاوه بر معیارهای اصلی بیماری روانی، علائم فرد ممکن است با عملکرد جنسی، کاری یا تحصیلی او تداخل داشته باشد.
هر فرد در طول بیماری روانی خود ممکن است فراز و نشیب های زیادی را تجربه کند. تجربیات استرس آور، مانند از دست دادن کسی که دوستش دارید، می تواند موقتا سلامت روانی شما را از بین ببرد. اما به این معنا نیست که شما از نظر روحی بیمار هستید. در اغلب موارد بیماری های روانی علائم در فرد برای مدت زمانی خاص ماندگار خواهد بود، مثلا برای دو هفته.
برخی افراد نسبت به بیماری خود آگاهی داشته و تشخیص می دهند که مشکلی را تجربه می کنند. برای مثال کسی که دچار اختلال اضطراب است شاید علائمی را تشخیص دهد که روی زندگی روزانه ی او اثر گذاشته اند.
با این وجود کسی که اختلال روان پریشی دارد شاید نفهمد افکار او به هم ریخته و تحریف شده اند.
در کل علائم متداول بیماری های روانی می توانند شامل موارد زیر باشند:
- گوشه گیری
- تغییرات خلقی
- مشکل در تمرکز
- تغییرات در اشتها
- تغییرات در الگوی خواب
- از دست دادن علاقه به فعالیت ها
- علائم فیزیکی بی دلیل، ماند سردرد و شکم درد
هر بیماری روانی مجموعه ی متفاوتی از علائم را دارد اما اغلب باعث تغییر در شیوه ی تفکر، تغییرات خلقی و رفتاری می شوند. اگر شک دارید که خودتان یا یکی از عزیزانتان دچار بیماری روانی هستید باید حتما در مورد نگرانی های خود با یک متخصص صحبت داشته باشید.
علل بیماری های روانی
علت اصلی بیشتر بیماری های روانی ناشناخته است. اغلب این باور وجود دارد که این بیماری ها ریشه در چندین فاکتور مختلف دارند. این ها برخی فاکتورهایی هستند که به نظر می رسد روی بیماری روحی فرد اثر دارند:
- زیست بدن؛ شیمی مغز نقش مهمی در بیماری های روانی دارد. تغییرات در انتقال دهنده های عصبی یکی از علل بیماری است، پیام رسان های شیمیایی مغز.
- ژنتیک؛ بسیاری از بیماری های روانی به نظر می رسد در یک خانواده دیده می شوند. برای مثال کسانی که خویشاوندانی بیمار دارند، مانند شیزوفرنی، در خطر بیشتری برای ابتلا هستند.
- محیط قبل از تولد؛ اگر مادر در طول دوران بارداری الکل نوشیده، از دارو استفاده کرده یا در معرض مواد شیمیایی یا سمی قرار داشته است خطر ایجاد بیماری های روانی در جنین بالاتر خواهد بود.
- تجربیات زندگی؛ حوادث استرس آوری که در زندگی تجربه کرده اید با ایجاد بیماری های روانی در ارتباط هستند. تحمل اتفاقات ناگوار در زندگی می تواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند اختلال استرس پس از سانحه شود یا تغییر مکرر سرپرست اصلی در دوران کودکی باعث بروز اختلال وابستگی خواهد شد.
مشکلات بیماری های روانی
بیماری روانی می تواند در زندگی فرد مشکلات متعددی ایجاد نماید. مشکلات متداول عبارتند از:
- فقر
- مشکلات جنسی
- بی خانمان شدن
- مشکلات قانونی
- مشکلات رفتاری
- اختلافات خانوادگی
- افزایش احتمال خودکشی
- مشکلات در سلامت فیزیکی
- مشکل در مصرف دارو یا الکل
- کاهش کارایی در کار یا مدرسه
- غیبت زیاد در مدرسه یا محیط کار
- از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلا برای فرد لذت بخش بوده اند.
تشخیص بیماری روان
برای تشخیص اینکه آیا به یک بیماری روانی مبتلا هستید یا نه. شما باید معاینه شده و با شما صحبت شود. متخصص می خواهد سابقه ی خانوادگی بیماری در شما، علائمی که دارید و مشکلاتی که بیماری برایتان ایجاد کرده است را بفهمد.
اعضای خانواده نیز شاید لازم باشد در این مصاحبه شرکت کنند زیرا می توانند علائمی که در شما می بینند را شرح دهند.
همچنین شاید از شما خواسته شود پرسش نامه ای را پر کرده یا تست های روانی انجام دهید. ابزارها و تست های روان شناسی به متخصص شما در تشخیص بیماری کمک کرده و باعث می شوند بتواند شدت بیماری شما را ارزیابی نماید.
درمان بیماری روانی
درمان این بیماری ها بسیار متغیر بوده و به نوع بیماری روانی بستگی دارد. برخی بیماری های روانی مانند اختلالات روان پریشی شاید به دارو خوب واکنش نشان دهند. برخی شرایط دیگر مثل اختلالات شخصیتی به گفتار درمانی بهتر جواب می دهند. نتایج نیز بر اساس سطح بیماری فرد متغیر خواهند بود.