1448

درمان ترس از تاریکی + 13 نشانه داشتن این بیماری

نیکتوفوبیا ترس شدیدی از تاریکی است که می تواند باعث بروز علائم شدید از اضطراب و افسردگی شود. یک ترس زمانی تبدیل به فوبیا می شود که خیلی شدید و آزاردهنده و روی زندگی روزانه ی فرد اثر بگذارد. درمان ترس از تاریکی می تواند کمک کننده باشد.

ترس از تاریکی اغلب در دوران کودکی شروع می شود و به عنوان بخشی عادی از رشد در نظر گرفته می شود. تحقیقاتی که روی این فوبیا متمرکز هستند نشان داده اند انسان ها اغلب از تاریکی به خاطر نبود هیچگونه تحریک دیداری می ترسند. به بیان دیگر، کسانی که از شب و تاریکی می ترسند اغلب به این دلیل است که نمی توانند اطراف خود را ببینند.

با وجودی که برخی ترس ها عادی هستند اما زمانی که این ترس شروع به تاثیر روی زندگی روزانه ی شما کرده و الگوهای خوابتان را تغییر می دهد شاید زمان آن رسیده باشد تا از یک پزشک کمک بگیرید.

علائم نیکتوفوبیا

 
درمان ترس از تاریکی
درمان ترس از تاریکی

علائمی که شما بر اثر نیکتوفوبیا یا ترس از تاریکی تجربه می کنید درست شبیه به ان هایی هستند که از فوبیاهای دیگر تجربه می کنید. کسانی که این فوبیا را تجربه می کنند ترس شدیدی دارند که باعث می شود وقتی در تاریکی قرار می گیرند دچار استرس شوند. علائم ممکن است با فعالیت های روزانه ی شما یا عملکردتان در مدرسه یا محیط کار تداخل داشته باشند. این ترس ها حتی می توانند منجر به بروز مشکلاتی در سلامت شوند.

فوبیاهای متفاوت دارای علائم مشابهی هستند. این علائم می توانند فیزیکی یا عاطفی باشند. با وجود نیکتوفوبیا علائم ممکن است با بودن در تاریکی یا حتی فکر کردن در مورد موقعیت هایی که در تاریکی قرار داشته اید دچار استرس شوید.

علائم فیزیکی عبارتند از:

  • تعریق زیاد
  • مشکلات تنفسی
  • ناراحتی های معده
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • درد و سفت شدن قفسه ی سینه
  • لرز، احساس سوزن سوزن شدن در بدن
  • گرگرفتگی یا احساس سرمای شدید در بدن

علائم عاطفی عبارتند از:

  • نیاز شدید به فرار کردن از آن شرایط
  • از دست دادن کنترل یا احساس حماقت
  • احساس می کنید قدرت کنترلی روی ترس خود ندارید.
  • احساسات بیش از حد و نگران کننده از اضطراب یا حملات وحشت
  • حس می کنید ممکن است بمیرید یا هشیاری خود را از دست دهید.
  • حس می کنید بخشی از وجودتان در حال جدا شدن است یا حس کردن موجودات خیالی

ترس های عادی در مقابل فوبیاها

داشتن کمی ترس از تاریکی به این معنا نیست که لزوما دچار فوبیا هستید. با این وجود وقتی که این ترس ها شروع به تداخل با زندگی روزانه ی شما می کنند شاید به نوعی ترس آزاردهنده شمرده شود. در اینجا سناریوهایی آورده شده اند که کمک می کنند تفاوت میان یک ترس عادی و ترس آزاردهنده را برای خود تشخیص دهید.

شرایطی که در ان قرار دارید واکنش عادی ترس شاید نشانه ای از فوبیا باشد
احساس ترس و اضطراب در زمان پرواز در هوای طوفانی و متلاطم    
به عروسی خواهرتان نمی روید زیرا از پرواز با هواپیما می ترسید    
وقتی می خواهید واکسن انفولانزا بزنید احساس می کنید کمی مضطرب و عصبی هستید    
به خاطر ترس از آمپول چک آپ های عادی و روال های پزشکی لازم را انجام نمی دهید    
وقتی در شب برق ها خاموش هستند احساس راحتی ندارید    
در تاریکی برای ترس شدید نمی توانید بخوابید یا در تختخواب استرس شدیدی می گیرید    

فاکتورهای خطر

ترس از شب و تاریکی اغلب در کودکی و در بین سنین سه تا شش سال آغاز می شود. در این دوران این ترس می تواند بخشی عادی از فرایند رشد باشد. در این سن ممکن است کودک از این چیزها بترسد:

  • روح ها
  • هیولاها
  • تنهایی خوابیدن
  • صداهای عجیب

برای بسیاری از کودکان، خوابیدن با یک چراغ خواب کمک می کند تا زمان از بین رفتن این ترس بتوانند راحت بخوابند. زمانی که این ترس خوابیدن را برای شما تبدیل به کاری غیرممکن می کند می تواند منجر اضطراب شدید شود و یا اگر در دوران بزرگسالی ادامه یابد می تواند نیکتوفوبیا شناخته شود.

فاکتورهای خطر دیگر عبارتند از:

  • مراقبی که مضطرب است؛برخی کودکان با دیدن اضطراب والدین برای برخی مسائل ترس را یاد می گیرند.
  • یک مراقب که بیش از حد محافظه کار است؛ برخی ممکن است دچار اضطراب فراگیر شوند اگر خیلی به یکی از والدین وابسته بوده و یا احساس کنند بی پناه می باشند
  • اتفاقات پراسترس؛ اتفاقات سخت، مانند تصادف با یک وسیله ی نقلیه یا جراحت برداشتن، می تواند باعث شود فرد به نوعی دچار فوبیا شود.
  • ژنتیک؛ برخی بزرگسالان و کودکان به سادگی مستعد ترس ها هستند و این ممکن است به ژنتیک بستگی داشته باشد.
درمان ترس از تاریکی | مرکز مشاوره همکده
درمان ترس از تاریکی | مرکز مشاوره همکده

چگونه از تاریکی نترسیم؟

ترسیدن از تاریکی می تواند خوابیدن در شب را برای شما تبدیل به یک کابوس نماید. ترس از تاریکی تنها روی کودکان اثر نمی گذارد. بسیاری از بزرگسالان نیز برای ترس از تاریکی رنج می برند، در نتیجه نیازی نیست که اصلا به خاطر ترس خود خجالت بکشید، اهمیتی ندارد که در چه سنی باشید. ترفند شما برای پایان دادن به این ترس تغییر دادن دیدگاه خود و کار کردن روی آن است تا بتوانید در اتاق خواب خود احساس آرامش داشته باشید حتی زمانی که چراغ روشن هستند.

آماده شدن برای رفتن به تختخواب

چگونه از تاریکی نترسیم؟
چگونه از تاریکی نترسیم؟
  • قبل از خواب خودتان را آرام کنید. یک راه برای کمک به خودتان در مسیر عبور از ترس تاریکی این است که اطمینان یابید به خودتان زمان کافی داده اید تا قبل از رفتن به رختخواب کمی آرامش پیدا کنید. باید حداقل نیم ساعت قبل از رفتن به تخت تمامی وسایل الکترونیکی را خاموش کنید، در اواخر شب اصلا کافئین مصرف نکنید و کاری خوب و آرامش بخش برای خود انجام دهید، چه برای زمانی کوتاه چیزی بخوانید یا به یک موسیقی آرامش بخش گوش دهید. احتمالا وقتی خود را در شرایط ذهنی ارامی قرار دهید به شما کمک می کند اضطرابی که در زمان خاموش شدن چراغ ها تجربه می کنید را کاهش دهید.
  • به تدریج خودتان را به نبود نور عادت دهید.نیازی نیست یک باره برای خارج شدن از ترس تارکی تمامی برق ها را خاموش کنید. در ابتدا باید بدانید خوابیدن در جایی تاریک باعث می شود خوابی عمیق تر و آرام تر داشته باشید تا زمانی که در جایی با وجود نور می خوابید. این کار کمک می کند به تدریج بتوانید به خوابیدن در تاریکی عادت کنید.
  • ترس های خود را به چالش بکشید.وقتی شب ها به رختخواب می روید از خودتان بپرسید واقعا از چه چیزی می ترسید. اگر این کار را انجام دهید به خودتان برای مقابل شدن با ترس هایتان افتاخار کرده و می توانید راحت تر بخوابید.

برای مثال اگر صدایی در شب شما را می ترساندند می توانید از یک دستگاه تولید صدای سفید یا برنامه هایی که صداهای طبیعی ایجاد می کنند کمک بگیرید تا با آن صدای ناشناخته در محیط زندگی خود مواجه شوید.

  • در صورت نیاز بگذارید کمی نور باشد. نباید به خاطر استفاده از چراغ خواب خجالت بکشید. چراغ های کم نور می توانند با نور کم خود به خواب راحت شما کمک کنند. روشن گذاشتن چراغ کوچکی در راهرو خانه تان به سادگی کمک می کند اگر نصفه شب بیدار شدید نترسید.

اغلب افراد با روشن گذاشتن نور کمی می خوابند. فکر نکنید برای مقابله با ترس خود از تاریکی حتما لازم است در تاریکی مطلق بخوابید.

تغییر دادن ذهنیت خود

تغییر دادن ذهنیت خود
تغییر دادن ذهنیت خود
  • ایده های خود در مورد تاریکی را عوض کنید. یکی از دلایلی که شما ممکن است از تاریکی بترسید این است که حس می کنید تاریکی همراه شیطانی، بد، اسرارآمیز، ترسناک و چیزهای منفی دیگری است. با این وجود اگر می خواهید شروع به مقابله با تاریکی کنید باید روی ساخت دیدگاه مثبت نسبت به آن فکر کنید. می توانید فکر کنید تاریکی همراه است با آرامش، پاکی یا حتی راحتی در کنار بالشت و پتویتان. روی تغییر دادن فکر خود در مورد تاریکی فکر کنید و می بینید به سادگی می توانید با آن مقابله نمایید.
  • به تخت خود به عنوان محیطی امن فکر کنید. اغلب کسانی که از تاریکی می ترسند از تخت خود نیز هراس دارند زیرا آن را مکانی تصور می کنند که باعث می شود در معرض خطر باشند. اگر می خواهید ذهنیت خود در مورد تاریکی را تغییر دهید باید به تخت خواب خود به عنوان منبع آرامش و محیطی امن فکر کنید. ان را مانند جایی برای خود تصور کنید که دوست دارید در ان باشید نه جایی که از آن گریزانید. از پتوی راحتی برای خود کمک گرفته و زمانی را برای کسب آرامش در تختتان بگذرانید، کارهایی را انجام دهید که باعث می شود شب در تخت خود راحت تر بخوابید.
  • از ترس خود خجالت نکشید. بسیاری از بزرگسالان قبول دارند که از تاریکی می ترسند. اهمیتی ندارد چند سال سن دارید نیازی نیست از ترس های خود خجالت بکشید. هر فرد ترسی دارد و شما باید از اینکه در مورد فکرتان صادق هستید احساس غرور کنید. خوشحال باشید که پذیرفته اید این ترس را دارید و می خواهید گام هایی برای مقابله با آن بردارید. در حقیقت مطالعات نشان داده اند بیش از 40 درصد افراد بزرگسال به نوعی ترس از تاریکی دارند.

به کودک خود کمک کنید بر ترس از تاریکی غلبه یابد.

  • با او در مورد بازی نکنید. اگر می خواهید به کودکتان کمک کنید تا از ترس از تاریکی رها شود باید به او نشان دهید هیچ چیزی به عنوان هیولا زیر تخت نیست یا هیچ مرد ترسناکی در کمدش قایم نشده است. او را مسخره نکرده و نگویید ” بگذار مطمئن شویم هیچ هیولایی امشب داخل کمد نیست ” به جای آن به او اطمینان دهید هیچ هیولایی اصلا نمی تواند درون کمد باشد. این کار کمک می کند کودک ترس خود را غیرمنطقی ببیند.
  • مطمئن شوید کودک شما روال آرام بخشی برای زمان خواب دارد. راه دیگری برای کمک به کودک در جهت مقابله با ترس از تاریکی این است که اطمینان یابید روال خواب او آرام بخش است. قبل از خواب حتما زمانی برای کتاب خواندن بگذارید، در اواخر شب به او نوشابه یا خوراکی های قندی ندهید، نگذارید در برنامه های آخر شب یا اخبار چیزهای ترسناکی ببیند که بتواند قدرت تخیل او را به سمت نادرستی سوق دهد. هرچه کودک شما قبل از خواب آرامش بیشتری داشته باشید در مورد تاریکی کمتر احساس اضطراب خواهد کرد.

درمان فوری افسردگی بدون دارو!

ارتباط تلفنی با برترین روانشناسان افسردگی

مشاوره روانشناسی با تعرفه دولتی

منابع
healthline.comwikihow.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاور متخصص