راهکارهای موثر برای ارتباط با فامیل + 6 ویژگی خانواده قوی
چه کسانی در کنار هم یک خانواده را تشکیل می دهند؟ ارتباط با فامیل چگونه است؟ یک خانواده شامل افرادی است که به نوعی به هم ارتباط داشته و به نوعی در پیوندهای عاطفی و ارزش های مشابه با هم شریک هستند. اعضای خانواده می توانند بر اساس تولد، ازدواج یا فرزندخواندگی به هم مرتبط باشند.
خانواده ی اصلی شما شامل والدین، خواهر و برادرها، همسر و فرزندان می باشد. و خانواده ی دورتر شامل کسانی که با آن ها ارتباط دارید، مانند پدربزرگ و مادربزرگ ها، بچه های عمو عمه خاله و…، فرزندان آن، بچه های خواهر و برادر،…
خانواده ها اندازه های مختلفی دارند، خانواده ی هسته ای ( یک زوج و فرزندان آن ها)، به هم متصل شده ( یک زوج، کودکان و نوه ها )، ترکیبی ( یک زوج، کودکان، و فرزندانی که از ازدواج های قبلی دارند ) و…
چرا روابط در خانواده اهمیت دارند؟
ارتباط با فامیل و خانواده مهم است؛ زیرا رشد روانی، سلامت بدن و ثبات ما همه به خانواده بستگی دارد.
- خانواده باعث می شود تمام اعضا احساس امنیت داشته و حس کنند باهم ارتباط دارند.
- یک خانواده ی قوی تمام نیازهای یک فرد برای داشتن اعتماد به نفس را فراهم می کند.
- تنش ها و اختلافات در خانواده ها به کودکان یاد می دهند در آینده راهی محترمانه برای حل مشکلات خود پیدا کنند.
- کودکانی در خانواده های سالم بزرگ می شوند می توانند با بیرون از خانه ارتباط بهتری را برقرار نمایند.
بیشتر بخوانید: اهمیت خانواده در جامعه مدرن چیست؟
خصوصیات یک خانواده ی قوی چیست؟
هر خانواده متفاوت است. اما تمامی خانواده های قوی خصوصیات مشترکی هم در مبنای خانواده و هم در ارتباط با فامیل دارند. برخی از این صفات در زیر آورده شده است:
- مکالمات خوبی با یکدیگر دارند: یک خانواده ی سالم با همه ی اعضا صحبت کرده و به حرف ان ها گوش می دهد. این کار کودکان و بزرگسالان را تشویق می کند تا باهم تصمیم بگیرند، عقاید خود را باهم در میان بگذارند یا در مورد توقعات و ناامیدی های خود باهم صحبت کنند.
- حس می کنند در کنار هم هستند: اعضای خانوادهباورهای مشترکی با هم دارند و از این رو احساس ارتباط و نزدیکی با یکدیگر دارند. این حس از شبیه بودن زمینه ای برای تایید روانی بوده و از اینکه با افرادی با ذهنیت مشابه در کنار هم هستند راضی می باشند.
- زمانی را باهم بگذرانید: زمانی را برای خانواده خود در نظر بگیرید.
- به همه ی اعضا دقت و توجه نشان می دهند: اعضای خانواده کلماتی محبت آمیز به هم می گویند. آن ها شما را بدون هیچ قید و شرطی می پذیرند اما اگر اشتباه کنید شما را در مسیر درست هدایت خواهند کرد. با توجه و محبت از جانب دیگر اعضا، شما حس می کنید با هم ارتباط نزدیکی دارید.
- از اعضای دیگر خانواده حمایت می کنند: شاید دنیا خالف شما باشد اما خانواده تان در کنار شما هستند. آن ها در تمام دعواها از شما حمایتمی کنند و می گذارند دانید در تصمیم گیری ها همراه با شما هستند. یک خانواده ی متحد بین اعضای خانواده تمایز قائل نشده و به نیازهای هر فرد واکنش نشان می دهند.
- از خود انعطاف پذیری نشان می دهند: هر خانواده ای در زندگی خود فراز و نشیب هایی دارد و تجربه ای پر آرامش در کنار یکدیگر خواهند داشت. اما هیچ تجربه ی استرس آوری باعث از بین رفتن این ارتباط نخواهد شد. وفاداری و صداقت از یک خانواده یاد گرفته می شود.
به یاد داشته باشید تمام صفات یک خانواده ی قوی یک شبه به دست نمی آیند. شما نیاز است برای ساخت خانواده ای سالم باهم کار کنید.
چگونه می توانید به کودکان خود کمک کنید تا بر اضطراب و استرس ارتباط با فامیل غلبه کنند؟
- برای زمان رسیدن برنامه ریزی کنید: برای زمان رسیدن کودک یا دیگر اعضای فامیل از قبل برنامه داشته باشید. اگر کودک شما اضطراب دارد این کار کمک می کند با عادت کردن به فضا، افراد و شلوغی ها بر احساس خجالت و اضطراب خود غلبه یابد.
- کودکان را آماده کنید: به کودکان خود داستان هایی در مورد کسانی بگویید که زمانی را در کنار آن ها می گذرانید. این کار کودکان را تشویق می کند بتوانند روابطی با فامیل و اقوامی که ستاره های داستان ها هستند برقرار کرده و دوستانه تر و صمیمی تر به نظر برسند.
- عکسی از ان ها نشان دهید: عکس های قدیمی را برداشته و به کودکان خود نشان دهید تعطیلات را در کنار هم بوده اید. می توانید یک آلبوم عکس کوچک برای خود داشته باشید. اطمینان یابید کودک شما با هریک از این اعضا در این عکس ها باشد.
- اعضای خانواده را اماده کنید: به ان ها بگویید کودک شما برای گرم شدن با دیگر اعضا نیاز به کمی زمان دارد تا به ان ها کمک کنید بتوانند انتظارات خود را مدیریت کنند و نیازهای کودک خود را در ذهن داشته باشند.
- برنامه ای برای تغییر داشته باشید: فعالیتی را با کودکان خود برنامه ریزی کنید تا بتوانید در کنار دیگر فامیل ها انجام دهید تا از فشار اضطراب کم شود. بودن در مرکز توجه می تواند برای کودک غیر قابل توصیف باشد. تمرکز کردن روی یک فعالیت باهم می تواند این استرس را کاهش دهد.
- به احساسات کودکان احترام بگذارید: اگر کودک شما احساس خجالت، اضطراب یا عصبی بودن دارد او را مجبور نکنید وارد اتاق شود یا به یکی از خویشاوندان اشتیاق نشان دهد. بگذارید در محدوده ای که راحت است بماند.
- تردید نداشته باشید: اگر کودک شما با کسی ارتباط برقرار کرده است به او فضا برای این کار بدهید. اما تا زمانی که خطری کودک شما را تهدید نکند باید بگذارید شرایط همانطور ادامه داشته باشد. کودکان ممکن است از اینکه شما عصبی شده اید تعجب کرده و اگر همیشه مراقب آن ها باشید اضطراب پیدا می کنند.
بیشتر بخوانید: کودکان مبتلا به اضطراب
چگونه ارتباط با فامیل را قوی بسازید؟
در اینجا راه هایی اورده شده است که می گویند چطور ارتباطی قوی با فامیل و خویشاوندان خود داشته باشید.
زمانی با کیفیت را در کنار هم بگذرانید
- داستان هایی از خانواده یا کارهای ساده ای که مشوقی برای یک مکالمه هستند را باهم در میان بگذارید، مانند ” امروز در محل کار چه خبرها بوده است؟” ، ” رییس جدیدت به نظر تو چطور بوده است؟”
- زمانی را برای چت کردن با دیگر اعضا داشته باشید تا ارتباط میان شما باهم تقویت گردد. مثلا پایان هفته ها را زمانی برای دیدار با یکدیگر داشته باشید.
- زمانی را جداگانه برای اعضای نزدیکتر خانواده داشته باشید.
مکالمات درستی با هم در اعضای خانواده داشته باشید
- وقتی می خواهید با دیگر اعضای فامیل و خویشاوندان صحبت داشته باشید به نیازهای تمام اعضا احترام بگذارید و با دقت و توجه به ان ها گوش دهید. باید برای هریک از اعضا زمان مناسبی را کنار بگذارید.
- برای صحبت کردن در مورد موضوعات مختلف در دسترس باشید. صحبت کردن در مورد احساساتی مانند عصبانیت یا ناامیدی می تواند به نوعی خوشایند باشد. صحبت کردن در این مورد نه اینکه ان ها را تشویق کنید تا ناامید باشند بلکه برای حل مشکل به ان ها کمک کنید.
- برای مکالمات خودجوش با کودکان آماده باشید. آن ها اغلب دوست دارند در مورد احساسات خود با افراد دیگر حرف بزنند. به آن ها گوش دهید.
- برای صحبت کردن در مورد نگرانی ها اماده باشید، خصوصا با نوجوانان. صحبت کردن با نوجوانان در مورد رابطه ی جنسی، الکل، مواد یا مشکلات مالی با خانواده دشوار خواهد بود. با این وجود در مکالمات باید اینگونه مسائل را مطرح کنید.
از همه اعضای فامیل قدردانی کنید
- برای موفقیت های هر فرد در فامیل از او تمجید و قدردانی کنید. برای مثال تحسین یک نوجوان برای مراقبت کردن از خواهر یا برادر کوچکترش باعث می شود احساس اهمیت داشته باشد.
بیشتر بخوانید: قدردانی چیست و چطور می توان قدردان بود
فعالیت هایی برای ارتباط با فامیل درجه های دورتر
گاهی ما فرصت نداریم تا زمانی را در کنار فامیل باشیم. شاید پدر بزرگ و مادربزرگ مان شهر دیگری هستند یا برنامه های زیادی را برای تعطیلات خود داریم. به هر دلیلی که باشد، برقرار نگه داشتن ارتباط کودکان با اعضای دورتر خانواده یا ایجاد روابط فامیلی قوی برای شما یک چالش است.
اینجا فعالیت های جالبی داریم که کمک می کنند کودک شما با فامیل رابطه داشته باشد:
- شاید این کار نیاز به کمی هماهنگی از قبل و عادت کردن به تکنولوژی داشته باشید اما وقتی شروع کردید همه از ان لذت خواهید برد. اینکه بتوانند از گذشته ی خود چیزی تعریف کنند راهی عالی برای مرتبط کردن کودک با خویشاوند دور است.
- برنامه هایتان را باهم در میان بگذارید.
هیچگاه حفظ کردن رابطه با یکی از اعضای فامیل که از شما دور هستند کار ساده ای نخواهد بود. اما با توجه به فاصله ی زمانی که همدیگر را می بینید و فاصله ای که میان شماست تلاش کنید کودکان خود را با آن ها در ارتباط نگه دارید و در تعطیلات خاطره ای مشترک با هم داشته باشید.
دریافت مشاوره خانواده و ارتباط با فامیل از همکده
اگر شما هم در ارتباط با فامیل مشکل دارید و به دنبال راهکارهای لازم برای قوی ساختن ارتباط بین خود و خانواده با اقوام هستید، تیم مشاوره همکده میتواند در این زمینه به شما کمک کند. برای دریافت مشاوره خانواده و مهارتهای ارتباطی از همکده میتوانید نوبت مشاوره خود را در سامانه همکده رزرو کنید تا مشاوران مجموعه با شما تماس بگیرند.
سوالات متداول
1. چگونه ارتباط با فامیل را قوی بسازید؟
زمانی با کیفیت را در کنار هم بگذرانید، مکالمات درستی با هم در اعضای خانواده داشته باشید، از همه اعضای فامیل قدردانی کنید و…
2. چگونه می توانید به کودکان خود کمک کنید تا بر اضطراب و استرس ارتباط با فامیل غلبه کنند؟
برای زمان رسیدن برنامه ریزی کنید، کودکان را آماده کنید، عکسی از ان ها نشان دهید، اعضای خانواده را اماده کنید، برنامه ای برای تغییر داشته باشید، به احساسات کودکان احترام بگذارید، تردید نداشته باشید
3. بهترین مرکز برای مشاوره خانواده و ارتباط با فامیل کجاست؟
مرکز مشاوره تلفنی همکده