یک مطالعه محوری که بین سالهای 1995 و 1997 در Kaiser Permanente انجام شد، برای اولین بار اصطلاح Adverse Childhood را توصیف کرد. بیش از 17000 نفر به سؤالات مربوط به تجربیات کودکی خود پاسخ دادند. محققان با توجه به وضعیت فعلی سلامت و زندگی شرکت کنندگان، دادهها را جمعآوری و تجزیه و تحلیل کردند. این مطالعه نشان داد که ارتباط تنگاتنگی بین تجارب ناخوشایند دوران کودکی (ACE) و وجود انبوهی از پیامدهای نامطلوب در بزرگسالی وجود دارد.
تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، بیش از آنچه فکر میکنید، رایج هستند. تجربههای نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر میگذارند، میتوانند پیچیده باشند. اگر در این زمینه نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با مرکز مشاورین همکده در تماس باشید. مرکز مشاوره همکده این مرکز ارائهدهنده خدمات حضوری و مشاوره تلفنی روانشناسی است.
علائم تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد
در مطالعه اولیه Adverse Childhood Experience از پرسشنامهای استفاده شده است که حدود 10 نوع تجربه نامطلوب را میپرسید. سه دسته تجارب نامطلوب وجود داشت: سوءاستفاده، چالشهای خانگی و بیتوجهی. مقیاس Adverse Childhood Experience برای اندازهگیری تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد از موارد زیر استفاده کرده است:
- سو استفاده عاطفی: مرتباً تحقیر، تنبیه، توهین یا شماتت میشود. همه اینها ممکن است باعث ترس فرد از امنیت جسمی شوند.
- آزار جسمی: ضربه خوردن، هل دادن، گرفتن و غیره با نیروی کافی برای صدمه زدن یا برجای گذاشتن اثر.
- سوءاستفاده جنسی: مجبور شدن به رابطه جنسی
- مادر مورد خشونت باشد: مادر یا نامادری توسط یک شریک مرد مورد خشونت قرار میگیرد.
- سوءمصرف مواد یا مخدرهای مختلف: اعتیاد به الکل یا مصرف مواد مخدر توسط یکی از اعضای خانواده.
- بیماری روانی در خانه: افسردگی یا سایر بیماریهای روحی که یکی دیگر از اعضای خانه تجربه کرده است. این دسته ممکن است شامل خودکشی یا اقدام به خودکشی نیز باشد.
- جدایی یا طلاق والدین.
- عضو جنایتکار خانوار: حضور در خانهای که یک یا چند عضو در آن زندانی یا درگیر فعالیتهای جنایی هستند.
- غفلت عاطفی: عدم عشق و حمایت
- غفلت جسمی: کمبود نیازهای جسمی و نیازهای اساسی مانند غذا، سرپناه یا لباس
- بی کفایتی والدین
مقیاس تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، برای استفاده عمومی به راحتی در دسترس است. میتوانید نسخهای از آزمون را دریافت کرده و در آن شرکت کنید. با این کار میتوانید تجربههای نامطلوب کودکی را که بر بزرگسالی تاثیر می گذارند، بدانید.
تأثیرات جسمی تجربههای نامطلوب کودکی
مطالعه اصلی نشان داد که حدود دو سوم افرادی که از این پرسشنامه استفاده کردهاند، یک یا چند تجربه نامطلوب را تجربه کردهاند. حدود یک پنجم پاسخدهندگان سه مورد یا بیشتر از علائم تجربههای نامطلوب را تجربه کرده بودند.
نتایج مطالعه تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، واضح و هوشیارانه بود. بزرگسالانی که نمره ACE بالایی دارند از نظر جسمی از سلامت کمی برخوردار هستند. بیماریهای قلبی، بیماریهای کبدی، دیابت، سرطان و سکته مغزی همه در بزرگسالان با نمره ACE بالا، بیشتر دیده میشود. نمرات بالا اغلب بیماریهای خود ایمنی را در زنان پیشبینی میکنند. این همبستگی ممکن است تا حدی به دلیل تأثیر استرس مزمن بر روی مغز در حال رشد باشد.
سوئیچ های ژنتیکی
دوران کودکی زمان رشد جسمی باورنکردنی و رشد شناختی است. با پشت سر گذاشتن بحث درباره طبیعت قدیمی در مقابل پرورش، اکنون میدانیم که ژنهایی که با آنها متولد میشویم به محیطی که در آن رشد میکنیم، پاسخ می دهند. آن محیط نیز به نوبه خود به ما پاسخ میدهد و وقتی محیط ما به طور مزمن استرسزا باشد، مانع رشد ژنهایی میشود که استرس را کنترل میکنند. استرس مزمن میتواند رشد کودک را در سطح ژنتیکی تغییر دهد.
زندگی پر از عوامل استرسزای منظم است. صفهای طولانی، همکاران ناامیدکننده، مشاغل جدید و ترافیک بد و غیره. بزرگسالان سالم به طور کلی با این موارد برخورد میکنند؛ اما بزرگسالان با نمره ACE بالا ممکن است قادر به تنظیم پاسخ استرس خود به همان شیوه نباشند و پاسخ آنها به استرس نسبتاً نامتناسب به نظر برسد. تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد در این مسیر دیده میشوند.
مسمومیت با استرس
قرار گرفتن در یک حالت مداوم با استرس بالا میتواند باعث التهاب مزمن شود، سیستم ایمنی بدن را کمرنگ کند و باعث حفظ و نگهداری منظم بدن وی شود. هورمون های استرس خود می توانند در دراز مدت عملکرد بدن را مختل کنند. علاوه بر این پاسخهای استرس بالا مقدار زیادی انرژی را از بین مینبرد که این مورد به نوبه خود، سایر عملکردهای فیزیولوژیکی و روندهای معمول را به خطر میاندازد.
تغییرات در ژن ها
پیامدهای سلامت جسمی ACE همه به دلیل استرس کنترل نشده بزرگسالان ایجاد نمیشوند. برخی شواهد نشان میدهند که استرسهای مداوم در دوران کودکی باعث ایجاد تغییراتی در ژنها میشوند که ارتباط مستقیمی با پیشرفت بسیاری از بیماریهای بزرگسالان دارند؛ از این رو تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، فقط بمب استرس مزمن در بزرگسالان را ایجاد نمیکنند، بلکه به سراغ ژنهایی که مسئول جسم هستند نیز میروند.
تجربه های کودکی و تاثیر آن بر شخصیت شما در بزرگسالی
تاثیر تجربیات نامطلوب دوران کودکی بر بزرگسالی فرد و سلامت روان او شاید کمتر از تأثیرات آن بر سلامت جسمی تعجبآور باشد. بسیاری از ما با این ایده آشنا هستیم که تجربیات اولیه ما در سلامت روان بزرگسالی ما نقش دارد. با این حال آنچه تعجبآور است، این است که ACE بر سلامت روان به همان روشی که بر سلامت جسمی تأثیر می گذارد، اثر دارد؛ یعنی با ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی واقعی در بدن ما.
تغییرات مغز
وقتی کودک استرس مزمن و بدون پشتوانهای را تجربه می کند، همانطور که قبلاً در مورد آن صحبت کردیم، ژنهای او تحت تأثیر قرار میگیرند و همچنین باعث تغییر شکل مغز آنها میشود.
تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد و قرار گرفتن بیش از حد و مداوم در معرض هورمونهای استرس، میتوانند تغییرات زیادی را در سطح شناختی تحریک کنند؛ از جمله کوچک شدن قسمتهایی از مغز که مسئول یادگیری و حافظه هستند، توسعه نیافتگی بخشی از مغز که ترس را پردازش میکند و نقص تصمیمگیری و مراکز کنترل تکانه.
افسردگی
بزرگترین خطر بهداشت روانی برای بزرگسالان با نمره ACE بالا، افسردگی است. افرادی که دارای تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، هستند، دورههای افسردگی بیشتری را تجربه میکنند و بهبودی آنها از این دورهها بیشتر طول میکشد. همچنین احتمال خودکشی در آنها بیشتر است. چالشهای جسمی استرس مزمن در دوران کودکی و بزرگسالی که قبلاً بررسی کردیم در توضیح برخی از شیوع افسردگی تأثیر دارند.
اضطراب
علاوه بر افسردگی، افرادی که نمره ACE بالایی دارند بیشتر از جمعیت عمومی دچار پریشانی ذهنی تعمیم یافته میشوند. تجربه های نامطلوب کودکی میتوانند به پیشرفت اختلال استرس پس از سانحه کمک کنند.
رفتارهای پرخطر
تا حدودی به دلیل اختلال در رشد مغز، افرادی که تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، دارند، احتمالاً رفتارهای مخاطرهآمیز شخصی و اجتماعی دارند. نمرات بالای ACE با فعالیتهای جنسی زودتر و پرخطرتر و میزان بالاتر بارداری ناخواسته و سیگار کشیدن، اعتیاد به الکل و مصرف غیرقانونی مواد مخدر مرتبط هستند.
استرس مزمن و بدون پشتیبانی در ACE میتواند باعث تغییرات در مغز ما شود. استرس مزمن میتواند از توسعه مراکز تصمیمگیری و کنترل تکانه جلوگیری کند. این مسئله باعث میشود بزرگسالانی که نمره ACE بالایی دارند، بیشتر در معرض فعالیتهای غیر ایمن مانند استفاده بیش از حد از مواد مخدر و یا الکل قرار بگیرند.
معضلات اجتماعی
علاوه بر این رفتارهای پرخطر، بزرگسالانی که تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، دارند به احتمال زیاد عملکرد ضعیف کار یا بیکاری را گزارش میکنند. آنها به احتمال زیاد چندین شریک جنسی دارند و بیشتر در معرض خطر خشونت جنسی و خشونت شریک زندگی صمیمی قرار دارند.
سبک های پیوست
همیشه مشخص نیست که تجربه های نامطلوب کودکی چگونه به این نتایج مربوط میشوند. برخی از مسائل اجتماعی ممکن است از تأثیر استرس در تصمیمگیری و کنترل فشار ناشی شوند. تحقیق در مورد آسیبهای دوران کودکی نشان میدهد روابط اولیه و سبک دلبستگی به بزرگسالی نیز منتقل میشود. اگر افراد دارای تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، الگوهای ناسالم را در ارتباط با شخصیتهای معتبر یا اعضای خانواده نشان دهند، بعداً از بین بردن این موارد بسیار دشوار است.
بی ثباتی اجتماعی
به نظر میرسد رشد مغز و الگوهای رفتاری آموخته شده نقشی در بیثباتی اجتماعی بزرگسالان با نمره ACE بالا دارد. علاوه بر این حساسیت زیاد به استرس میتواند چالشها را در محل کار یا روابط صمیمی دشوار کند. همانطور که قبلاً دیدیم، استرس مزمن و بدون پشتیبانی کودک بعداً در بزرگسالی میتواند باعث ایجاد واکنش استرس بیش از حد شود.
امید به زندگی کمتر
بزرگسالانی که نمره افراد دارای تجربه های نامطلوب کودکی هستند در مقایسه با جمعیت عمومی، امید به زندگیشان 20 سال کمتر از متوسط بزرگسالان است. بزرگسالان با نمره ACE بالا اغلب به دلیل بیماریهایی که در معرض ابتلا به آنها هستند، میمیرند. خودکشی، اعتیاد به الکل و مصرف مواد مخدر.
تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، پایهای برای اختلال در رشد مغز است که اساساً روی برخی اختلالات بهداشت روان، رفتارهای پرخطر و بیثباتی اجتماعی تأثیر میگذارد. اغلب اوقات این مسئله متأسفانه در نهایت منجر به افزایش خطر مرگ زودرس میشود.
درمان تجربه های نامطلوب کودکی
اگر در آزمون شرکت کنید و نمره بالاتر از سه، چهار، شش یا هشت را کسب کنید، چه میکنید؟ آیا این بدان معناست که شما محکوم به یک عمر کم درآمد، بیماری و بیثباتی و به دنبال آن، مرگ زودرس هستید؟ جواب کوتاه نه است.
در حالی که مقیاس تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، شرایط دشوار کودک را اندازهگیری میکند، اما همه چیز را نمیسنجد. شرایط مثبتی در دوران کودکی وجود دارد که میتواند بسیاری از آسیبهای نمره ACE را کاهش دهد.
روابط دوستی و حمایت بزرگسالانی مانند معلمان، پدربزرگها و مادربزرگها یا دوستان میتوانند کمک زیادی به کودکان برای کنار آمدن با آسیب کند و به عنوان یک بزرگسال، خودشناسی، مانند نمره ACE، فقط یک ابزار است.
همکده درمانگاه ذهن شما
اگر شما هم از تجربه های نامطلوب کودکی که بر بزرگسالی تاثیر می گذارد، رنج میبرید، دیگر نیازی نیست بابت عوارض این اختلال ترسی داشته باشید. با مشاورین متخصص ما، شما قادر خواهید بود با تروماها و خاطارت تلخ کودکی کنار بیایید ویک زندگی جدید را شروع کنید.