لوگو همکده

پشتیبانی:

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

فهرست مطالب

2 مورد از نشانه های مادر آزاردهنده عاطفی { دلایل+نکات+راهکار }

زمان مطالعه: 6 دقیقه

نشانه‌های مادر آزاردهنده عاطفی چیست؟ تربیت والدین بسیار گزینه مهمی است. اگر والدین نتوانند به درستی فرزندان خود را تربیت کنند، آن‌ها دچار مشکلاتی خواهند شد. والد آزاردهنده عاطفی می‌تواند آسیب‌های زیادی به افراد برساند. شما نمی‌توانید خانواده‌ای پیدا کنید که از فرزند خود تنفر داشته باشد. مگر این که آن شخص دچار اختلالات روانی شده باشد. تربیت فرزندان یک فرایند پر از چالش است. مدیریت تربیت آن‌ها مهم است.

نحوه مدیریت رفتارها باید زیر نظر روان‌شناس و مشاور باشد. وقتی یک مشاور با شخص مورد نظر صحبت می‌کند، رفتارهای او را تشخیص می‌دهد. تشخیص رفتار باعث می‌شود که مشاور بداند چه کاری انجام دهد تا فرد بتواند رفتار خود را مدیریت کند. در ادامه این مقاله که در وبسایت همکده  ، ارائه دهنده خدمات مشاوره و روان‌شناسی، نوشته شده است می‌خواهیم در ارتباط با چند مورد از نشانه‌های مادر آزاردهنده عاطفی صحبت کنیم.

رابطه والدین و فرزند

رابطه والدین و فرزند
رابطه والدین و فرزند

رابطه والدین و فرزند به طور معمول یکی از طبیعی‌ترین و بدون قید و شرط‌ترین پیوندهای محبت‌آمیز در زندگی روزمره ما در نظر گرفته می‌شود. از دوران کودکی تا بزرگسالی ما انتظار داریم که مادرانمان همیشه صلاح ما را بخواهند.  برای راهنمایی ما اقدام کنند یا مرزهای عاطفی مناسب  را بدانند.

متأسفانه واقعیت این است که همیشه این‌طور نیست. گاهی اوقات ممکن است زمان لازم باشد تا مادر آزاردهنده عاطفی متوجه شوند که دقیقاً از چه راه‌هایی  بچه‌ها را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند.

شما اگر همیشه تابع کودک خود باشید به او آسیب خواهید زد. از آن سمت هم اگر بخواهید جلوی او جبهه بگیرید، فرزندتان در آینده فردی محتاج به محبت خواهد بود.

سایر مقالات : چند راز مهم برای تربیت فرزند

 

تفاوت آزار جسمی و سوءاستفاده عاطفی

گاهی اوقات تشخیص یا درک آزار جسمی، چیزی که بسیاری از ما با شنیدن کلمه «سوءاستفاده» به آن فکر می‌کنیم، آسان‌تر است؛ زیرا بسیاری از نشانه‌های سوء استفاده عاطفی یا روانی می‌توانند نامحسوس باشند. سوء استفاده عاطفی می‌تواند صدمات ماندگار قابل توجهی بر جای بگذارد و ارزش پرداختن به آن را دارد.

در حالی که تشخیص این که ممکن است پدر یا مادر آزاردهنده عاطفی داشته باشید، دشوار یا حتی دردناک باشد، مهم است که برخی از علائم را یاد بگیرید. این کار باعث می‌شود تا به طور بالقوه زندگی خود را به جلو ببرید و یا آگاهی بیشتری نسبت به الگوهایی که والدینتان ممکن است در شما القا کرده‌اند، داشته باشید.

سوء استفاده عاطفی چیست؟

در حالی که آزار فیزیکی ممکن است فوراً به ذهن متبادر شود، انواع مختلفی از آزار وجود دارد؛ اگر چه ممکن است همزمان همپوشانی داشته باشند یا اتفاق بیفتند. سوء استفاده عاطفی شکلی از سوء استفاده است که احتمالاً خشونت روانی یا آزار روانی نیز نامیده شود. رفتار توهین‌آمیز توسط مادر آزاردهنده عاطفی که فیزیکی نیست، می‌تواند در این دسته قرار گیرد؛ اما این رفتار از آزار فیزیکی بهتر نیست.

سوء استفاده عاطفی چیست؟
سوء استفاده عاطفی چیست؟

بیشتر بخوانید : چگونه مهربانی به خود می‌تواند سو استفاده عاطفی را درمان کند؟ 

 

عواقبت سوء استفاده عاطفی

در حالی که نمونه‌های بسیاری از سوء استفاده عاطفی فراوان وجود دارند، برخی از نشانه‌ها که ممکن است به شما در تعریف آن کمک کنند شامل بهره‌برداری، تحقیر، آزار و اذیت کلامی یا ارعاب می‌شوند؛ به خصوص زمانی که این نوع رفتار یک الگو را تشکیل می‌دهد.

آزار و اذیت مادر می‌تواند به شدت آسیب‌زا باشد و در طول زمان منجر به نتایج خطرناکی شود. کلمات رایج مدرن مانند شرمساری، انزوا و قربانی کردن و  همچنین رفتارهایی مانند تهدید و توهین را می‌توان به‌عنوان سوء استفاده عاطفی طبقه‌بندی کرد.

سوء استفاده عاطفی می‌تواند در تلاش برای کنترل، ترساندن یا منزوی کردن شما باشد. داشتن مادر آزاردهنده عاطفی آسیب‌زا و آزاردهنده است. این موضوع می‌تواند فرد را مستعد احساس شک به خود، انزوا و افسردگی کند و خشونت فیزیکی افزایش یابد.

سوء استفاده عاطفی غیر قابل توجیه است

کودک آزاری توسط مادر گاهی اوقات می‌تواند تا حدی تحت قوانین دیگر قرار بگیرد؛ زیرا بسیاری از رفتارهای توهین آمیز در طیفی از روش‌های فرزندپروری «قابل قبول» وجود دارد.

بسیاری از والدین آزاردهنده عاطفی حتی متوجه نمی‌شوند که کاری که انجام می‌دهند، اشتباه است؛ زیرا این همان چیزی است که همیشه در ذهنشان بوده و به نظرشان فقط به این دلیل که درگیر آزار جسمی نیستند، سوء استفاده نمی‌کنند. حتی ممکن است مادر آزاردهنده عاطفی که کار درستی انجام می‌دهند یا معتقدند که رفتار آن ها از روی عشق است.

برخی از افراد حتی ممکن است رفتارهای توهین آمیز را بر اساس آن چه آن والدین تجربه کرده‌اند، توجیه کنند. به این معنا که تنها بودن یا مورد آزار قرار گرفتن خود ممکن است دلیل تداوم رفتارهای توهین آمیز باشد. با این حال هیچ یک از این‌ها بهانه خوبی برای آزار دادن فرزند شما نیست. در واقع هیچ توجیهی برای این واقعیت را از بین نمی‌برد که سوء استفاده عاطفی می‌تواند صدمات ماندگاری را بر همه افراد خانواده وارد کند.

سختی تشخیص سوء استفاده عاطفی

توضیحات یک مادر آزاردهنده عاطفی به خاطر رفتارش
توضیحات یک مادر آزاردهنده عاطفی به خاطر رفتارش

مانند سایر رفتارهای توهین‌آمیز، مادر آزاردهنده عاطفی نیز می‌تواند تشخیص سوء استفاده عاطفی را در زندگی شما دشوار کند. مادر شما ممکن است در یک لحظه محبت کند و مهربان باشد و دفعه بعد که با او صحبت می‌کنید، کاملاً متفاوت باشد.

او حتی ممکن است برای رفتار آزاردهنده خود عذرخواهی کند. این مسئله می‌تواند به‌خصوص گیج‌کننده و آزاردهنده باشد. ممکن است بخواهید باور کنید که او متأسف است و او را ببخشید؛ اما بدون برداشتن گام‌های واقعی برای تغییر رفتار او یا درخواست کمک حرفه‌ای، این رفتار فقط مقدمه‌ای برای ادامه رفتار توهین‌آمیز هستند.

اگر سعی کنید در مورد رفتارش با او رو به رو شوید، او ممکن است رفتارش را توجیه کند یا حتی به شما این احساس را بدهد که شما باعث ایجاد مشکل در رفتار او هستید. او آنقدر متقاعدکننده صحبت می‌کند که در نهایت احساس می‌کنید شاید مشکل واقعاً از شماست. این که بتوانید این رفتار را تشخیص دهید، اولین قدم برای دریافت کمکی است که نیاز دارید. اگر سال‌ها به این شکل زندگی کرده باشید، کمک گرفتن می‌تواند بسیار دشوار باشد.

نشانه های یک مادر آزاردهنده عاطفی

مادر شما ممکن است بسیار با اعتماد به نفس رفتار کند؛ اما پشت همه این‌ها، بسیاری از سوء استفاده کنندگان فاقد اعتماد به نفس هستند. در ادامه برای سهولت تشخیص برخی از این رفتارها، فهرستی از رایج‌ترین رفتارها در مادران آزاردهنده وجود دارد.

رفتار انتقادی بیش از حد

همه روابط سالم و صمیمانه مستلزم درجه‌ای از صداقت و تمایل به ارائه بازخورد سازنده برای کمک به رشد یکدیگر هستند. این رفتار باید با این درک که صرفاً از روی عشق واقعی انجام می‌شود و با حمایت فراوان همراه باشد. با این حال عمل انتقاد می تواند به ابزاری برای سوء استفاده تبدیل شود که بیش از حد باشد. این رفتار مادر آزاردهنده عاطفی می‌تواند عزت نفس، اهمیت خود و تمایل کودک برای دفاع از خود را از بین ببرد.

اگر مادرتان دائماً آنچه را که به‌عنوان «عیب‌های» شما می‌پندارد، بازگو می کند، ممکن است نشانه‌ای از سوء استفاده عاطفی در مسائل کوچک و بزرگ باشد. این امر به ویژه در صورتی صادق است که او در حال حاضر فقط به رفتارهای منفی شما اشاره می‌کند؛ بدون این که ویژگی‌ها یا دستاوردهای مثبت شما را تصدیق کند.

احساس تحقیر شدن توسط والدین می‌تواند فوق‌العاده آزاردهنده باشد. نظرات منفی مادر آزاردهنده عاطفی شما می‌توانند منجر به خودگویی منفی و تصور ضعیف از خود در بزرگسالی شوند.

واکنش های نامنظم و متناقض

پاسخ های او نامنظم و متناقض است
پاسخ های او نامنظم و متناقض است

وقتی مادر شما هرگز به رفتارهای مشابهی پاسخ نمی‌دهد، دانستن این که از او چه انتظاری دارید یا این که چگونه باید رفتار کنید، می‌تواند بسیار سخت باشد. اگر اشتباه کوچکی مرتکب شوید، ممکن است رفتار او مهربان و بخشنده باشد یا  عصبانی و کینه‌توز باشد. این نوسانات خلقی باعث می‌شوند که ندانید از رابطه خود انتظار چه چیزی را داشته باشید یا حتی ندانید در چه جایگاهی قرار دارید.

پاسخ‌های نامنظم به رفتار کودک می‌تواند نشان‌دهنده بی‌ثباتی عاطفی در مادر آزاردهنده عاطفی باشد. آن‌ها می‌توانند این احساس را در کودک ایجاد کنند که والدینشان هر لحظه ممکن است عصبانی شوند. انگار که در خانه خودشان روی لبه تیغ راه می‌روند.

با همکده خانواده را از نو بسازید

اگر رفتارهای آزاردهنده از طرف والدین خود تجربه می‌کنید و یا در نحوه تربیت فرزندان خود شک دارید، وقت آن رسیده که از یک مشاوره حرفه‌ای بهره‌مند شوید. با کمک همکده می‌توانید به تمام شک و تردیدهای خود پایان دهید و یک مسیر جدید را آغاز کنید.

برای دریافت مشاوره خانواده کلیک کنید.

 

منابع:

منابعی وجود ندارد.

اشتراک گذاری مقاله :
سوالات پر تکرار
Arrow Down1. سوء استفاده عاطفی یعنی چه؟
Arrow Down2. نشانه های مادر آزاردهنده عاطفی چیست؟
Arrow Down3. آیا سوء استفاده عاطفی مادر موجب افسردگی می‌شود؟

مقالات پیشنهادی

13 دیدگاه

  1. سلام. من چند ماه میشه که پدرم رو از دست دادم. مادرم قبلا هم آزاردهنده ی عاطفی بود ولی چون کسی رو از دست نداده بودم میتونستم تحمل کنم و یا حال خودمو خوب کنم اما الان بدتر هم شده و من هم که آسیب روحی فقدان پدرمو تجربه میکنم دیگه آستانه ی تحملم جوری نیست که بتونم چند تا چیزو با هم تحمل کنم. فقط امیدوارم که بتونم از این شرایط خلاصی پیدا کنم

    1. درود دوست عزیز
      دایره ارتباطاتتان را بیشتر کنید، سعی کنید مشغول به کار ، تحصیل، هنر باشید که سرگرم باشید، با دوستان و کسانی که در کنارشان حالتون خوب است بیشتر ارتباط بگیرید، تحمل کردن فقط شما رو ضعیف و آسیب پذیر میکند،با مشاور متخصص صحبت کنید تا بهتر این شرایط را مدیریت کنید، میتوانید شماره خود را گذاشته تا همکاران ما با شما تماس بگیرند

    1. درود
      قهر یه رفتار نابالغانه س، سن و سال هم نمیشناسه، به هیچ عنوان نقطه ضعف دست مادرتون ندین، سعی کنید کارهایی که بهشون علاقه دارید و بیشتر انجام لدید، دایره دوستان و اطرافیان که بهتون حس خوب میدن رو بیشتر کنید، به هیچ عنوان دست روی حساسیتهای مادرتون نذارید، بهانه برای قهر کردن ایجاد نکنید، یه جاهایی واقعا واکنش نشون ندید، میتونید شماره تونو اینجا بگذارید تا همکارانم در اسرع وقت باهاتون تماس بگیرند

    1. دوست عزیز، قهر یه رفتار نبالغانه س و کاری هم به سن و سال نداره ، مادرتون با قهر کردن میخواد شما رو تحت کنترل خودش قرار بده، سعی کنید قهرش رو تقویت نکنید، و یه جاهایی واکنش نشون ندید، اگر کاری کردید یا حرفی زدید که باعث ناراحتیشون شده عذرخواهی کنید ولی اگر از قهر به عنوان سلاح استفاده میکنن نقطه ضعف دستشون ندید، خودتونو با کارایی که دوست دارید مشغول کنید و دایره ارتباطاتتونو زیاد کنید ، سپاس که شماره تماستونو گذاشتید،همکارانم در اسرع وقت باهاتون تماس میگیرن و کمکتون میکنند

  2. مادر من فقط زمانی با من خوبه که ی کاری براش انجام بدم یا پول بریزم براش و جلوی دیگران هم نقش بازی میکنه، هیچ وقت بهم محبت نکرده و به من به چشم غریبه نگاه میکنه در حالیکه که دیدم ب برادرم محبت کلامی و عملی میکنه و واقعا ازش حس خوبی نمیگیرم و همش منتظره برای هرچیزی سرزنشم کنه و اصلا دوسم نداره مشخصه از حرف زدناش و رفتارش

    1. درود دوست عزیز
      در ایران و خصوصا در یه سری از قشرها و فرهنگها به فرزند پسر اهمیت بیشتری میدن
      متاسفانه این از قدیم بوده، ولی چیزی که باید بهش اهمیت بدید و خیلی باارزشه سلامت روانتون هست

    2. درود دوست عزیز
      بیشتر از قبل برای خودتون وقت بگذارید
      نمیدونم شاغل هستید یا ساعات زیادی در منزل حضور دارید؟ یه سری خصوصیات اخلاقی و رفتاری در |آدمها تثبیت شده و نمیشه تغییرشون داد

  3. سلام ممنون میشم راهنماییم کنید ، مادر من سال هاست آزاردهنده عاطفی هست زمانی که پیشش زندگی میکردم قرص اعصاب مصرف میکردم و همیشه فکر میکردم افسردگی دارم وقتی ازش جدا شدم و مستقل زندگی کردم زیر نظر دکتر داروهای اعصاب من کم شد و بعد قطع شد و الان حدود ۱۰ سال هست که دارویی مصرف نمیکنم ، و به زندگی کاری و درسیم به صورت مستقل دارم ادامه میدم من چند سال پیش مهاجرت کردم و هنوز احساس میکنم حتی از راه دور مادرم سعی میکنه منو آزار بده ، از طرفی نمیتونم باهاش قطع ارتباط کنم و حرف زدن باهاش هم هر دفعه کلی ناراحتم میکنه ، مادر من به شدت سمی است و رفتار هاش منو گیج کرده ، بعضی وقت ها فکر میکنم دشمنمه بعًی وقت ها احساس میکنم دوسم داره بعضی وقت ها احساس میکنم ازم متنفره باورتون میشه تا این سن رسیدم هنوز نمیدونم که واقعا دوسم داره یا ازم متنفره . رفتار های اون از نظر هر کسی خیلی دردناک و آزاردهندست و از طرفی کلامی ادعای عشق میکنه و این هم باعث ناراحتی و هم باعث گیجی من میشه ، ممنون میشم راهنمایی کنید چطور باید با این مدل مادر رفتار کنم .

    1. درود دوست عزیز
      باید بدونید و بپذیرید که دلیل یه سری رفتارها شما نیستید،خوبی شرایط شما این هست که باهاشون زندگی نمیکنید،و با یه سری آموزشها میتونید رابطه رو کنترل کنید، به این شکل که اگر به هر دلیلی کنترل والدی که نشونه آزاردهنده عاطفی رو ندارید ، میتونی واکنش خودتون رو در برابر رفتار مادرتون گنترل کنید، یه وقتهایی باید با لجن آروم و با محبت بهشون بگید بابت فلان مسیله اذیت یا ناراحت شدین و در اولین فرصت با یک مشاورمتخصص صحبت کنید
      بهتون

    2. درود دوست عزیز
      ایشون با رفتارهاشون سعی در کنترل کردن شنا دارن
      این به معنی چک کردن نیست بلکه نقطه ضعف شما رو میدونن

    3. درود و سپاس از همراهیان دوست عزیز

      باید بدونید و بپذیرید که دلیل یه سری رفتارها شما نیستید،خوبی شرایط شما این هست که باهاشون زندگی نمیکنید،و با یه سری آموزشها میتونید رابطه رو کنترل کنید، به این شکل که اگر به هر دلیلی کنترل والدی که نشونه آزاردهنده عاطفی رو ندارید ، میتونی واکنش خودتون رو در برابر رفتار مادرتون گنترل کنید، یه وقتهایی باید با لجن آروم و با محبت بهشون بگید بابت فلان مسیله اذیت یا ناراحت شدین و در اولین فرصت با یک مشاورمتخصص صحبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *