1448

6 نوع زیرگروه ADHD و نحوه تشخیص آن ها + علائم

روان شناسی موضوعات جالبی را درون خود دارد. شما باید این نکته را بدانید که روان همانند جسم انسان نیاز به تقویت دارد. اگر افراد نتوانند در مقابل مشکلات مختلف مقاومت کنند دچار اختلالات روانی می شوند. در دنیایی که زندگی می کنیم و به علت وجود بیماری همه گیری کرونا اختلالات روانی بسیاری وجود دارد. این اختلالات انواع مختلفی دارد و در بدن هر فرد به گونه های مختلفی ایجاد می شود. برخی از این اختلالات را ممکن است بدانید. در مقاله های قبل ما در ارتباط با یک سری اختلالات شخصیتی و روانی صحبت کردیم. ADHD یکی از اختلالات روانی است.

در ادامه می خواهیم ببینیم که چند زیرگونه ADHD و نحوه تشخیص آن ها چگونه است. در ادامه می خواهیم چند زیرگونه ADHD و نحوه تشخیص آن ها را بدانیم. متاسفانه به علت شرایط مختلف در زندگی هر فرد اختلالات روانی ممکن است به وجود بیاید.

برخی افراد هستند که ثروتمند یا شاید قدرتمند تربن افراد هم باشند اما به علت اختلافات خانوادگی دچار مشکلات روحی روانی شوند. در طول سالیان گذشته افراد مشهوری زیادی وجود داشته‌اند که اختلالات مختلف روانی را تجربه کرده اند. چند زیرگونه ADHD و نحوه تشخیص آن ها  موضوعی است که می خواهیم در ارتباط با آن با شما صحبت کنیم. در ادامه این مقاله که در وبسایت همکده به عنوان اولین و بزرگ ترین مرکز مشاوره تلفنی  روان شناسی در ایران و ارائه دهنده خدمات مشاوره و روان شناسی نوشته شده است می خواهیم در ارتباط با چند زیرگونه ADHD و نحوه تشخیص آن ها صحبت کنیم.

 

دریافت مشاوره فردی از مرکز مشاوره همکده به صورت تلفنی

 

اختلال نقص توجه یا بیش فعالی یک اختلال رفتاری است

اختلال نقص توجه یا بیش فعالی ADHD
اختلال نقص توجه یا بیش فعالی ADHD

اختلال نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD) یک اختلال رفتاری است.  این اختلال علائم بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری را ایجاد می کند، که همه آن ها از نظر شدت متفاوت بوده و در فعالیت های منظم روزانه اختلال ایجاد می کنند.

ADHD معمولاً در دوران کودکی ایجاد می شود اما می تواند تا بزرگسالی نیز ادامه یابد. افراد مبتلا به این بیماری اغلب با رفتارهای تکانشی دست و پنجه نرم می کنند، بیش از حد فعال هستند.  توجه به آن ها برایشان مشکل است. ADHD در همه افراد یکسان به نظر نمی رسد. نوع ADHD یک فرد بستگی به علائم و رفتارهای اولیه ای دارد که از خود بروز می دهد.

سه روش عمده وجود دارد که علائم ADHD را نشان می دهد. این روش ها قبلاً در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش چهارم (DSM-IV) “زیرگونه” نامیده می شد، اما در DSM-5.1 فعلی “ارائه” نامیده می شود. در این جا آن ها را مترادف استفاده می کنیم.

چند زیرگروه ADHD

از آن جا که همه علائم ADHD از فردی به فرد دیگر متفاوت است، مهم است که با ویژگی های هر ارائه آشنا شوید تا بتوانید تشخیص دهید که شما یا یکی از عزیزان با کدام یک سر و کار دارید.

بی توجهی

علائم اصلی این نوع شامل عدم تمرکز، بی توجهی مکرر و بی نظمی است.

تکانشی یا بیش فعالی

افرادی که با این نوع فرعی سروکار دارند بی توجهی نشان می دهند، اما بیقرار و بیهوش هستند. این نادرترین زیرگروه ADHD است.

ترکیبی

این شایع ترین زیرگونه ADHD است که در آن افراد علائم دو نوع دیگر را نشان می دهند.

ADHD نوع بی توجه

ADHD نوع بی توجه
ADHD نوع بی توجه

افرادی که این نوع را دارند هیچ نشانه ای از بیش فعالی یا تکانشگری نشان نمی دهند. در عوض تمایل دارند در حفظ تمرکز و توجه زیاد مشکل داشته باشند. اغلب برای افراد مبتلا به ADHD نوع بی توجه دشوار است که به مدت طولانی به فعالیت های سازماندهی شده بپردازند. برخی رفتارها و علایمی که افراد مبتلا به این اختلال ADHD ممکن است از خود نشان دهند عبارتند از:

  • محدوده توجه کوتاه
  • به راحتی منحرف می شود
  • نمی توان به جزئیات توجه زیادی کرد
  • مشکل در گوش دادن هنگام صحبت کردن
  • هنگام انجام فعالیت های روزمره فراموشکار باشید
  • اغلب بی دقتی و دائماً چیزهایی مانند کلید، کتاب و تلفن را از دست می دهید
  • با مشارکت در انجام وظایف و فعالیت های سازمان یافته مبارزه می کند
  • رعایت دستورالعمل ها برای او مشکل است

ADHD نوع تکانشی یا بیش فعال

این کمترین نوع ADHD است. افرادی که دارای این نوع بیماری هستند، رفتارهای بیش فعال و تکانشی از خود نشان می دهند، اما علائم بی توجهی را نشان نمی دهند. شما می توانید افرادی را پیدا کنید که دارای این حالت هستند و دائماً در حال حرکت هستند و بیش از حد دچار اضطراب می شوند.

این ارائه معمولاً با علائم تکانشگری زیر مشخص می شود:

  • وقفه یا نفوذ به دیگران
  • بدون فکر عمل کردن
  • بی حوصله بودن و مشکل در انتظار نوبت خود
  • پاسخ دادن به سوال قبل از تکمیل آن

علائم بیش فعالی معمولاً شامل رفتارهای زیر است:

  • بی قراری
  • زیاد حرف زدن
  • ناتوانی در تمرکز بر یک کار در یک زمان
  • بی قراری بیش از حد
  • عدم توانایی در انجام هیچ فعالیتی بی سر و صدا

ADHD نوع ترکیبی

این رایج ترین شکل این بیماری است. افراد مبتلا به این نوع ADHD ترکیبی از تکانشگری، بیش فعالی و علائم بی توجهی را تجربه می کنند. تشخیص ADHD نوع ترکیبی در کودک مستلزم موارد مختلفی است.شش یا چند نشانه بی توجهی و شش یا بیشتر علائم بیش فعالی یا تکانشگری حداقل به مدت شش ماه وجود داشته باشد. این افراد 17 سال یا بیشتر نیاز به پنج یا بیشتر از هر کدام دارند.

علل ADHD

علل ADHD
علل ADHD

علت دقیق ADHD ناشناخته است. با این حال، تحقیقات فعلی نشان می دهد که ژنتیک ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد.  به عبارت دیگر، اگر سابقه خانوادگی این بیماری را دارید، احتمال ابتلا به آن بیشتر است. همچنین گزارش شده است که کودکان مبتلا به ADHD سطح دوپامین پایینی دارند. اگر چه این ممکن است تنها عامل ایجاد این بیماری نباشد، اما تصور می شود که یک عامل موثر در ایجاد اختلال مغزی است.

نکته ای در ارتباط با این زمینه

این بیماری در پسران شایع تر از دختران است و اغلب ممکن است منجر به ایجاد شرایط دیگری مانند اختلال اضطراب، افسردگی یا سوء مصرف مواد شود. دختران مبتلا به این بیماری بیشتر از بیش فعالی یا تکانشگری علائم بی توجهی را نشان می دهند.

عوامل دیگری که تصور می شود در ایجاد بیماری نقش دارند عبارتند از:

  • مصرف سیگار یا الکل در دوران بارداری
  • جراحت سر
  • وزن کم هنگام تولد
  • قرار گرفتن در معرض سموم محیطی در سنین بسیار پایین یا در دوران بارداری
  • حقیقت در مورد آن چه در واقع باعث ADHD می شود

تشخیص ADHD

اگر مشکوک هستید که فرزند شما مبتلا به ADHD است، باید او را به متخصص اطفال یا متخصص بهداشت روانی واجد شرایط برسانید تا تشخیص داده شود. آن ها معمولاً سابقه مفصلی از شما می خواهند که علائم هم باید جز آن باشد.

در واقع کودک خود را برای مشاهده رفتارهای خود تحت یک سری آزمایش ها قرار دهید. متخصصان پزشکی از معیارهای DSM-5 برای تشخیص قطعی ADHD استفاده می کنند. این کتابچه راهنمای نه رفتار و نشانه برای بیش فعالی یا تکانشگری است.  همچنین 9 رفتار و نشانه برای بی توجهی ارائه می دهد.

نکته ای در ارتباط با این زمینه

هنگامی که کودک حداقل شش مورد از رفتارها و علائم ذکر شده برای هر دو نوع را نشان می دهد، ADHD تشخیص داده می شود. در حالی که یک بزرگسال یا نوجوان باید حداقل پنج مورد از این علائم را نشان دهد، علائم باید آنقدر شدید باشند که عملکرد منظم فرد را مختل کند. علائم ADHD می تواند در سنین 3 تا 6 سالگی ظاهر شود و اغلب با رفتارهای اشتباه اشتباه گرفته می شود. اگر این بیماری تشخیص داده نشود و درمان نشود خطرناک است. ممکن است باعث عملکرد ضعیف تحصیلی، ایجاد مشکل در حفظ روابط سالم و رفتارهای ضد اجتماعی شود.

رفتار و ADHD

در حال حاضر هیچ درمانی برای ADHD وجود ندارد، اما درمان موثر این بیماری شدت علائم را کاهش می دهد.  در واقع باعث می شود فرد مبتلا به ADHD زندگی روزانه خود را بهبود بخشد.

ADHD معمولاً با ترکیبی از دارو و رفتار درمانی درمان می شود. با این حال، هیچ نوع درمانی برای همه وجود ندارد. یافتن درمان ایده آل برای شما یا ADHD فرزند شما به عوامل زیادی بستگی دارد. پزشک قبل از توصیه برنامه درمانی، سن شما یا فرزند شما، شدت علائم و عدم تحمل دارو را در نظر می گیرد. درمان می تواند شامل یک یا ترکیبی از گزینه های زیر باشد.

دارو و ADHD

دو نوع دارو معمولاً برای درمان ADHD استفاده می شود: محرک و غیر محرک.

داروهای محرک

این رایج ترین نوع دارو برای درمان ADHD است. محرک ها با افزایش تولید دوپامین و نوراپی نفرین در مغز عمل می کنند. این ها پیام رسان های شیمیایی هستند که نقش مهمی در تنظیم تفکر و توجه دارند. برخی از نمونه های رایج عبارتند از

  • ریتالین (متیل فنیدات)
  • آددرال (آمفتامین)
  • دکسدرین (دکستروآمفتامین)

داروهای غیر محرک و ADHD

داروهای غیر محرک و ADHD
داروهای غیر محرک و ADHD

اثر غیر محرک ها ممکن است کمی بیشتر از محرک ها طول بکشد، اما در بهبود تمرکز و توجه موثر است. آن ها معمولاً برای افرادی که عوارض جانبی غیرقابل تحملی روی محرک ها دارند، توصیه می شوند.

 

وقتش رسیده خودت را پیدا کنی!

منابع
verywellmind.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاور متخصص