انواع اختلال خلقی را بشناسید.

اختلال خلقی وضعیتی است که به شدت بر خلق و خو و عملکرد های مرتبط با آن در یک فرد تأثیر می گذارد. اختلال خلقی یک اصطلاح کلی است که به انواع مختلف اختلالات افسردگی و اختلالات دوقطبی اشاره دارد که همگی بر خلق و خو تأثیر می گذارند. در صورت ابتلا به هر گونه اختلال خلقی، این احتمال وجود دارد که خلق و خوی شما از بسیار پایین (افسرده) تا بسیار زیاد یا تحریک پذیر (مانیک) متغیر باشد. پس بهتر است علائم انواع اختلال خلقی را بشناسید تا در صورت بروز بتوانید سریعا آنها را بشناسید و برای درمان به موقع و فوری وضعیت خود اقدام کنید. برای همین ما سعی کرده ایم در این مقاله از همکده انواع اختلال خلقی را مورد بررسی قرار دهیم.

انواع اختلالات خلقی

با به روز رسانی  راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) در سال 2013، اختلالات خلقی به دو گروه اختلالات دوقطبی و وابسته به آن و اختلالات افسردگی تقسیم می شوند. طبق این دسته بندی انواع اختلالات خلقی، عبارتند از:

اختلال افسردگی اساسی (MDD)

MDD همان چیزی است که ما اغلب آن را به عنوان افسردگی بالینی می شنویم. این نوع از افسردگی شامل دوره های غم و اندوه شدید، ناامیدی یا پوچی همراه با انواع علائم فیزیکی، شناختی و عاطفی است.

اختلال دوقطبی I

 این اختلال در گذشته افسردگی شیدایی نامیده می شد. شیدایی با خلق و خوی سرخوشانه و یا تحریک پذیر و افزایش انرژی یا فعالیت تشخیص داده می شود. در طول دوره های شیدایی، افراد مبتلا به دوقطبی نیز به طور منظم درگیر فعالیت های مخاطره آمیزی می شوند که ممکن است منجر به بروز عواقب منفی برای خود و یا دیگران شود.

اختلال دوقطبی II

برای تشخیص دوقطبی II، فرد باید حداقل یک دوره هیپومانیا فعلی یا گذشته (خفیف تر از شیدایی) و حداقل یک دوره افسردگی اساسی فعلی یا گذشته داشته باشد.

اختلال سیکلوتیمیک

تشخیص این نوع از اختلال، حداقل به دو سال سابقه از اپیزودهایی که شبیه هیپومانیا و شبیه افسردگی اساسی هستند بستگی دارد.

اختلال دوقطبی و مرتبط با آن به دلیل یک بیماری دیگر

برخی از بیماری های زمینه ای در واقع می توانند منجر به بروز علائم اختلال دوقطبی شوند. اختلال دوقطبی زمانی تشخیص داده می شود که شواهد نشان دهد که اختلال خلقی نتیجه فیزیولوژیکی مستقیم یک بیماری زمینه ای (نه روانی) است.

اختلال افسردگی ناشی از یک بیماری دیگر

انواع اختلال خلقی را بشناسید. || مرکز مشاوره همکده

مشابه اختلال دوقطبی مربوط به یک بیماری پزشکی دیگر، این تشخیص برای افرادی که علائم افسردگی را دارند استفاده می شود. با این حال، علائم به طور مستقیم توسط یک بیماری زمینه ای مانند کم کاری تیروئید ایجاد می شود.

اختلال دوقطبی ناشی از مواد/دارو: نوعی از اختلال دو قطبی را توصیف می‌کند که علائم اختلال دوقطبی را در نتیجه مصرف الکل، مواد مخدر یا دارو بروز دهد.

اختلال افسردگی ناشی از مواد/دارو: این اختلال زمانی تشخیص داده می‌شود که یک فرد اختلال افسردگی را در نتیجه مصرف الکل، مواد مخدر یا دارو تجربه کند.

سایر اختلالات دوقطبی مشخص یا نامشخص: این تشخیص‌ها ممکن است زمانی مورد استفاده قرار گیرند که فردی معیارهای هر نوع اختلال دوقطبی دیگری را نداشته باشد، اما علائم دوقطبی را تجربه می‌کند (مانند دوره هیپومانیک که فقط دو روز طول می‌کشد).

سایر اختلالات افسردگی مشخص یا نامشخص: در این شرایط فرد یک اختلال افسردگی را تجربه می‌کند، اما از نظر تشخیصی معیارهای کامل هیچ اختلال افسردگی دیگری را ندارد.

اختلالات خلقی جدید

DSM-5 سه اختلال خلقی جدید را به لیست اختلالات قبلی اضافه می کند که عبارتند از:

اختلال در تنظیم خلقی مخرب: این اختلال افسردگی به DSM-5 برای تشخیص کودکان 6 تا 18 ساله که تحریک پذیری و عصبانیت مداوم و دوره های مکرر طغیان شدید خلق و خوی بدون هیچ گونه تحریک قابل توجهی از خود نشان می دهند، اضافه شد.

اختلال افسردگی مداوم: این تشخیص به معنای اختلال افسردگی اساسی مزمنی که برای دو یا چند سال ادامه پیدا می کند و آنچه قبلاً به عنوان اختلال دیس تایمیک یا دیس تایمیا شناخته می شد، کاربرد دارد. در اصل یک نوع درجه پایین افسردگی است.

اختلال نارسایی پیش از قاعدگی: این تشخیص بر اساس وجود یک یا چند علامت خاص در هفته قبل از شروع قاعدگی و به دنبال آن برطرف شدن این علائم پس از شروع است. علائم شامل نوسانات خلقی، تحریک پذیری  یا عصبانیت، خلق افسرده یا ناامیدی، و اضطراب یا تنش، و همچنین یک یا چند مورد از هفت علامت خلقی دیگر، در مجموع حداقل پنج علامت است.

DSM-5، بازنگری متن (DSM-5-TR) دسته جدیدی را در فصل اختلالات افسردگی و اختلالات دوقطبی اضافه کرد که به آن اختلال خلقی نامشخص می‌گویند.

با یک اختلال خلقی نامشخص، یک فرد علائم مشخصه یک اختلال خلقی را نشان می دهد، اما معیارهای پزشکی برای تشخیص اختلال افسردگی یا دوقطبی (از جمله اختلال دوقطبی نامشخص یا اختلال افسردگی نامشخص) را ندارد.

شایع ترین علائم اختلالات خلقی

انواع اختلال خلقی را بشناسید. || مرکز مشاوره همکده

اختلالات خلقی می تواند منجر به بروز مشکلاتی در انجام وظایف و خواسته های روزمره زندگی شود. برخی از افراد، به ویژه کودکان، ممکن است علائم جسمی افسردگی مانند سردردهای غیر قابل توضیح یا معده درد داشته باشند. از آنجایی که انواع مختلفی از اختلالات خلقی وجود دارد، می توانند اثرات بسیار متفاوتی بر کیفیت زندگی داشته باشند. به طور کلی، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خستگی
  • اضطراب
  • احساس گناه
  • تحریک پذیری
  • مشکل در تمرکز
  • مشکلات تصمیم گیری
  • افکار مردن و یا خودکشی
  • غذا خوردن کم یا زیادتر از حد معمول
  • احساس نداشتن انرژی برای مراقبت
  • مشکل در خوابیدن یا خواب بیش از حد معمول
  • احساس انزوا، غمگینی، ناامیدی و بی ارزشی
  • از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که زمانی از آنها لذت می برد.

در صورت ابتلا به اختلالات خلقی، این علائم ادامه دارند و در نهایت شروع به تأثیر منفی بر زندگی روزمره فرد می کنند.

شایع ترین علل اختلال خلقی

هیچ‌ کس علت دقیق اختلالات خلقی را نمی‌داند، اما به نظر می‌رسد عوامل مختلفی در بروز این اختلالات نقش دارند و معمولاً جنبه ارثی دارند. اما به طور کلی عدم تعادل شیمیایی در مغز محتمل ترین علت است. همچنین وقوع رویدادهای استرس‌زای زندگی مانند مرگ، طلاق، یا ضربه‌های روانی نیز می‌توانند باعث بروز افسردگی شوند، به خصوص اگر فردی قبلاً سابقه ابتلا یا سابقه خانوادگی آن را داشته باشد.

اختلال خلقی چگونه تشخیص داده می شوند؟

اختلالات خلقی باید توسط یک متخصص سلامت روان مانند روانپزشک به درستی تشخیص داده و درمان شوند. اگر هر یک از علائم شما در زندگی شما اختلال ایجاد کرده است، به خصوص اگر افکار خودکشی دارید، باید فوراً از یک روانپزشک مجرب کمک بگیرید. پزشک می‌تواند با انجام یک معاینه جسمی و آزمایش‌های آزمایشگاهی برای رد و حتی تایید هر گونه دلایل فیزیکی علائم شما همراه با ارزیابی روان‌پزشکی، بیماری شما را تشخیص دهد.

آیا اختلال خلقی قابل درمان هستند؟

انواع اختلال خلقی را بشناسید. || مرکز مشاوره همکده

میلیون ها نفر اختلالات خلقی را تجربه می کنند و با موفقیت درمان می شوند. حتی درمان به آنها کمک می کند زندگی بهتری داشته باشند. درمان‌های اختلالات خلقی می‌تواند شامل روان‌ درمانی، که به عنوان گفتگو درمانی نیز شناخته می‌شود، و همچنین داروهایی برای کمک به تنظیم عدم تعادل شیمیایی در مغز باشد. ترکیبی از روان درمانی و دارو اغلب بهترین گزینه درمان برای اختلال خلقی هستند.

درمان CBT برای اختلال خلقی

درمان شناختی رفتاری (CBT) یک شکل رایج درمانی است که برای درمان بسیاری از بیماری های روانی از جمله افسردگی و اختلال دوقطبی استفاده می شود. در CBT، یک درمانگر به شما می آموزد که الگوهای افکار منفی را دوباره چارچوب بندی کنید و با استفاده از مکانیسم های مقابله ای سالم، رفتارهای بالقوه مضر را تغییر دهید.

نوع دیگری از درمان که ممکن است برای مبتلایان به اختلالات خلقی توصیه شود خانواده درمانی است. خانواده درمانی می تواند به عزیزان شما کمک کند تا در مورد وضعیت شما اطلاعات بیشتری کسب کنند. حتی می تواند به آنها کمک کند تا در طول درمان بهتر از شما حمایت کنند.

دارو برای اختلال خلقی

پزشک ممکن است برای فردی که اختلال خلقی دارد دارو های ضد افسردگی تجویز کند. داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی و انواع خاصی از اختلال دوقطبی استفاده می شود. داروهای تثبیت کننده خلق و خو (مانند لیتیوم)، داروهای ضد روان پریشی غیر معمول یا داروهای ضد تشنج، اصلی ترین داروهای مورد استفاده برای درمان اختلال دوقطبی هستند. دپاکوت (والپروات سدیم)، لامیکتال (لاموتریژین) و تگرتول (کاربامازپین) داروهای ضد تشنج هستند که گاهی برای درمان علائم اختلال دوقطبی استفاده می شوند. داروهای ضد تشنج برای درمان تشنج در افراد مبتلا به صرع استفاده می شود، اما مشخص شده است که در درمان علائم اختلال دوقطبی نیز موثر هستند.

سخن آخر

اگر نگران هستید که ممکن است علائم یک اختلال خلقی داشته باشید، حتما با یک روانپزشک مشورت کنید که در صورت لزوم می تواند نوع اختلال خلقی شما را تشخیص دهد. هرچه صادقانه تر با پزشک ارتباط برقرار کنید، آنها بهتر می توانند با ارائه یک برنامه درمانی به شما کمک کنند.

منابع
https://www.verywellmind.com

24 دیدگاه

  1. بنظرم هنوزراه درمان کاملی برای این مشکل وجودنداره،یا بهتره بگم برای همه طبقات واقشارجامعه مهیانیست ، خصوصا برای کسانی که زمان طولانی وسالیان درازازتشخیص،پیگیری علایم،تمایل به درمان،شناخت روان درمانگر،شروع درمان با دارو،حمایت یا عدم حمایت خانواده بیمار و….درگیرشون کرده و هنوز بهبودی که حاصل نشده بلکه شرایط جامعه،نبودحامی درون خانواده ویا نهاددولتی حمایتگر،و خصوصا شرایط اقتصادی یک بیمارافسرده و تنها…،همگی دست بدست هم تحمل رو برای ادامه درمان وحتی ادامه این حیات رنج بارو خالی ازحس نوع دوستی انسانی، رو غیرممکن میکنه.شاگردممتازوتیزهوش و ورزشکار،با عدم تشخیص بموقع تبدیل به معتادمنزوی و مأیوس شده واین قصه نیست ایکاش که بود،کاش انسانیت به داشتن پول ختم نمیشدوجوانی سیاه وتباه نمیشد.خداوند پشت وپناه شما و همه جوانان وکودکان ایران باشد. یاحق

  2. سلام برای درمان افسردگی خیلی از راه هارو امتحان کردم ورزش تغذیه خرید کار درآمد مسافرت شب نشینی فیلم زبان مستند کمک به دیگران مشروب و مواد ولی تنها کاری که به من مجرد خیلی کمک کرد با دو تا خواهر ورزشکار دبیرستانی آشنا شدم سه هفته پول جمع میکردم تغذیه ورزش لباس می‌خریدم هدیه می‌خریدم یک هفته میرفتم اهواز بکوب سکس میکردم خیلی حالم خوب بود ولی بعد دو سال هزینه ها زیاد شد نمیتونم برم حالم خیلی بده هم افسردگی و هم محرومیت از سکس

    1. درود
      بله خیلی راهها رو امتحان کردید که همه مقطعی جوابمی دهند و یه جورایی مثل مسکن موقت عمل میکنند افسردگی باید ریشه یابی و درمان بشه اونم برای همیشه، یک مشاور متخصص و باتجربه در زمینه افسردگی میتونه شما رو از شر این بیماری که به سرماخوردگی روان معروف هست راحت کنه، شاید باور نکنید که در خیلی مواقع ، افسردگی بدون دارو برطرف میشه
      لطفا شماره تماس خود را بذارید تا همکاران در اسرع وقت باهاتون تماس بگیرند

  3. درود .من دچار افسردگی هستم و بیماری دو قطبی هستم در حال حاظر لیتیوم استفاده میکنم ولی در کل نیاز به مشاوره دارم و حال روحیم خوب نیست.لطفا به من کمک کنید.

    1. لطفا شماره تماس خود رو بگذارید تا همکاران در اسرع وقت باهاتون تماس بگیرند

  4. ایول خسته نباشید. قدم بزرگی برداشتید باشدکه کمک وره گشای دردمندان شوید. ولی جای یک سوال برام هست ایا دارو راهکارویاکلمه ای هست برای دردمندی همچو من که چندی پیش خوشبخت سلامت باانرژی فوق العاده (باوجود معلولیت) با۴۳سالعمرولی با جسم وانرژی۲۰ساله دارای دوپسر۱۲و۱۳ساله وهمسرکه درطول ۱۵سال زندگی مشترک همسرم راتنها حامی تکیه‌گاه همدم همراه وخودراتنهافردخوشبخت دنیا بودم طوری که همسر به بهانه وام بانکی ومشکلات مالی طلاق ساختگی قبول کردم وکالت بچه‌ها دادم بهش. هزار افسوس کلمه‌ای برا بیانش نیست همسرم ازسالها قبل دنبال این فرصت بوده دراصل عاشق که هیچ دوست که نه ازاول ازدواج تنهادرصددفرارازخانواده اش بوده ومن رو پل نجات ندیده بلکه تنهاراه گریز بودم و۱۵سال تظاهربه عاشقی ودوستی همسری و همدلی و همزیستی کرده والان دریک منزل بریک سفره و رودرروی هم چندماهه زندگی میکنم وهیچ کس این مسله حتی بچه هام خبرندارن خلاصه نفس هام همچواتشی بامردم وبا زدم ریه‌ها م میسوزونه پاهام یارای تحمل بدنم نیست بی خواب متنفر از هر کس هرچیزی دوری ازخداواعتقادم منکروشاکی حالم از خودم واین همه عشق ورزیدن واعتماد بی روا بهم میخوره دایما درحال کنکاش گذشته حال اینده ام زندگیم شده سرزنش نکوهش انتقاد. شب به فکر انتقام صبح بخاطر پسرام درگیرم هیچ تصمیمی انجام نمیشه چشمام همچو چشمه خودجوش درخلوت وجمع سرازیر هست من هیچ من پوچ وبی ارزش ومن منضبی وتکرار امروز اماوشایدواگر بی امیدوارزوو….. هیچ راه نجات حتی مرگ هم نجات و پایانی برام نیست ببین مرگ هم پوششی بردردم نیست ..؟!… سوال حال دارویاراهی یا… وجودداره برای من که هیچ باشدکه مرهمی باشید برای دگران

    1. دوست عزیز سپاس از توجهتون
      هیچوقت دارو را سرخود و بدون تجویز پزشک مصرف نکنید چون عوارضش بیشتر هست
      شرایط سختی رو گذروندید و نیاز به یک حامی دارید کسی که بتونه برای ترمیم روانتون کنار شما باشه، شنونده دردها و رنجهاتون، بدون اینکه قضاوتتون کنه و کمک کنه به بهبود شرایطتتون

  5. من مصرف مصرف متادون دارم نمیخوام کناربزارم شیشه هم می‌کشم قرص هم میخورم کلنازپام چکارکنم

  6. با عرض سلام وخسته نباشید.واقعا بیماریهایی اعصاب وروان مثل موریانه مغز انسان میخورم.ناخواسته من وخانمم بخاطر مشکلاتی که با خانوادها داریم.واذیت وآزار بیش حد گرفتار بیماری اعصاب شدیم.هیچ پشتوانه ای نداریم.با بیماری بدجور درگیر شدیم.حتی اختلالات بدجوری درگیر زندگیمان شده.بنده ضربه شدید به مغز خورده.عوارضش بعدیکسال به صورت خفیف درگیرم کرده.بیکار هستم بعداز ضربه نمیتونم تصمیم بگیرم.چطور مخارج معیشتی زندگیمان را در بیارم.خواهش راهنمایی کنید

    1. درود
      حتما برای مدیریت رابطه و مهارتهای ارتباطی موثر با همسرتون از یک زوج درمانگر کمک بگیرید
      زوج درمانگر راهکارهای عالی برای ارتباط ذرست با خانواده همسر و رابطه با همسر خودتون بدون ایجاد تنش بهتون میده

  7. سلام دیدگاهم خیلی است خیلی وقت می بره.فقط میخوام خوب بشم خخانواده ام راازدست ندهم

  8. سلام فقط میخوام نوبتم زود بشه وانرا جلو بندازیدممنون چون کارم به طلاق وخودکشی رسیده است وهمه وسیله هایش را اماده کرده ام نزدیک ۷۰الی۸۰تاقرص خواب و۱۰تاقرص متادون است وحتی نصف قرص سیانول جور کرده ام.

  9. من توصیه میکنم حتما از یک دوره مهارت های ارتباطی استفاده کنید.
    قبل از اون بهترهسعی کنید کلا تو زندگی آرامش داشته باشید و میتونید از راههای آرامش دادن به خود استفاده کنید (مثل مراقبه، یوگا یا تعالیم عرفانی عملی و مفید: مثل کتابهای ۴ اثر فلورانس و یا معجزه شکرگزاری. یا استفاده از تعالیم مولانا)

    1. سلام دوست عزیز،دلیلش رو نگفتین، اینکه تو چه موقعیتهایی عصبانی میشین، چی شما رو بهم میریزه و آزار میده؟؟ ناراحت، عصبی ،ویژگی شخصیتگی نیست مشکلات روان ما آدمها هستن که باید ریشه یابی و حل بشن، وقتی شما خلقت تنگ باشه، عصبی باشی قاعدتا حوصله کسی هم نداری و تنهایی رو ترجیح میدی، همین مسئله باعث میشه احساس تنهایی کنی، حس کنی حوصله کسی و نداری، انگیزه نداری،خوشحال نمیشی و ….بهت پیشنهاد میکنم شماره تماستو بذار تا با یکی از مشاورای ما حرف بزنی اون کمکت میکنه هر چه زودتر از این حال در بیایی و خشمت و کنترل کنی

  10. با سلام خدمت شما دوست عزیز و گرامی. بنده چون اولین بارم است که با اینگونه مرکز ارتباط پیدا کردم و بنده چون شماره تماس را گذاشتم و اعلام شد که در اولین فرصت با شما تماس گرفته خواهد شد، خواهشاً درخواست دارم اگر امکان داره صبح از ساعت ۸ به بعد با بنده تماس بگیرید چون اون موقع راحت تر میتونم صحبت کنم. الان به هیچ عنوان نمیتونم صحبت کنم چون همسرم در منزل است ولی صبح که بره سر کار راحت ترم. با یک دنیا تقدیر و تشکر از شما سروران عزیز و گرامی.

    1. سلام دوست عزیز لطفا شماره تماس خود رو بگذارید ، حتما این مسئله لحاظ میشود

  11. سلام خوبین من افسردگی به همراه ترس استرس جنگ دعوا الکی کلا خستم کرده من این مرض رو از بچگی بخاطر مشکلات خانوادگی گرفتم الان۱۸سالم شده عروسی کردم خیلی تو زندگیم تعثیر بدی داره هر روز الکی با شوهرم دعوا میکنم هعی گیر الکی اخرش خودم قهر میکنم خیلی تو خودمم حوصله هیچکسو ندارم میخام تنها باشم از هرلحاض رابطه خوبی با شوهرم ندارم هرموق ک خودم الکی قهرم فکر طلاق این چیزام یه بچه۷ماهه هم دارم کل ترسم بخاطر اینه ک مرض من بچمو هم ازار بده روش تاثیر بزاره مجبورم با روان شناس درمیون بزارم تا درمون بشم بخاطر بچم شوهرم کسانی ک از دستم رنجیدن 😔

    1. دوست عزیز
      به خاطر شرایط زندگی، تجارب گذشته و شاید محیط پرتنش یه سری چیزها در ناخوادآگاهتون باقی مونده
      که به مرور زمان خودشو نشون داده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا