1448

تضاد جنسیتی

آشفتگی جنسیتی شامل تضادی میان ظاهر فیزیکی و جنسیتی است که فرد با آن شناخته می شود. افراد مبتلا به تضاد جنسیتی شاید از جنسیتی که دارند احساس ناراحتی کنند و گاه گفته می شود از بدن خود راضی نیستند (خصوصا در طول دوران بلوغ رشد می کند) یا با نقش های مورد انتظار از جنسیت خود احساس راحتی ندارند.

افرادی که دچار آشفتگی جنسیتی هستند اغلب استرس شدید یا مشکلاتی عملکردی را حس می کنند که مرتبط با تضاد بین احساس آن ها و طرز فکرشان از جنسیت خود (مرتبط با جنسیت تجربه یافته یا چیزی که برای ان ها بیان می شود) با ظاهر فیزیکی شان است.

تضاد جنسیتی به شکل های مختلفی روی افراد اثر می گذارد. این تضاد می تواند روشی که فرد می خواهد جنسیت خود را شرح دهد را تغییر داده و روی رفتار، لباس پوشیدن و تصویر فردی او از خودش اثر بگذارد. برخی افراد طرز لباس پوشیدن خود را تغییر می دهند، برخی می خواهند تحولاتی در اجتماع داشته باشند، برخی می خواهند از طریق علم پزشکی با جراحی تغییر جنسیت یا هورمون درمانی خود را عوض کنند. تغییرات اجتماعی در اصل شامل تغییراتی مثل تن صدای فرد است.

نکته مهم

کسانی که دچار تضاد جنسیتی هستند ممکن است به خود اجازه دهند شخصیت واقعی شان را نشان دهند و شاید به وضوح بخواهند شخصیتی که خود می شناسند تایید شود. آن ها ممکن است از لباس یا مدل مویی استفاده کرده و خود را با جنسیت مورد تجربه شان تطابق دهند. به همین شکل کودکانی که دچار تضاد جنسیتی هستند ممکن است بگویند می خواهند جنسیت دیگری داشته باشند و شاید خود را با شخصیت متضاد تصور کنند. آن ها لباس، مدل مو یا سبکی را استفاده می کنند که متناسب با ان جنسیت متضاد باشد.

تضاد جنسیتی همان عدم انطباق شخصیتی نیست، یعنی به رفتارهایی اشاره دارد که با نرمال های شخصیتی یا کلیشه هایی که متناسب با جنسیت در زمان تولد نیستند تطابقی ندارد. مثال هایی از عدم انطابق شخصیتی دخترهایی هستند که به شکلی رفتار کرده و لباس می پوشند که در جامعه بیشتر از پسران انتظار می رود یا به شکل مردانی مسن تر لباس می پوشند. عدم انطباق شخصیتی یک اختلال روانی نیست. تضاد جنسیتی متفاوت از هم جنس بازی یا همجنسگرایی است.

با وجودی که ممکن است برخی کودکان در حدود 4 سال یا بیشتر احساسات و رفتارهایی مرتبط با تضاد جنسیتی از خود نشان دهند، بسیاری از آن ها احساسات و رفتارهای خود را تا زمان رسیدن به سن بلوغ یا کمی بالاتر بیان نمی کنند. برای برخی کودکان وقتی دوران بلوغ را تجربه می کنند ناگهان حس می کنند نمی توانند بدن خود را درست تشخیص دهند. برخی افراد بزرگسال نمی توانند دوش گرفته یا لباس شنای مناسب بپوشند یا رفتارهایی انجام می دهند که به خودشان آسیب می رسانند.

علائم و تشخیص تضاد جنسیتی

تضاد جنسیتی

برای تشخیص تضاد جنسیتی، فرد باید علائمی را داشته باشد که حداقل برای شش ماه ماندگار هستند.

در کودکان این علائم عبارتند از:

  • به لباس ها، اسباب بازی یا بازی هایی که برای دخترها یا پسرها هستند بی توجه اند.
  • با قدرت تمام به دنبال یافتن دوستانی هستند با جنسیتی که خودشان از خود تشخیص می دهند.
  • می گویند می خواهند از اندام جنسی خود رها شوند و اندامی متناسب با جنسیت واقعی خود داشته باشند.
  • نمی خواهند به روشی که دخترها یا پسران دیگر اغلب دستشویی می کنند این کار را انجام دهند؛ ایستاده یا نشسته
  • مرتبا می گویند دختر هستند در حالی که خصوصیات فیزیکی یک پسر را دارند یا واقعا پسرند در حالی که خصوصیات فیزیکی دختران را دارند.
  • باور دارند با وجودی که دارای خصوصیات فیزیکی یک دختر هستند در نهایت به شکل یک مرد رشد می کنند یا باور دارند اگر خصوصیات فیزیکی پسری را دارند هنوز وقتی بزرگ شوند یک زن خواهند بود.
  • استرس زیادی در مورد تغییرات بدنی خود که در طول بلوغ اتفاق می افتد دارند.

در نوجوانان و بزرگسالان، علائم شامل موارد زیر هستند:

  • اطمینان از اینکه جنسیت واقعی ان ها متناسب با بدنشان نیست.
  • تمایلی شدید به رهایی از بخش جنسی بدن و دیگر خصوصیات جنسیتی خود دارند.
  • از اندام تناسلی خود متنفر هستند. ممکن است از دوش گرفتن، عوض کردن لباس یا داشتن رابطه ی جنسی برای رهایی از دیدن یا لمس ناحیه ی تناسلی خود اجتناب کنند.

کودکان یا بزرگسالان ممکن است متناسب با جنسیتی که به آن باور دارند لباس پوشیده یا خود را انطور به دیگران نشان دهند.

چه چیزی باعث تضاد جنسیتی می شود؟

تضاد جنسیتی

رشد جنسیتی پیچیده است و متغیرهای احتمالی متعددی هستند که باعث عدم تطابق میان درک خود از شخصیت و بیولوژیک جنسیتی شان می شود و این باعث می شود علت اصلی تضاد جنسیتی ناشناخته باشد.

اغلب هورمون هایی که محرک رشد جنسیتی هستند در مغز درست کار نمی کنند، باعث تولید دوباره ی اندام ها و اعضای جنسی می شوند و باعث تفاوت میان ان ها خواهد شد. علت می تواند هریک از این ها باشد:

  • هورمون های اضافی در سیستم بدن مادر؛ احتمالا می تواند نتیجه ی مصرف برخی داروها باشد.
  • عدم حساسیت جنین به هورمون ها که با نام سندروم عدم حساسیت به اندروژن نامیده می شود؛ وقتی این اتفاق می افتد تضاد جنسیتی می تواند بر اثر عدم کارکرد درست هورمون ها در رحم ایجاد شود.

عوامل نادر در تضاد جنسیتی

  • هیپرپلازی مادرزادی آدرنال یا CAH؛ وقتی سطح بالایی از هورمون های مردانه در رحم زن تولید می شود. این باعث می شود ظاهر اندام جنسی بیشتر مردانه باشد و در برخی موارد شاید در زمان تولد نوزاد از نظر بیولوژیکی پسر شناخته شود.
  • شرایط بیناجنسی؛ که باعث می شود نوزاد با دستگاه جنسی هردو جنسیت متولد شود (یا دستگاه جنسی مبهم) به والدین پیشنهاد می شود تا زمانی که کودک بتواند جنسیت خود را تشخیص دهد برای هرگونه عمل جراحی منتظر بمانند.

تضاد جنسییتی شناخته نشده یا درمان نشده

تشخیص و درمان اهمیت زیادی دارد. کسانی که دچار تضاد جنسیتی هستند سطح بالاتری از مشکلات در سلامت روان را تجربه خواهند کرد. برخی ارزیابی ها می گویند 71 درصد از افراد مبتلا به تضاد جنسیتی در طول زندگی خود حداقل یک بیماری روانی دیگر را تجربه خواهند کرد. این ها می تواند شامل اختلالات خلقی، اختلال اضطراب، افسردگی، مصرف مواد، اختلالات غذایی و تلاش برای خودکشی باشد.

تضاد جنسیتی | مرکز مشاوره همکده

تضاد جنسیتی چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص تضاد جنسیتی باید شاخص های خاصی را داشت و این شاخص ها متناسب با سن فرد متفاوت هستند.

برای تشخیص تضاد جنسیتی به عنوان یک نوجوان یا بزرگسال، باید برای حداقل شش ماه دست کم دو مورد از خصوصیات زیر را تجربه کرده باشید:

  • باور قوی که شما احساسات و واکنش هایی قوی به جنسیت دیگر دارید.
  • ایجاد تفاوت و تمایز بین شخصیت تعریفی و تجربه کرده ی شما با خصوصیات جنسی اصلی یا ثانویه

نکته مهم

کودکان اگر برای حداقل شش ماه استرس شدیدی را تجربه کرده یا حداقل شش مورد از موارد زیر را تجربه کنند دچار تضاد جنسیتی تشخیص داده می شوند:

  • عدم تمایل به اناتومی جنسی خود
  • تمایل قوی برای بازی با جنسیت دیگر
  • اصرار شدید برای پوشیدن لباس هایی که برای جنسیت دیگر هستند.
  • قبول نکردن اسباب بازی یا فعالیت هایی که متناسب با جنسیتشان نیست.
  • اصرار برای داشتن اسباب بازی، بازی یا فعالیت هایی که برای جنسیت دیگر استفاده می شود.

تضاد جنسیتی در دوران کودکی یک تشخیص جراحی نیست. این مشکل یک تشخیص پزشکی است که نیاز به درمان ندارد، به جز درمان های لازم شخصی یا خانوادگی، تا زمانی که کودک به سن بلوغ برسد. تضاد جنسیتی اغلب توسط درمانگگر یا متخصص سلامت روان تشخیص داده می شود.

تضاد جنسیتی چقدر متداول است؟

مشخص نیست دقیقا چند نفر تضاد جنسیتی را تجربه می کنند زیرا بسیاری از افرادی که دچار این مشکل هستند درخواست کمک نمی کنند.

بررسی صورت گرفته در سال 2012 روی 10000 نفر صورت گرفته و مشخص شد یک درصد از ان ها به نوعی دچار تفاوت جنسیتی هستند.

با وجودی که تضاد جنسیتی بسیار نادر است بسیاری از کودکانی که با این شرایط شناخته می شوند در حال افزایش است و این متناسب با سطح هشیاری عمومی است.

با این وجود افراد زیادی که دچار تضاد جنسیتی هستند با تعصب و عدم درک درست مقابل می شوند.

واژه شناسی جنسیتی

تضاد جنسیتی یک شرایط پیچیده است که درک ان می تواند دشوار باشد. از این رو کمک می کند بین معانی مختلف جنسیتی تمایز شناخته شد:

  • تضاد جنسیتی؛ ناراحتی یا استرس ایجاد شده با عدم تطابق بین شناخت جنسیتی فرد و جنسیت شناخته شده برای او در زمان تولد
  • تراجنسیتی؛ تمایل به زندگی کردن و پذیرفته شدن به عنوان عضوی با جنسیت متفاوت، اغلب با تمایل برای درمان جهت یافتن ظاهر فیزیکی متناسب تر با شخصیت شناخته شده برای خود
  • دگرجنس پوشی؛ جایی که فرد بنا به دلایل متعدد اغلب لباس هایی می پوشد که متناس با جنس مخالف هستند
  • جنسیت کوییر یا خارج از جنسیت؛اصطلاحی که استفاده می شود برای شرح دادن خصوصیات شخصیتی جدا از مرد و زن  – برای مثال کسانی که هم مرد هستند و هم زن یا اصلا مرد یا زن نیستند یا بین دو جنسیت در حال تغییر می باشند

تضاد جنسیتی مشابه هیچ یک از این ها نیست و ارتباطب با تغییر جنسیت ندارد. کسانی که این خصوصیات را دارند ممکن است با مشکلات دیگری شناخته شده و با درمان تغییر کنند.

درمان تضاد جنسیتی

تضاد جنسیتی

هدف این نیست که حس فرد در مورد خودش را تغییر دهید. به جای آن هدف برخورد با استرسی است که همراه با این استرس ها وجود دارد.

صحبت کردن با روان شناس بخشی از درمان برای تضاد جنسیتی است. گفتار درمانی یک راه برای شرح مشکلات روانی است که این شرایط می تواند ایجاد کند.

جدا از گفتار درمانی، افراد زیادی می خواهد حداقل گام هایی بردارند تا ظاهر فیزیکی خود را متناسب با احساسشان کنند. ان ها ممکن است طرز لباس پوشیدن خود را تغییر داده یا نام متفاوتی را انتخاب کنند. همچنین ممکن است میاز به مصرف دارو یا جراحی باشد تا ظاهر خود را عوض کنند. درمان ها شامل موارد زیر هستند:

  • مسدود کننده های بلوغ؛برای یک فرد جوان در اوایل بلوغ با تضاد جنسیتی شاید هورمون هایی تجویز شود (تستوسترون یا استروژن) که تغییرات فیزیکی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. قبل از تصمیم گیری باید با متخصص مشورت داشته باشید
  • هورمون ها؛ نوجوانان یا جوانان هورمون استروژن یا تستوسترون را مصرف می کنند برای گسترش خصوصیاتی که با ان جنسیت شناخته می شوند  
  • جراحی؛ برخی افراد جراحی های پیچیده را انتخاب می کنند. برخی تنها روال های ساده ای را انتخاب می کنند تا ظاهر خود را بیشتر با حس خود متناسب سازند.

درمان فوری افسردگی بدون دارو!

ارتباط تلفنی با برترین روانشناسان افسردگی

مشاوره روانشناسی با تعرفه دولتی

منابع
www.nhs.ukpsychiatry.orgchildrenshospital.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاور متخصص