نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب
علائم متداولی برای اضطراب وجود دارد که افراد مختلف ان را به شکل احساسات، رفتارها، افکار و علائم فیزیکی دیگر تجربه خواهند کرد. به هر حال باید به یاد داشته باشید اضطراب یک تجربه ی کاملا فردی است. همه ی افراد علائم مشابهی را نخواهند داشت. شدت علائم برای همه یکسان نخواهد بود. اما بازهم برخی علائم فیزیکی، عاطفی و رفتاری اضطراب متداول هستند. نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب چیست؟
نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب
علائم فیزیکی اضطراب به این بستگی دارند که ما چطور اضطراب را در زندگی خود تجربه می کنیم. مثال های ان عبارتند از:
- لرز
- خستگی
- گرگرفتگی
- مشکلات خواب
- حالت تهوع یا اسهال
- بالا رفتن ضربان قلب
- سرگیجه یا سبکی سر
- عرق کردن کف دست ها
- احساس پیچش در شکم
- تنگی نفس یا احساس خفگی
- درد و ناراحتی در قفسه ی سینه
- تنس، شک و لرز در ماهیچه ها
- احساس بی قراری، حس می کنید در معرض خطر هستید.
این علائم توسط تغییرات فیزیولوژیکی که بر اثر واکنش فرار یا گریز در بدن ایجاد می شوند اتفاق خواهند افتاد. متاسفانه بدن ما تفاوت بین وجود خطر واقعی و حاضر در محیط (ترس) را با تصور کردن خطری در آینده (اضطراب) متوجه نمی شود. با این وجود همانطور که گفته شد فرد برای تجربه کردن هریک از علائمی که در بالا اورده شده اند نیازی نیست حتما یک اختلال اضطراب کامل را داشته باشد. این علائم در صورتی اختلال اضطراب در نظر گرفته می شوند که به سطح خاصی از شدت و زمان رسیده و تعداد دفعاتی که علائم باعث ایجاد استرس شده و در عملکرد فرد در زندگی اش تداخل ایجاد کرده باشد به حد مشخصی برسد.
علائم رفتاری اضطراب
علائم رفتاری اضطراب به چیزی برمی گردد که فرد در زمان نگرانی می خواهند یا نمی خواهد. واکنش های رفتاری تلاش های فرد برای برخورد با جنبه های ناخوشایند اضطراب را منعکس می سازند. این در کنار نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب بسیار مهم است.
واکنش های رفتاری متداول به اضطراب عبارتند از:
- فرار از موقعیت های استرس زا (مانند جمع های شلوغ)
- شرکت در رفتارهای پرخطر، ناسالم یا آسیب زننده (مانند نوشیدن الکل زیاد یا استفاده از مواد یا داروها برای مبارزه با اضطراب)
- اجتناب از برخی رفتارها، مانند اجتناب از شرایط (مثلا جمع های اجتماعی) یا مکان هایی ( مثلا استفاده از پله ها به جای آسانسور ) که برای فرد تولید اضطراب می کند.
- به یک فرد یا شی که برای شما حس اطمینان همراه دارد خیلی وابسته اید (مثلا بیرون نمی روید، از خانه دور نمی شوید، به مدرسه یا محل کارتان نمی روید تا از این فرد یا مکان دور نشوید)
- حس می کنید مجبورید خودتان را محدود کرده و از فعالیت های روزانه تان بکاهید تا بتوانید سطح کلی اضطراب خود را کاهش دهید (مثلا برای حفظ ایمنی خود حس می کنید مجبورید در خانه بمانید)
در کل این استراتژی های تطابقی اغلب شرایط و مشکل اختلال اضطراب شما را تشدید خواهند کرد.
علائم عاطفی اختلال اضطراب
همانطور که قبل گفته شد اضطراب در پایه ترین حالت خود یک حس است. این حس مجموعه ای از احساسات دیگر را برای شما تولید می کند. لغاتی متداولی که برای توصیف احساس اضطراب استفاده می شوند عبارتند از:
- دلهره
- ترس
- نگرانی
- استرس
- بی حالی
- بی قراری
- عصبی بودن
- احساس گیجی
- ترس از کشته شدن
- تشویش و آشفتگی
برخی افراد، خصوصا کودکان، شاید حتی نتوانند احساسات خود را توصیف کنند و گاهی تنها این را می گویند “من نمی دانم چه حسی دارم”. جالب این است که بسیاری از افراد حس می کنند این علائم عاطفی اضطراب خود باعث استرس بیشتری خواهد شد. با این وجود علائم دیگر اضطراب مانند افکار، رفتارها و واکنش های فیزیکی باعث اختلال بزرگتری در عملکردهای روزانه خواهند شد.
علائم شناختی اضطراب در کنار نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب
در نهایت با علائم اضطراب روی عملکرد شناختی خود مواجه می شویم. چه متوجه این اثر باشید یا نه، وقتی دچار اضطراب می شویم افکاری در ذهنمان به جریان می افتند. حتی اگر دچار اضطراب نباشیم روزانه هزاران فکر در ذهن خود داریم. افکاری که فرد در زمان اضطراب تجربه می کنند را نگرانی می نامند.
محتوای این تفکرات به خود شخص و موقعیت او بستگی دارند، اما این افکار متداول عبارتند از:
- “من دیوانه خواهم شد”
- ” اگر این اتفاق بیفتد چه؟”
- “دیگران به من خواهند خندید”
- “من باید حتما آن را داشته باشم”
- “من نمی توانم از این شرایط فرار کنم”
- “این علائم فیزیکی به چه معنایی خواهند بود”
- ” من نمی توانم تحمل کنم که از… بی خبر باشم”
- “اوه خدای من، چه اتفاقی برای من افتاده است؟”
با توجه به طبیعت خاص اختلال اضطراب شما، و سابقه ی اضطراب که برای هر فرد منحصر به فرد است، افکار نگران کننده تان می توانند متغیر باشند.
علائم روان شناختی اضطراب می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات حافظه
- علائم مخربی مانند ناامیدی، اشتهای کم و رخوت
- مشکل در تمرکز کردن یا سختی برای ماندن روی کارتان
در واقع چیزی که قلب آسیب به شما برای اضطراب است ارزیابی شناختی نادرستتان از موقعیت می باشد. این مورد اغلب به این معناست که تهدید موجود در شرایط را بیش از حد برای خودتان ارزیابی می کنید و در عین حال تواناییتان برای مقابله با این تهدیدها را می شناسید.
بهایی که اضطراب برای شما دارد.
این علائم فیزیکی، رفتاری، شناختی و عاطفی اضطراب می توانند مسلما روی زندگی شما نقش داشته باشند.
بهایی که این اضطراب درمان نشده یا شناخته نشده می تواند برای شما داشته باشد بسیار بالاست:
- مشکلات در مصرف الکل و داروها
- افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و خودکشی
- به خاطر ترس از باور کردن دیگران نمی توانید روابطی کاربردی داشته باشید.
- دیگر مشکلات مرتبط در سلامت مانند سندروم روده، سردرد، دندان قروچه، یا دیگر اختلالات مرتبط با فک
- فرصت های اجتماعی و حرفه ای زیادی را از دست خواهید داد زیرا اضطراب اجتماعی دارید یا خجالت می کشید.
- افزایش دفعات غیبت و کاهش کارایی در محیط کار، کاهش بازده و خلاقیت، اخراج شدن از کار، یا عدم توانایی برای یافتن شغلی مناسب
در موارد حادتر، بیماری های روانی علت اصلی عدم توانایی داشتن یک زندگی خوب و منظم است. بهایی که اضطراب درمان نشده برای شما خواهد داشت بسیار بالاست.این موضوع خیلی مخرب خواهد بود و بسیار بد است زیرا درمان های بسیار موثری برای اختلالات اضطراب وجود دارند. این بها با بررسی نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب کم می شود.
علائم دیگر اختلالات اضطراب
همه ی افراد در نقطه ای از زندگی خود اختلال اضطراب را تجربه می کنند.
در حقیقت اضطراب یک واکنش بسیار طبیعی به حوادث استرس زا در زندگی است، مانند مهاجرت، تغییر کار یا داشتن مشکلات مالی.
با این وجود وقتی علائم اضطراب بزرگتر از عامل محرک آن می شوند و شروع به تداخل با زندگی شما می کنند می توانند نشانه ای از اختلال اضطراب باشند.
اختلال اضطراب قادر است شما را ضعیف و ناتوان سازد اما می توانید با دریافت کمک از یک فرد متخصص ان را مدیریت کنید. شناخت علائم اولین گام برای درمان است.
-
نگرانی شدید
یکی از متداول ترین علائم اختلال اضطراب نگرانی شدید است. نگرانی ای که همراه با اختلال اضطراب می باشد شما رانسبت به محرک های ان ناتوان کرده و اغلب در واکنش به موقعیت هایی عادی و روزانه ایجاد می شود.
برای اینکه نگرانی شما را بتوان علامتی از اختلال اضطراب دانست باید برای حداقل شش ماه در بیشتر روزها دیده شده و کنترل ان برایتان دشوار باشد.
-
خستگی
زود خسته شدن یکی دیگر از علائم اختلال اضطراب فراگیر است. شاید این علامت برای برخی عجیب باشد علت این است که اضطراب اغلب با فعالیت زیاد همراه است. برای برخی افراد این خستگی تنها در زمان حملات اضطراب است و برای برخی دیگر خستگی می تواند شدید باشد.
-
مشکل در تمرکز کردن از نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب
برخی تحقیقات نشان داده اند اضطراب می تواند در کارکرد حافظه اختلال ایجاد کند، نوعی از حتفظه که مسئول نگهداری از اطلاعات کوتاه مدت است. این توضیح می دهد بیان کد چرا اغلب افراد در دورانی که اضطراب شدید دارند کاهش در عملکرد خود را تجربه می کنند.
البته باید بدانید مشکل در تمرکز کردن می تواند از علائم مشکلات متعددی باشد، مانند اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و یا افسردگی، پس این مورد به تنهایی برای تشخیص اختلال اضطراب کافی نخواهد بود.
-
گرفتگی در ماهیچه ها
داشتن ماهیچه هایی سفت و گرفته در تمام روزهای هفته یکی دیگر از علائم متداول اضطراب است. با وجودی که گرگفتگی ماهیچه رایج است اما ارتباط آن با اضطراب هنوز درست مشخص نیست.
ممکن است گرفتگی ماهیچه ها خودش احساس اضطراب را افزایش دهد اما این احتمال نیز وجود دارد که اضطراب خود باعث افزایش تنش در ماهیچه ها شده باشد و یا فاکتور موثری در ایجاد ان باشد.
-
مشکل در خواب رفتن یا خواب ماندن از نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب
اختلالات خواب ارتباط زیادی با اختلالات اضطراب دارند. بیدار شدن در نیمه های شب و مشکل در خوابیدن دوباره دو مورد از مشکلات متداول هستند.
برخی تحقیقات می گویند بی خوابی در طول کودکی می تواند با ایجاد اضطراب در اواخر زندگی مرتبط باشد.
چه زمانی به دنبال کمک های تخصصی باشیم؟
اضطراب می تواند به شدت ناتوان کننده باشد بنابراین اگر علائم شما شدید هستند دریافت کمک های حرفه ای اهمیت زیادی دارد. اگر در بیشتر روزها احساس نگرانی دارید و یا یک یا چندین مورد از علائم گفته شده را برای شش ماه اس که تجربه می کنید احتمالا دچار اختلال اضطراب شده باشید.
بدون در نظر گرفتن مدت زمانی که علائم را تجربه می کنید، اگر این ها با زندگی روازنه ی شما تداخل دارند باید از یک متخصص کمک بگیرید.
روان شناسان وروان درمانان متخصص برای درمان اختلالات اضطراب با روش های متفاوت آموزش دیده اند. این ها اغلب شامل درمان رفتار شناختی، داروهای ضداضطراب یا برخی درمان های طبیعی می شوند. با بررسی نشانه های رفتاری و بدنی اضطراب می توان به نتایج خوبی رسید.
کار کردن با یک متخصص می تواند کمک کند اضطراب خود را مدیریت کرده و علائم را به سرعت و با روشی ایمن کاهش دهید.
- ترک سیگار؛سیگار کشیدن با افزایش خطر اختلالات اضطراب همراه است. ترک سیگار با بهبود سلامت روان همراه خواهد بود.
- اجتناب از مصرف الکل؛ اختلالات اضطراب و مصرف الکل ارتباطی قوی دارند، در نتیجه دور ماندن از الکل به شما کمک خواهد کرد.
- مصرف پروبیوتیک ها و غذاهای تخمیر شده؛ مصرف پروبیوتیک ها و خوردن غذاهای تخمیری می تواند با بهبود سلامت روان در ارتباط باشد.
- محدود کردن مصرف کافئین؛ کافئین زیادمی تواند احساس اضطراب در برخی افراد را تشدید نماید، خصوصا کسانی که دچار اختلالات اضطراب هستند.
- مرتبا ورزش کنید؛ ورزش منظم با کاهش خطر بروز اختلال اضطراب در ارتباط می باشد، اما تحقیقات روی اینکه چطور ورزش به شما کمک می کند هنوز درست مشخص نیست.
- تمرین مدیتیشن؛ یک نوع از درمان بر اساس مدیتیشن کاهش استرس با کمک تمرکز ذهنی است که نشان داده شده می تواند علائم را در مبتلایان به اختلال اضطراب کاهش دهد.