اعتماد به نفس در کودکان
برای کودکان اعتماد به نفس ریشه در این ها دارد:
- گذراندنی زمانی با کیفیت در کنار خانواده
- اینکه بدانند دوستشان دارند و عضو یک خانواده و گروهی می باشند که برای آن ها ارزش قائل هستند.
- تشویق شدن به امتحان کردن چیزهای جدید، یافتن مواردی که در ان خوب هستند و تشویق شدن برای چیزهایی که به ان اهمیت می دهند.
مهم ترین چیزی که شما می توانید برای بهبود اعتماد به نفس کودک خود انجام دهید این است که به او بگویید دوستش دارید. مرتبا این حرف را به او تکرار کرده و به هر دلیل و بهانه ای محبت و تحسین خود را به او نشان دهید.
روابط، ارتباطات، تعلقات و اعتماد به نفس کودک شما
داشتن ارتباط با افراد دیگری که به شما اهمیت می دهند برای اعتماد به نفس کودکتان مفید خواهد بود. این ارتباط باعث می شود حس قوی تری نسبت به جایگاه خود در خانواده و روابط دورتر داشته باشد. ارتباط داشتن با دوستان و افراد دیگر در جامعه به کودک شما کمک می کند یاد بگید چگونه با دیگران ارتباط برقرار کرده و اعتماد به نفس خود را بهبود بخشد.
در اینجا ایده هایی برای بهبود اعتماد به نفس کودک از طریق روابط آورده شده است:
- حس کودک خود به خانواده، اجتماع و فرهنگتان را قوی کنید؛ برای مثال به او عکس های خانوادگی را نشان داده و از خاطراتتان برای او تعریف کنید. در مراسمات اجتماعی یا فرهنگی مانند مراسم های مذهبی شرکت کرده و او را تشویق کنید عضو یک انجمن ورزشی یا گروه مورد علاقه ی خود یا یک گروه خانوادگی شود.
- او را تشویق کنید به عنوان عضوی از خانواده برای خود ارزش بگذارد؛ یک راه برای انجام این کار همراه کردن او با خودتان در کارهای خانه است. هرکسی که بخشی از کارهای خانه را به عهده بگیرد احساس مهم بودن و ارزش داشتن خواهد کرد.
- از دوستان کودک خود استقبال کرده و آن ها را بشناسید؛ او را تشویق کنید بیرون از خانه برای خود دوستانی داشته باشید و زمانی بگذارید تا بتواند به خانه ی آن ها برود.
زمانی با کیفیت و اعتماد به نفس کودک
وقتی زمان خوبی را با کودک خود می گذرانید به او اجازه می دهدی بداند برای شما مهم ست. انجام کارهایی در کنار هم به عنوان یک خانواده می تواند حس تعلق و همراهی شما در خانواده به یکدیگر را افزایش دهد، و این برای اعتماد به نفس کودکتان مفید است.
در اینجا ایده هایی برای شما داریم:
- بگذارید کودکتان در کاری به شما کمک کند؛ در نتیجه حس می کند مفید است. برای مثال کودکی که هنوز به مدرسه نرفته می تواند در چیدن میز شام به شما کمک کند.
- برای گذراندن زمانی دو نفره با کودک خود برنامه ریزی کنید؛کاری انجام دهید که او از ان لذت می برد، چه نقاشی کردن باشد، پازل درست کردن، فوتبال یا پختن کیک.
چیزهایی که می توانند به اعتماد به نفس کودک شما آسیب برسانند.
- پیام هایی که چیزی منفی در مورد کودک می گویند برای اعتماد به نفس او بد هستند؛ برای مثال ” تو خیلی شیطان، سرکش و بی ادب شده ای … ” وقتی کودکتان کاری انجام می دهد که دوست ندارید بهتر است به او بگویید به جای آن چه کار کند. برای مثال ” تو هنوز تکالیفت را انجام نداده ای. باید حالا نشسته و سوالات ریاضی ات را تمام کنی “
- پیام هایی که می گویند زندگی بدون حضور کودکان بهتر خواهد بود ممکن است به اعتماد به نفس کودک شما آسیب برساند، مثلا ” اگر مجبور نبودم برای بچه ها هزینه کنم حالا می توانستم یک ماشین جدید بخرم “
- بی توجهی به کودکان، رفتار کردن با آن ها مانند یک مزاحم و توجه نکردن به ان ها مسلما برای اعتماد به نفس کودک شما خوب نیست. یک مثال می تواند این باشد ” من مریض هستم و از دست تو خسته شدم ” یا اینکه هر بار کودک می خواهد صحبت کند اخم کرده یا سر تکان می دهید. این ها نیز می توانند همان اثر را داشته باشند.
- مقایسه ی منفی با کودکان دیگر، خصوصا خواهرها و برادرها، اصلا نمی تواند به شما کمکی کند. هر کودک در خانواده متفاوت است، با نقاط قوت و ضعف مخصوص خود. بهتر است شما موفقیت ها و دستاوردهای هر کودک را تشخیص دهید.
نکاتی برای ایجاد اعتماد به نفس در کودکان
-
به تعریف کردن هایتان دقت داشته باشید؛
- مسلما کودک شما نیاز به تشویق زیادی دارد، وقتی یاد می گیرد چهار دست و پا راه برود، یک توپ پرتاب کند یا یک دایره بکشد. وقتی شما در تعریف خود مبالغه می کنید او این را حس خواهد کرد ( این بهترین برج خانه سازی است که من تابه حال دیده ام ) و شروع به تدریج نسبت به تشویق های شما بی توجه شود. اگر او کاری را انجام داده که باید بدهد نیازی نیست تشویقش کنید. وقتی دندان هایش را مسواک می زند یا لباسش را داخل کمد می گذارد تشویقی نیاز ندارد. تنها یک کلمه ی ممنونم کافی خواهد بود. سعی کنید یک واکنش مثبت به کار او نشان دهید: به جای اینکه به کودکتان بگویید نقاشی او فوق العاده است شاید بهتر باشد به استفاده ی خوب از رنگ بنفش در نقاشی اش اشاره کنید.
-
سعی نداشته باشید همیشه شما او را از مشکل نجات دهید؛
- طبیعی است بخواهید مانع از آسیب دیدن، ناامیدی یا اشتباه کردن کودک خود شوید اما وقتی شما در کار او دخالت می کنید – سعی می کنید او را به مهمانی تولدی دعوت کنید که در ان نبوده یا می خواهید مربی اش را قانع کنید تا او را در بازی های بیشتری شرکت دهد – هیچ کار خوبی برای او نمی کنید. ان ها یاد می گیرند با غلبه بر موانع به موفقیت برسند نه اینکه شما این موانع را پاک کنید. بسیار مهم است کودکان کم سن شانس بازی کردن و خطر کردن را داشته باشند بدون اینکه حس کنند والدین برای انجام کاری اشتباه از ان ها انتقاد کرده و یا خودشان اشتباه ان ها را تصحیح می کنند. حتی گاهی خوب است والدین خودشان عمدا در جایی کاری را اشتباه انجام دهند. دیدن اشتباهتان و ناراحت نشدن زیاد برای ان باعث می شود کودک شما نیز حس بهتری پیدا کند.
-
بگذارید او تصمیم بگیرد؛
- وقتی کودک شما این فرصت را داشته باشد که از سنین کم تصمیم گیری کند او به خاطر این قضاوت خود اعتماد به نفس پیدا خواهد کرد. البته کودکان دوست دارند خودشان همه چیز را پیش ببرند اما داشتن کنترل زیاد می تواند برای ان ها گیج کننده باشد. بهتر است دو یا سه انتخاب به کودک خود بدهید. برای مثا از یک کودک سه ساله نپرسید برای شمام چه می خواهد اما به او پاستا یا چند غذای دیگر را پشنهاد دهید تا انتخاب کند. در همین حین باید کودک شما بداند این گزینه ها را شما انتخاب می کنید. مثلا شاید دختر هشت ساله ی شما دوست داشته باشد شبیه به پسرها لباس بپوشد. بگذارید این انتخاب را داشته باشد اما چیزهای دیگر مانند تمرین پیانو به انتخاب او نیستند.
-
روی نیمه ی پر لیوان تمرکز کنید؛
- اگر او در یادگیری شعرها از هم کلاسی های خود عقب تر است به او بگویید هرکس در یادگیری سرعت خود را دارد و زمان بیشتری برای مطالعه با او صرف کنید. بیا برنامه ای بریزیم تا ببینیم چطور می توانی شانس شرکت در مسابقه ی بعدی را داشته باشید. “
-
به علایق شخصی او رسیدگی کنید؛
- سعی کنید کودک خود را در فعالیت های مختلف شرکت دهید و وقتی چیزی را پیدا کرد که واقعا به ان علاقه داشت تشویق کنید. کودکانی که برای خو یک مسیر دارند چه این علاقه آشپزی باشد یا علاقه به دایناسورها؛ آن ها از تجربیات خود احساس غرور داشته و به احتمال بیشتری در این بخش از زندگی خود موفق خواهند بود. سرگرمی های خاص می توانند خصوصا برای کودکانی که زیاد در مدرسه موفق نیستند خوب باشند و بعلاوه شما می توانید به کودک خود کمک کنید از این علاقه اش برای برقراری ارتباط با کودکان دیگر استفاده کند. برای مثال اگر کودک شما نقاشی را دوست دارد اما بیشتر هم کلاسی های او در ورزش خوب هستند او را تشویق کنید نقاشی های ورزشی بکشد. یا می تواند کتابی از کارهای هنری خود تهیه کرده و آن را در کلاش نشان دهد.
-
مهارت حل مشکلات را به او یاد دهید؛
- کودکان وقتی می توانند برای چیزی که دوست دارند داشته باشند صحبت کنند اعتماد به نفس بیشتری را حس خواهند کرد. شما می توانید حتی به یک کودک کم سن یاد دهید چطور مشکلات خود را حل کند.
-
به دنبال راه هایی برای کمک کردن به دیگران باشند؛
منابع: