اختلال سوءمصرف الکل (قسمت اول)
اختلال سوءمصرف الکل (که گاه به سطحی می رسد که اعتیاد به الکل نامیده می شود) الگویی از مصرف الکل است که شامل مشکلاتی در الکل مصرفی، شیفتگی و تمایل شدید به الکل، ادامه دادن به مصرف الکل حتی زمانی که باعث بروز مشکل می شود، نیاز به نوشیدن مقدار بیشتر برای رسیدن به همان اثرات مشابه، یا داشتن علائم ترک در زمان کاهش سریع یا متوقف کردن نوشیدن می شود.
استفاده ی ناسالم از الکل شامل هرگونه استفاده ای از این ماده است که سلامت یا امنیت شما را در خطر قرار داده یا باعث دیگر مشکلات مرتبط با مصرف ان می شود. همچنین می تواند شامل نوشیدن بینگ شود زمانی که یک مرد در دو ساعت پنج نوشیدنی یا بیشتر مصرف می کند یا یک زن د دو ساعت حداقل چهار نوشیدنی الکلی مصرف کرده است. نوشیدن به این سبک باعث می شود مشکلات قابل توجهی در سلامت و خطراتی در امنیت فرد ایجاد گردد.
اگر سبک مصرف الکل شما باعث استرس قابل توجه مکرر و مشکلات در عملکردتان در زندگی روزانه می شود شما احتمالا دچار اختلال مصرف الکل هستید. این مشکل می تواند از متوسط تا شدید متغیر باشد. با این وجود حتی اختلال متوسط می تواند تشدید شده و منجر به مشکلاتی جدی شود، بنابراین درمان سریع اهمیت زیادی دارد.
علائم ابتلا به اختلال سوءمصرف الکل
اختلال مصرف الکل می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد و این به تعداد علائمی که تجربه می کنید بستگی دارد. علائم و نشانه ها عبارتند از:
- نمی توانید مقدار الکل مصرفی خود را کمتر کنید.
- تمایل شدیدی به مصرف الکل را حس می کنید.
- زمان زیادی را صرف مصرف الکل، تهیه ی نوشیدنی الکلی یا بهبود پس از مصرف می کنید.
- نمی توانید تعهدات خود در محیط کار، مدرسه و خانه را به خاطر مصرف الکل انجام دهید.
- فعالیت ها و سرگرمی های اجتماعی و کاری خود را به خاطر مصرف الکل کم کرده یا اصلا کنار گذاشته اید.
- زمانی الکل مصرف می کنید که می دانید برای شما خطراتی را همراه دارد مثلا زمان رانندگی یا شنا کردن
- می خواهید میزان نوشیدنی مصرفی خود را کم کنید اما نمی توانید یا تلاش های ناموفقی برای انجام این کار داشته اید.
- به مصرف الکل ادامه می دهید با وجودی که می دانید مشکلاتی در سلامت فیزیکی، اجتماعی یا روابط بین فردی شما ایجاد خواهد کرد.
- وقتی الکل نمی نوشید علائم ترک را تجربه می کنید مانند حالت تهوع، تعریق یا لرز یا زمانی که برای ترک این علائم به سراغ الکل می روید.
- نسبت به الکل مقاوم شده اید به طوری که برای دریافت همان اثرات مشابه باید مقدار بیشتری مصرف کنید یا با همان میزان از الکل اثرات کمتری را تجربه خواهید کرد.
اختلال مصرف الکل می تواند شامل دوره ای از مسمومیت الکلی و علائم ترک باشد.
-
مسمومیت الکلی
- در نتیجه ی افزایش میزان الکل در جریان خون ایجاد می شود. هرچه میزان الکل بالاتر باشد شما بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرید. مسمومیت الکل باعث بروز مشکلاتی در رفتار و تغییرات روانی خواهد شد. این ها می توانند شامل رفتارهای نامناسب، حالات روحی ناپایدار، نداشتن قدرت قضاوت، حرف های نامشخص، از دست دادن تمرکز یا حافظه و عدم هماهنگی میان اعضای بدن شود. همچنین ممکن است مدتی “دوره ی خاموشی ” را تجربه کنید، زمانی که حوادث قبل را به یاد نمی آورید. سطح بالای الکل در خون می تواند منجر به کما یا حتی مرگ نیز شود.
-
علائم ترک
- می توانند زمانی نمودار شوند که مصرف الکل بسیار طولانی و پشت هم بوده و بعد ناگهان متوقف شده یا به مقدار قابل توجهی کم شود. این اتفاق می تواند در طول چند ساعت بعد تا چهار یا پنج روز بعد بیفتد. علائم و نشانه ها شامل تعریق، بالا رفتن ضربان قلب، لرزش دست ها، مشکلات خواب، حالت تهوع و استفراغ، توهم، بی قراری، اضطراب و گاه تشنج هستند. علائم می توانند به حدی شدید باشند که روی توانایی شما در محیط کار یا موقعیت های اجتماعی دیگر اثر بگذارند.
چه مقدار از الکل به عنوان اختلال سوءمصرف الکل نظر گرفته می شود؟
موسسه ی ملی مصرف الکل استانداردی را برای نوشیدن هریک از نوشیدنی های الکلی زیر بیان نموده است:
- 355 میلی لیتر از الکل 5 درصد
- 237 تا 266 میلی لیتر از الکل 7 درصد
- 148 میلی لیتر از الکل 12 درصد
- 44 میلی لیتر از الکل 40 درصد
در اختلال سوءمصرف الکل چه زمانی از پزشک کمک بگیریم؟
اگر حس کردید گاهی زیادتر از حد الکل می نوشید یا مصرف الکل باعث مشکلاتی بای شما شده است یا خانواده نگران مصرف شما هستند با پزشک مشورت داشته باشید. راه های دیگر برای دریافت کمک صحبت با یک متخصص در زمینه ی مشکلات روانی یا درخواست کمک از گروه های درمانی یا گروه های مشابهی است که در این زمینه خدمات اجتماعی دارند.
از انجایی که تکذیب اعتیاد متداول است شاید حس نکنید در نوشیدن خود مشکل دارید. شاید شما متوجه نباشید چه مقدار الکل مصرف می کنید یا چه مشکلاتی در زندگی شما مرتبط با مصرف الکل هستند. به حرف های فامیل، دوستان یا همکاران وقتی از شما می خواهند عادات مصرفی خود را چک کرده یا درخواست کمک داشته باشید گوش کنید. می توانید با کسی حرف بزنید که خود او نیز مشکلاتی در نوشیدن داشته است اما حالا ترک کرده.
اگر از دوستان به دلیل اختلال سوءمصرف الکل نیاز به کمک دارد.
افراد زیادی در مقابل دریافت کمک و درمان اعتیاد الکل مقاومت می کنند زیرا متوجه نیستند که مشکلی دارند. صحبت های افراد نزدیک می تواند به برخی افراد کمک کند تا متوجه مشکل خود شده و بپذیرند که نیاز به کمک های حرفه ای دارند. اگر برای کسی که زیاد الکل می نوشد نگرانید از یک فرد متخصص با تجربه در زمینه ی درمان الکل بخواهید به شما کمک کند بفهمید چطور می توانید این فرد را متقاعد به درمان کنید.
علل اختلال سوءمصرف الکل
فاکتورهای ژنتیک، روانی، اجتماعی و محیطی می توانند روی چگونگی تاثیر نوشیدن الکل بر بدن و رفتار شدن اثرگذار باشند. نظریات می گویند برای برخی افراد نوشیدن الکل تاثیرات عجیب و متفاوتی دارد که می تواند منجر به اختلال مصرف الکل شود.
به مرور زمان نوشیدن الکل زیاد می تواند عملکرد عادی در بخش هایی از مغز که مرتبط با تجربه کردن احساس لذت، قضاوت و توانایی کنترل روی رفتار هستند را عوض کند. این ها می توانند باعث تمایل به مصرف برای بازگرداندن احساسات خوب و یا کاهش احساسات بد شوند.
فاکتورهای خطر
مصرف الکل می تواند در نوجوانان نیز شروع شود اما اغلب اختلال مصرف الکل در بین دهه ی بیست تا سی زندگی اتفاق می افتد، البته شروع آن در هر سنی ممکن است.
- نوشیدن مداوم الکل: نوشیدن زیاد در یک الگوی منظم برای مدتی تقریبا طولانی یا نوشیدن به سبک بینگ در روال هایی منظم می تواند منجر به مشکلات مرتبط با مصرف الکل یا اختلال مصرف شود.
- شروع مصرف در سنین کم: کسانی که در سنین کم شروع به نوشیدن الکل می کنند – خصوصا نوشیدن بینگ – در خطر بیشتری برای اختلال مصرف الکل هستند.
- سابقه ی خانوادگی: خطر اختلال مصرف الکل برای کسانی که والدین یا خویشاوندانی همراه با مشکل مصرف دارند بیشتر است. این ها می تواند تحت تاثیر فاکتورهای ژنتیکی باشد.
- افسردگی و دیگر مشکلات روحی:کسانی که مشکلات روحی مانند اضطراب، افسردگی، شیزوفرنی یا اختلال دوقطبی دارند به احتمال بیشتری روی به اعتیاد به الکل یا دیگر مواد می آورند.
- سابقه ی مشکلات در گذشته: کسانی که سابقه ی مشکلات عاطفی یا دیگر اتفاقات سخت را در گذشته داشته اند بیشتر در خطر اختلال مصرف هستند.
- داشتن جراحی برای لاغری: برخی تحقیقات نشان داده اند داشتن جراحی های لاغری افزایش خطر اختلال مصرف الکل یا بازگشت پس از بهبود را زیاد می کنند.
- فاکتورهای اجتماعی و فرهنگی: داشتن دوستان یا نزدیکانی که مرتبا الکل می نوشند می تواند خطر اختلال مصرف را زیاد کند. چیزی که گاه در برخی رسانه ها در مورد مصرف الکل نشان می دهد نیز این پیام را می رساند که نوشیدن الکل زیاد ایرادی ندارد. برای افراد جوان، تاثیر والدین، دوستان و دیگر مدل های می تواند روی خطر تاثیرگذار باشد.
مشکلات همراه در زمان مصرف
الکل سیستم عصبی مرکزی بدن را ضعیف می کند. در برخی افراد واکنش اولیه تحریک و برانگیختگی است. اما با ادامه دادن مصرف آرام خواهد شد.
الکل زیاد روی قدرت صحبت کردن، هماهنگی ماهیچه ها و بخش های حیاتی مغز اثر می گذارد. نوشیدن بسیار زیاد می تواند باعث کما یا حتی مرگ شود. این نگرانی خصوصا زمانی وجود دارد که داروهایی را مصرف می کنید که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می دهند.
تاثیر روی امنیت
نوشیدن زیاد الکل می تواند روی مهارت های قضاوت شما اثر گذاشته و قدرت ممانعت شما را کاهش دهد و منجر به گرفتن تصمیم های نادرست و بروز شرایط با رفتارهایی خطرناک شود، از جمله:
- مشکلات در روابط
- مشکل در مصرف دیگر مواد
- افزایش خطر تلاش برای خودکشی
- کارایی ضعیف در مدرسه یا محیط کار
- مشکلات قانونی یا مشکل در وضعیت استخدام یا شرایط مالی
- تصادفات وسایل نقلیه یا دیگر انواع از جراحات تصادفی مانند غرق شدن
- افزایش احتمال شرکت در جرم های خشونت آمیز یا قربانی یک جرم شدن
- شرکت در رابطه ی جنسی پرخطر و حفاظت نشده یا تجربه کردن خشونت جنسی یا تجاوز
تاثیرات روی سلامت
نوشیدن الکل زیاد برای یک بار یا به مرور زمان می تواند باعث بروز مشکلات در سلامت شود، از جمله:
-
مشکلات کبد:
- نوشیدن زیاد می تواند میزان چربی در کبد را زیاد کند، باعث التهاب کبد شود و به مرور زمان منجر به تخریب بازگشت ناپذیر یا زخم در بافت کبد شود.
-
مشکلات گوارشی:
- نوشیدن زیاد الکل می تواند باعث التهاب در بافت معده شود و یا زخم مری یا معده ایجاد کند. اختلال مصرف الکل ممکن است با جذب ویتامین های B و دیگر مواد غذایی در تداخل باشد. نوشیدن زیاد به بافت پانکراس آسیب رسانده یا منجر به التهاب در پانکراس خواهد شد.
-
مشکلات قلبی:
- نوشیدن زیاد الکل می تواند باعث فشار خون بالا و افزایش خطر بزرگ شدن قلب، از کار افتادن قلب یا سکته شود. حتی یک بار نوشیدن به سبک بینگ می تواند باعث مشکلات جدی در ضربان قلب گردد.
-
دیابت و مشکلات آن:
- الکل با آزادسازی گلوکوز در کبد تداخل دارد و می تواند خطر کاهش قند خون را زیاد کند. اگر شما به دیابت مبتلا بوده و برای کاهش سطح قند خون انسولین مصرف کرده اید این وضعیت می تواند برای شما خطرناک باشد.
-
مشکلات در عملکرد جنسی و قاعدگی زنان:
- نوشیدن زیاد می تواند باعث اختلال نعوظ در مردان شود. در زنان این کار می تواند در چرخه ی قاعدگی اختلال ایجاد نماید.
-
مشکلات در چشم ها:
- به مرور زمان نوشیدن زیاد می تواند باعث حرکات غیرارادی سریع در چشم ها شده و منجر به ضعیف شدن و از کار افتادن ماهیچه های چشم بر اثر کمبود ویتامین B-1 شود. کمبود تیامین نیز اگر درمان نشود می تواند همراه با آسیب های مغزی باشد مانند زوال عقل برگشت ناپذیر.
-
آسیب به استخوان ها:
- الکل می تواند با تولید استخوان جدید تداخل داشته باشد. از دست دادن استخوان منجر به پوکی استخوان شده و خطر شکستگی استخوان ها را زیاد می کند. الکل می تواند به مغز استخوان نیز آسیب برساند، جایی که سلول هایی خونی را می سازد. این باعث کاهش تعداد پلاکت ها خواهد شد که نتیجه ی ان کبودی و خونریزی است.