1448

اختلال آفازی یا زبان پریشی چیست؟

اختلالات مختلفی در دنیا و بین افراد مختلف وجود دارند. مانند اختلال آفازی یا زبان پریشی. یک سری اختلالات هستند که همگانی به شمار می روند. برای مثال اختلالات افسردگی یا اختلالات استرسی در همه افراد و در سنین مختلف می تواند به وجود بیاید. یک سری از اختلالات هم هستند که بیشتر برای کودکان یا به صورت اختصاصی برای بزرگسالان است. اختلالات در کودکان اگر به طور کامل درمان نشود می تواند به آینده کودک ضربه بزند و در واقع پیامد های آن افسردگی را به همراه داشته باشد.

این بدان دلیلی است که کودک در دوران مدرسه تحیاسمی کند با بقیه فرق دارد و مورد تمسخر قرار می گیرد که این باعث آسیب روحی به او می شود. روان شناسان حساسیت دوران کودکی را بسیار مهم می دانند. آن ها می گویند که خانواده ها یا باید اصلا بچه دار نشوند و یا برای ٨ سال اول زندگی کودک برنامه بسیار دقیقی هم از لحاظ روحی و هم از لحاظ جسمی ایجاد کنند. در ادامه این مقاله که در وبسایت همکده به عنوان اولین و بزرگ ترین مرکز مشاوره تلفنی  آنلاین روان شناسی در ایران و ارائه دهنده خدمات مشاوره و روان شناسی نوشته شده است می خواهیم در ارتباط با اختلال آفازی یا زبان پریشی چیست؟ صحبت کنیم.

اختلال آفازی یا زبان پریشی در افراد

آفازی یک اختلال ارتباطی است که استفاده از کلمات را دشوار می کند. این می تواند بر گفتار، نوشتن و توانایی درک زبان شما تأثیر بگذارد. آفازی در اثر آسیب یا صدمه به قسمت های زبانی مغز ایجاد می شود. این در بزرگسالان مسن، به ویژه در افرادی که سکته کرده اند، بیشتر دیده می شود.

آفازی مانع از چه چیز می شود؟

آفازی مانع از توانایی فرد برای برقراری ارتباط می شود، اما هوش را مختل نمی کند. افرادی که دچار آفازی هستند ممکن است در صحبت کردن و یافتن کلمات “مناسب” برای تکمیل افکار خود مشکل داشته باشند. همچنین ممکن است در درک مکالمه، خواندن و درک کلمات نوشتاری، نوشتن کلمات و استفاده از اعداد مشکل داشته باشند. افراد مبتلا به آفازی ممکن است کلمات یا عبارات را نیز تکرار کنند.

انواع آفازی

آفازی انواع مختلفی دارد. هرکدام می توانند اختلالی ایجاد کنند که از خفیف تا جدی متفاوت باشد. انواع رایج آفازی شامل موارد زیر است:

آفازی بیان (غیر روان)

با آفازی رسا، فرد می داند چه چیزی می خواهد بگوید، اما در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارد. فرقی نمی کند که فرد سعی می کند آن چه را که می خواهد در برقراری ارتباط به کار ببرد بگوید یا بنویسد.

آفازی پذیرایی (روان)

اختلال آفازی یا زبان پریشی چیست؟

با آفازی پذیرا، فرد می تواند صدایی را بشنود یا نوشته ای را بخواند، اما ممکن است معنای پیام را درک نکند. اغلب اوقات  کسی که مبتلا به آفازی پذیراست، زبان را به معنای واقعی کلمه می گیرد. گفتار خودشان ممکن است آشفته باشد زیرا آن ها زبان خود را نمی فهمند.

اختلال آفازی یا زبان پریشی آنومیک

با آفازی آنومیک، فرد در یافتن کلمات مشکل دارد. به این حالت آنومیا گفته می شود. به دلیل مشکلات، فرد تلاش می کند کلمات مناسب را برای گفتن و نوشتن پیدا کند.

آفازی جهانی

این شدید ترین نوع آفازی است. این اغلب بلافاصله پس از سکته مغزی کسی مشاهده می شود. با آفازی جهانی، فرد در گفتن و درک کلمات مشکل دارد. علاوه بر این فرد نمی تواند بخواند یا بنویسد. با سکته مغزی این نوع از آفازی به وجود می آید و ممکن است با درمان مناسب بهبود یابد.

آفازی پیشرونده اولیه

آفازی پیشرونده اولیه نوعی اختلال نادر است که افراد به تدریج توانایی مکالمه، خواندن، نوشتن و درک آن چه را که در مکالمه می شنوند در طی یک دوره زمانی از دست می دهند. هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند آفازی پیشرونده اولیه را معکوس کند. افراد مبتلا به آفازی پیشرونده اولیه قادر به برقراری ارتباط از راه های دیگری غیر از گفتار هستند. به عنوان مثال، آن ها ممکن است از حرکات مختلف بدن  استفاده کنند و بسیاری هم از ترکیب گفتاردرمانی و داروها استفاده می برند.

علائم آفازی

علائم اصلی آفازی عبارتند از:

  • مشکل در صحبت کردن
  • در تلاش برای یافتن اصطلاح یا کلمه مناسب
  • استفاده از کلمات عجیب یا اشتباه در مکالمه
  • مشکل در درک آن چه دیگران می گویند یا دنبال کردن مکالمات
  • نوشتن جملاتی که در بیان کردن در نوشتن معنی و معلولی ندارند
  • با جملات یا عبارات کوتاه صحبت کنید
  • استفاده از کلمات غیرقابل تشخیص

اختلال آفازی یا زبان پریشی ممکن است خفیف یا شدید باشد

آفازی ممکن است خفیف یا شدید باشد. با آفازی خفیف، فرد ممکن است مکالمه کند، اما در یافتن کلمه مناسب یا درک مکالمات پیچیده مشکل دارد. آفازی جدی باعث می شود فرد توانایی برقراری ارتباط کمتری داشته باشد. ممکن است فرد حرف کمی بزند و در مکالمه ای شرکت نکند یا آن را درک نکند.

برخی از افراد مبتلا به آفازی در درک صحبت دیگران مشکل دارند

برخی از افراد مبتلا به آفازی در درک صحبت دیگران مشکل دارند. مشکلات به ویژه هنگامی که فرد خسته یا در یک فضای شلوغ یا پر سر و صدا باشد، رخ می دهد. آفازی بر مهارت تفکر تأثیر نمی گذارد. اما ممکن است فرد در درک مطالب نوشتاری با مشکل رو به رو شود و با نوشتن خط مشکلی نداشته باشد. برخی از افراد در استفاده از اعداد یا حتی در انجام محاسبات ساده مشکل دارند.

علل آفازی

آفازی معمولاً در اثر سکته مغزی یا آسیب مغزی همراه با آسیب به یک یا چند قسمت از مغز که با زبان سروکار دارند ایجاد می شود. براساس انجمن ملی آفازی ، حدود 25 تا 40 درصد افرادی که از سکته مغزی جان سالم به در می برند، دچار آفازی می شوند.

آفازی و تومور مغزی

آفازی ممکن است به دلیل تومور مغزی، عفونت مغزی یا زوال عقل مانند بیماری آلزایمر ایجاد شود. در برخی موارد، آفازی از علائم صرع یا اختلال عصبی دیگر است.

تشخیص اختلال آفازی یا زبان پریشی

اختلال آفازی یا زبان پریشی چیست؟

معمولاً پزشک هنگام معالجه بیمار برای سکته مغزی، آسیب مغزی یا تومور، اولاً آفازی را تشخیص می دهد. با استفاده از یک سری آزمایشات عصبی، پزشک ممکن است از فرد سوالاتی بپرسد. همچنین ممکن است پزشک دستورات خاصی صادر کند و از فرد بخواهد موارد یا اشیای مختلف را نام برد. نتایج این آزمایشات به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد فرد مبتلا به آفازی است یا خیر. آن ها همچنین کمک می کنند تا بدانید که شدت آفازی شما چه قدر است.

درمان آفازی

درمان فرد مبتلا به آفازی به مواردی از جمله بستگی دارد:

  • سن
  • علت آسیب مغزی
  • نوع آفازی
  • موقعیت و اندازه ضایعه مغزی

به عنوان مثال، یک فرد مبتلا به آفازی ممکن است تومور مغزی داشته باشد که بر مرکز زبان مغز تأثیر بگذارد. جراحی برای درمان تومور مغزی نیز ممکن است

آفازی و سکته

فرد مبتلا به اختلال آفازی یا زبان پریشی که سکته کرده است ممکن است از جلسات با یک آسیب شناس گفتار زبان بهره مند شود. درمانگر به طور مرتب با فرد ملاقات می کند تا به او کمک کند بهتر صحبت کند و ارتباط برقرار کند. درمانگر همچنین روش هایی برای برقراری ارتباط که شامل گفتار نیست به فرد یاد می دهد. این به فرد کمک می کند تا مشکلات زبان را جبران کند.

در این جا چند نکته از انجمن ملی سکته مغزی برای فرد مبتلا به آفازی آورده شده است:

  • برای کمک به انتقال پیام از وسایل جانبی استفاده کنید.
  • هنگام تلاش برای برقراری ارتباط، کلمات یا تصاویر را روی کاغذ بکشید.
  • آرام صحبت کنید و هنگام صحبت آرام باشید.
  • کارت به همراه داشته باشید تا به غریبه ها بفهمانید که مبتلا به آفازی هستید و معنی آفازی چیست.

نکاتی برای برقراری ارتباط با شخصی که مبتلا به آفازی است

اگر کسی که می شناسید دچار آفازی است، این نکات می تواند به شما در برقراری ارتباط بهتر کمک کند:

  • قبل از این که چیزی بگویید توجه آن ها را جلب کنید.
  • تماس چشمی خود را حفظ کنید.
  • به زبان بدن آن ها توجه کنید.
  • در جایی که ساکت است صحبت کنید.
  • بلندتر حرف نزنید افراد مبتلا به آفازی به طور طبیعی می شنوند.
  • از کلمات ساده استفاده کنید.
  • از جملات کوتاه تر استفاده کنید و کلمات مهم را تکرار کنید.
  • آهسته صحبت کنید.
  • به آن ها وقت دهید تا چیزی بگویند.
  • اگر کلمات کار نمی کنند، نقاشی، اشاره، نوشتن یا حالت چهره را امتحان کنید.
  • اگر مشکلی دارید از آن ها بخواهید نقاشی بکشند، بنویسند یا نشان دهند.

اختلال آفازی یا زبان پریشی جهانی

اختلال آفازی یا زبان پریشی چیست؟

آفازی نوعی اختلال در زبان است که وقتی کسی از ناحیه زبانی مغز آسیب می بیند رخ می دهد. نواحی زبانی مغز نواحی لوب پیشانی، لوب گیجگاهی و لوب جداری را تشکیل می دهد. عملکرد زبان در یک نیمکره (نیمی) از مغز قرار دارد که به آن نیمکره غالب گفته می شود. به طور معمول ، نیمکره غالب مغز در طرف مقابل دست غالب قرار دارد.

آفازی چگونه ایجاد خواهد شد؟

آفازی می تواند در نتیجه هرگونه صدمه به مغز مانند سکته مغزی، آسیب دیدگی مغزی، تومور مغزی یا عفونت مغز ایجاد شود. علت شایع آفازی سکته مغزی است.

اختلال آفازی یا زبان پریشی در دنیای امروز

پانزده درصد از افراد زیر 65 سال که سکته مغزی می کنند به نوعی دچار آفازی مبتلا می شوند ، در حالی که تقریباً 45 درصد از افراد بالای 85 سال آن را تجربه می کنند.

آفازی بروکا

این فرم آفازی به نام شخصی که ناحیه ای از مغز را که مسئول تولید گفتار است کشف کرده است. آفازی بروکا گاهی اوقات “آفازی حرکتی” نامیده می شود.

درمان فوری افسردگی بدون دارو!

ارتباط تلفنی با برترین روانشناسان افسردگی

مشاوره روانشناسی با تعرفه دولتی

منابع
webmd.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای ارتباط با مشاور متخصص