تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل
همان طور که می دانید اختلالات هم جسمی هستند و هم روانی. اختلالات جسمی معمولا به خاطر مشکلاتی مثل ژنتیک یا محیط یا حتی ضعف سیستم ایمنی بدن فرد می تواند اتفاق بیفتد. بسیاری از ما ممکن است در یک بخشی از زندگی خود دچار بیماری های جسمی شده باشیم. نکته ای که باید بدانید این است که علاوه بر تقویت جسم ما نیاز به تقویت روح خود نیز داریم. خصوصا که روح و روان با ذهن ارتباط دارند. حافظه همان طور که قبلاً گفتیم یکی از مهم ترین بخش های ذهن انسان است. حافظه می تواند خاطرات و اتفاقات مختلف را در ذهن شما ثبت کند و هر زمان که خودتان بخواهید آن ها را حذف خواهند کرد. برای تقویت حافظه راه های مختلفی وجود دارد. ما به بررسی تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل می پردازیم.
یکی از این راه ها ورزشکاران و داشتن فعالیت های ذهنی است. در زمینه استفاده از فعالیت های ذهنی می توانید برای رسیدن به نتیجه مطلوب با مشاور یا روان شناس خود صحبت کنید. حافظه انواع مختلفی دارد. این بار می خواهیم تفاوت بین زوال عقل و آلزایمر را بدانیم. در ادامه این مقاله که در وبسایت همکده به عنوان اولین و بزرگ ترین مرکز مشاوره تلفنی روان شناسی در ایران و ارائه دهنده خدمات مشاوره و روان شناسی نوشته شده است می خواهیم در ارتباط با تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل صحبت کنیم.
بیماری آلزایمر یک بیماری بسیار شایع است
بیماری آلزایمر یک بیماری بسیار شایع است که تقریبا شش میلیون نفر در ایالات متحده به آن مبتلا هستند. این ششمین علت اصلی مرگ و میر در آمریکا است و مرگ و میر ناشی از این گرفتاری وحشتناک در 20 سال گذشته 145٪ افزایش یافته است. در حقیقت، از هر سه بزرگسال یک نفر به دلیل ابتلا به آلزایمر جان خود را از دست داد، که بیش از سرطان پروستات و سرطان پستان است. اما بیماری آلزایمر چیست؟ آیا این همان زوال عقل است؟ تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل چیست؟
نکته ای در ارتباط با این زمینه
در حقیقت، زوال عقل یک بیماری خاص نیست. این اصطلاحی است که به انواع علائم بیماری ها مانند آلزایمر اشاره دارد. بنابراین بیماری آلزایمر نوعی زوال عقل است.
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر بیماری است که توانایی یادآوری چیزها یا فکر درست را از شما می گیرد. در حقیقت، این بیماری در نهایت توانایی شما را برای انجام هر یک از کارهای روزمره که به طور معمول انجام می دهیم مانند دوش گرفتن، لباس پوشیدن، استفاده از دستشویی و حتی راه رفتن را می گیرد. بیماری آلزایمر با ایجاد پلاک های آمیلوئید و نور الیاف، بافت مغز را تغییر می دهد. این ها توده های غیرطبیعی و درهم پیچیده فیبرهای مغز هستند. همچنین باعث از بین رفتن ارتباطات بین سلول های عصبی مغز در بیمار می شود.
علائم بیماری آلزایمر چه چیزی می تواند باشد؟
مشکل در تشخیص بیماری آلزایمر این است که بسیاری از علائم اولیه نیز علائم طبیعی پیری مانند فراموشی و از دست دادن چیزهایی است. یکی از راه های تشخیص تفاوت این است که علائم بیماری آلزایمر در شب بدتر می شود. در این جا برخی از علائم معمول این اختلال وجود دارد که می توانید به دنبال آن ها باشید:
- عصبانیت، افسردگی و اضطراب
- نوسانات خلقی
- ناامیدی مزمن
- گیجی یا گمراهی
- تغییر در رفتار و خلق و خوی
- گم شدن در مکان های آشنا
- فراموش کردن جایی که آن ها چیزها را قرار می دهند
- از دست دادن هماهنگی
- مشکل در تمرکز
- قرار دادن وسایل در مکان های عجیب مانند گذاشتن کلیدها در فریزر
- قادر به انجام کارهای عادی مانند لباس پوشیدن یا آشپزی نیست
- ناتوانی در راه رفتن
- کلمات گیج کننده برای موارد خاص
- هنگام صحبت برخی کلمات را فراموش کنید
- بارها و بارها پرسیدن همان سوالات تکراری
تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل را نیز باید در نظر داشت.
چگونه بیماری آلزایمر در دنیا کشف شد؟
بیماری آلزایمر به نام دکتر Alois Alzheimer نامگذاری شده است كه این اختلال را در سال 1906 كشف كرد. پس از آن که یكی از بیماران وی دچار اختلالات روانشناختی غیر طبیعی مانند از دست دادن حافظه، رفتارهای عجیب و غریب و از دست دادن توانایی گفت و گو شد، وی مغز وی را معاینه كرد و متوجه تغییرات بافت مغز این تغییرات در ناحیه هیپوکامپ رخ داده که ناحیه ای از مغز است و به شکل گیری خاطرات کمک می کند. با مرگ نورون ها، مناطق دیگر مغز نیز تحت تأثیر قرار می گیرند و مغز کوچک می شود.
پلاک های آمیلوئید در ارتباط با این زمینه
پلاک های آمیلوئید گروه هایی از بتا آمیلوئیدها هستند که قطعات پروتئینی هستند و باعث قطع روابط بین سلول های عصبی مغز و از بین رفتن آن ها می شوند(این فرآیند هم در زوال عقل است و هم آلزایمر). این پلاک ها خود را به سلولهای عصبی شما متصل می کنند و سیناپس های مورد نیاز نورون های شما را برای برقراری ارتباط با یکدیگر از بین می برند. برای تفکر، برنامه ریزی، پردازش احساسات و شکل گیری خاطرات به این سیناپس ها نیاز داریم. انواع مختلفی از بتا آمیلوئیدها مانند بتا آمیلوئید 42 وجود دارد که سمی ترین ماده است و در بیماران آلزایمر به تعداد زیادی دیده شده است.
گره های عصبی-الیافی در آلزایمر و زوال عقل
گره های نوروفیبریلاری مشابه پلاک های آمیلوئید نیز توده های پروتئینی هستند اما به آن ها پروتئین تاو می گویند که در سلول های عصبی جمع می شوند. میزان این درهم ریختگی ها در مغز با میزان زوال عقل شخص با بیماری آلزایمر ارتباط دارد. در مغز سالم، پروتئین های تاو میکروتوبول ها را متصل و تثبیت می کنند، همان چیزی که به تغذیه سلول های عصبی کمک می کند. در مغزی که به بیماری آلزایمر مبتلا است، پروتئین های تاو به یکدیگر می چسبند و درهم می شوند، به همین دلیل آن ها را گره می نامند. آن ها ارتباط بین سلول های عصبی را متوقف می کنند.
مراحل مختلف بیماری آلزایمر
در واقع پنج مرحله مختلف بیماری آلزایمر وجود دارد. این موارد شامل بیماری آلزایمر پیش بالینی، بیماری آلزایمر با اختلال شناختی خفیف، بیماری آلزایمر با زوال عقل خفیف، بیماری آلزایمر با زوال عقل متوسط و بیماری آلزایمر با زوال عقل شدید است. بیشتر اوقات، بیماری تا مرحله دوم یا سوم پیشرفت نمی کند، اما دانستن علائم هر مرحله مهم است.
نکته ای در ارتباط با تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل
بیماری پیش بالینی آلزایمر با مشکلات حافظه کوتاه مدت مشخص می شود. بیمار به طور معمول هنوز به طور طبیعی عمل می کند و در آزمایش های حافظه نمره بالاتری می گیرد. علائم شامل:
- مسائل جزئی با کارهای پیچیده روزانه مانند کار و نظافت
- مشکل در یادگیری چیزهای جدید
- گاهی اوقات چیزها را فراموش می کند و وسایل را بی جا می کند
- تغییرات جزئی در شخصیت و روحیه
- افسردگی یا اضطراب کمی
- از دست دادن تفکر انتزاعی
- دامنه توجه کوتاه
- کمبود انگیزه
- علاقه کمتری به وقایع اطراف آن ها دارد
بیماری آلزایمر با اختلال شناختی خفیف
در این مرحله دوم از بیماری آلزایمر، علائم برای بیمار و همچنین دیگران در اطراف آن ها بیشتر قابل توجه است. علائم عبارتند از:
- حملات پرخاشگری، اضطراب و افسردگی
- بیمار از تغییرات آگاه نیست
- در حال تلاش برای یافتن کلمات مناسب هنگام مکالمه با کسی
- قضاوت ضعیف یا رفتار تکانشی
- گم شدن هنگام مسافرت
- مشکل در تمرکز
- قرارها را فراموش کنید
- در به خاطر سپردن گفتگوها و رویدادهای اخیر مشکلی دارید
- مشکل در به خاطر سپردن جزئیات وقایع مهم گذشته آن ها
- افزایش بی علاقگی
بیماری آلزایمر همراه با زوال عقل خفیف
در مرحله سوم بیماری، توانایی شناختی و حافظه به طور قابل توجهی کاهش می یابد و آشکار می شود که مشکلی برای بیمار نیست. همه علائم بدتر می شوند. در این جا برخی از علائم ذکر شده است:
- گم شدن بیشتر
- یافتن کلمات مناسب به طور فزاینده ای دشوار است
- افزایش افسردگی و اضطراب
- رفتار هذیانی
- ناتوانی در یادآوری وقایع مهم جهان
- مشکل در مدیریت داروها و امور مالی
- مبارزه با تهیه و خوردن وعده های غذایی
- اغلب فراموشکار و گیج
- افزایش بی علاقگی
بیماری آلزایمر همراه با زوال عقل متوسط
این مرحله چهارم شامل بدتر شدن علائم، چالش های مربوط به بهداشت و سلامتی است، فعالیت های روزمره تقریباً غیرممکن می شود و با از بین رفتن هماهنگی، بیمار در خطر است. علائم در روند تفاوت بین بیماری آلزایمر و زوال عقل شامل:
- هذیان های مکرر
- فراموش کنید چه روزی است و چه ساعتی است
- سرگردان کردن
- بدون کمک در هر جایی گم می شود
- اگر واقعیت ها از آن ها دور باشد، داستان می سازند
- تکرار داستان ها یا خاطرات
- مشکل در به خاطر سپردن اطلاعات شخصی
- رفتار تکراری
- بی خوابی یا الگوی خواب نامنظم
- بی قراری، تشدید و طغیان های تهاجمی
- یاد دوستان و خانواده نیست
- اشتباه گرفتن غریبه ها به عنوان خانواده
- بی اختیاری ادراری و روده ای گاه به گاه
- با لباس پوشیدن مشکل دارند
- افزایش بی علاقگی
بیماری آلزایمر با زوال عقل شدید
مرحله نهایی این بیماری کاهش سریعتر تمام علائم است. ممکن است نیاز به بستری شدن و مراقبت های بهداشتی در خانه داشته باشند. علائم عبارتند از:
- چگونگی قورت دادن را فراموش میکنند
- زوال توده عضلانی
- کاهش وزن
- اغلب بی اختیاری دارند
- رفلکس های شیرخوارگی را مانند مکیدن نشان می دهند
- قادر به نگه داشتن سر به سمت بالا یا لبخند نیست
- در همه فعالیت های روزمره به کمک نیاز دارد